Blog | Ana Pataki

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Ana Pataki | Sreda, 16. 10. 2019. | Komentara: 0

Oktobar je mesec pobede svake žene nad rakom dojke!


Ovo će biti najličniji tekst do sada, budući da je tema borbe protiv karcinoma značajna za svakog ili bar to treba postati. I nije samo zbog toga što je oktobar mesec borbe protiv raka dojke na kalendarima zdravstvenih ustanova, već se u bilo kom trenutku može desiti bilo kojoj ženi.

 U  nešto većem riziku su one žene koje su ranije dobile prvu menstruaciju, one koje među članicama porodice imaju ili su imale obolele od raka dojke (nasledni faktor), one koje koriste hormonsku terapiju, fizički neaktivne  i tako dalje. Ali pre svega, ovaj tekst je namenjen svim ženama koje brinu o svom zdravlju, koje vode računa o svom telu, jer „bolje sprečiti – nego lečiti“, kada je rak dojke u pitanju – zaista stoji.

Rak dojke se uspešno leči. Zaista je važno da žena ima svest o samopregledu, kako bi pravovremeno započela lečenje – ukoliko je potrebno. Sa druge strane, značajno je odazvati se na organizovane lekarske preglede za rano otkrivanje i prevenciju karcinoma dojke, takozvane skrining preglede. Ovi pregledi su korisni kada nema simptoma i znakova bolesti, ali mogu otkriti rane promene u tkivu dojke, kada je moguće efikasno lečenje.

LSV

Nema smisla o temi koja je ovako intimna pisati sa aspekta statističkih podataka i naučnih činjenica. Ipak, značajno je pomenuti da je rak dojke najčešća maligna bolest žena u razvijenom svetu. Svake godine na svetu od ove bolesti oboli oko milion žena. U Srbiji oboli oko 4600 žena, a umre 1600. Jedna od osam žena oboli od raka dojke tokom svog života.

Od svoje 30. godine radim ultrazvuk dojki jednom godišnje. Poklopilo se sa tim što mi je rođendan u oktobru, pa svaki naredni pregled opravdam time da je to „poklon meni od mene same“. Nijedna torba, parfem ili par cipela neće zameniti količinu stresa i snage, koja je potrebna za borbu protiv ove opake bolesti. U međuvremenu su se rodila dva pačeta koja u ovom trenutku imaju četiri i šest godina, te je važno i zbog njih da im mama bude zdrava. Ja sam ćerka, supruga, sestra, tetka – zbog čega želim ostati što duže tu, da mogu pratiti odrastanje svoje dece, radovati se njihovim uspesima i tugovati zajedno sa njima zbog loših ocena, neuzvraćenih ljubavi, svega što majka može da podnese.

Svaka žena svoje telo treba tretirati kao hram, pratiti signale koje joj šalje, jer je intuicija nepogrešiva. Telo žene je sposobno za stvaranje novog života, uz sve prednosti i mane koje hormoni mogu nositi. Osim trudnoće, majka može i hraniti svoje dete, gde grudi igraju značajnu ulogu. Pre i posle toga, žensko telo pokreće mali točak koji se vrti svakog meseca u ciklusima, te pruža nalete samopouzdanja i napade mrzovolje koji se nadovezuju jedni na druge ili prepliću istovremeno, zavisno od karaktera osobe. Najvažniji savet je da se prati svaki signal koji telo pošalje, odgovori na njega i preuzmu svi potrebni koraci da se bolest, ukoliko je u najavi – spreči i izleči.

Neophodno je znati koji su sve rizici za nastanak ove bolesti, kako bi se ona sprečila. Žene koje se nalaze u rizičnoj grupi:

- Imaju najbliže srodnice (bilo da su majka, sestra, tetka, baka..) koje su obolele od bolesti,

- Prvu menstruaciju dobile pre 12. godine, odnosno poslednju imale posle 50. godine,

- Nisu rađale ili su imale prvi porođaj posle 30. godine života

- Duže vreme koriste hormonsku terapiju (kontraceptivna sredstva), alkohol i duvan;

- Neaktivne fizički ili gojazne.

Do 30% novoobolelih žena na svetu je mlađe od 50 godina. Trećina je u životnoj dobi između 50 i 69 godina i ta starosna granica se spušta na dole, zbog čega je važno odazvati se na organizovane skrining preglede. U poslednjem ciklusu skrining pregleda u Srbiji, od pozvanih žena odazvalo se svega 36%. Izlečenje je moguće u 90% slučajeva, ako se na vreme javite svom lekaru. Jedina obaveza koju imate je ona prema vašem zdravlju, jer se po raspoloživim statistikama 60% pacijenata javlja lekaru u poodmakloj fazi.

Pregledi su različiti s obzirom na godine starosti, ali onaj najvažniji se može obavljati u kućnim uslovima od 20. godine, nedelju dana nakon ciklusa, kada same možete proveriti svoje dojke. Osim toga, žene starije od 30 godina mogu svoje grudi pregledati ultrazvučnim pregledom, nakon 40. rođendana se svake druge godine preporučuje digitalna mamografija dojke, a od dijagnostičkih pregleda postoje: magnetna rezonanca dojki i biopsija promene u dojci.

Na kraju teksta, dugujem jedno veliko hvala svim ženama koje su svojim iskustvima približile temu suočavanja sa bolešću, prevazilaženja najmračnijih stanja u glavi koje ti rak dojke donese i nadljudsku snagu da se posle svega pruži podrška drugim ženama i podstakne na pregled. Rak je izlečiv, a oktobar je mesec pobede svake žene nad rakom dojke!



Nevena Subotić | Četvrtak, 11. 02. 2021. | Komentara: 0
Pušenje ili svinje odlučite sami Činjenica da je cena svinjetine niža od  pakle najjeftinijih cigara privukla je pažnju nekoliko medija, proizvođači to i sami znaju, javnost nije mnogo obratila pažnju na tu činjenicu, a država... Država se po ovom pitanju, za sada, ne oglašava. Od Srbije koja je još od davnina poznata po svinjarstvu na dobrom smo putu da ovu granu proizvodnje potpuno izgubimo.
mr Maja Sedlarević | Subota, 29. 02. 2020. | Komentara: 0
Građani da se pitaju i odlučuju!
Živimo u vremenima pomerenih/promenjenih vrednosti, u kojima pravila ponašanja, značaj institucija i kolektivna solidarnost gube na značaju ili ih gotovo i nema. Stoga, važno je znati i zapamtiti kako bi šta trebalo (i moralo) da funkcioniše da bi ovo društvo funkcionisalo i bilo u korist građanki i građana.
Nevena Subotić | Sreda, 26. 02. 2020. | Komentara: 0
Harvey Weinstein otpremljen u zatvor, neka se spremi Jutka Ozbiljniji pristup ovom slučaju od strane sudova, političara, medija, javnosti, sa druge strane pokazao bi da će svaka žena koja se odupre nasilju, prijavi nasilnika, ili trpi ovakvu vrstu nasilja imati maksimalnu podršku i zaštitu zakonom propisanih organa i ustanova, kao i podršku okoline i javnosti. 

facebook