Blog | Slaviša Grujić

 
 
nenad-canak-predsednik CirilicaNenad-Čanak-predsedniknenad-canak-predsednik Madjarskinenad-canak-predsednik Rusinskinenad-canak-predsednik Sandžak-glasanenad-canak-predsednik Slovackinenad-canak-predsednik Vojvodina-glasa
Slaviša Grujić | Utorak, 22. 10. 2013. | Komentara: 0

Nema demokratije bez manjina

Piše: Slaviša Grujić

BEOGRAD - Beogradski sajam knjiga je jedna od najvećih kulturnih manifestacija u Srbiji i najveća te vrste u regionu. Čitavu godinu izdavači se pripremaju za Sajam i najveći broj izdanja se upravo na Sajmu pojavljuju. No, ono što predstavlja poseban fenomen jeste ogromno interesovanje publike. Strani posetioci se tome uvek iznenađuju, često dive, ponekad i tiho zavide našem izdavaštvu kao i interesovanju za knjigu.

Znamo da stvari nisu idealne, često pomišljamo kako je ova sajamska slika lepša od stvarnosti, ali, svejedno, Beogradski sajam knjiga ostaje velika manifestacija. Učestvuju na njoj, makar za naše uslove i pojmove, i veliki izdavači sa knjigama koje imaju, u najmanju ruku, značajne tiraže, a mnogi smatraju nekom vrstom svoje kulturne obaveze da Sajam posete i da poneku knjigu kupe, uključujući se tako u ono što nazivamo čitalačkom publikom.

Ali, nije sve u veličini, nije sve u igrama brojki. Nije ni demokratija, u koju se svi glasno kunemo, ali je često loše, naopako shvatamo, samo priča broja i većine. Nema demokratije bez manjina, tačnije bez poštovanja prava manjine. Ako je tako u politici, pogotovo je tako u kulturi.

Pod pojmom „manjine" može se podrazumevati puno toga, ali u slučaju AP Vojvodine i ovoj sajamskoj prilici, pre svega podrazumevam jezike manjinskih nacionalnih zajednica koji se u Vojvodini govore. Lako je proklamovati svačije pravo na maternji jezik, no od proklamacija do istinskog ostvarivanja prava, istinskog poštovanja prava, dug je put Na tom putu je izdavaštvo na manjinskim jezicima važna tačka, upravo ona na kojoj lepo sročeni principi postaju, ili ne postaju ako bitno izostane, deo svakodnevne prakse. I ovo predstavlja važno opredeljenje politike koju se Sekretarijat za kulturu i javno informisanje AP Vojvodine trudi da sprovodi.

Po prirodi stvari takvo izdavaštvo ne može biti preterano tiražno. Ovde dolazimo do važnog momenta svake rasprave o kulturi i kulturnoj politici: u svetu u kojem živimo kulturu ne možemo odvojiti od tržišta, ali ga nikako u potpunosti ne smemo tržištu prepustiti. Visok tiraž može biti pokazatelj vrednosti jednog dela, a mali tiraž može, sasvim lepo, biti u direktnom odnosu sa odsustvom vrednosti. Ali, bilo bi opasno da se ovako postavi jedini, sveodredujući kriterijum; u odnosima tiraža, od nemalog značaja su i hirovi trenutne mode ili dobar marketing.

Mogao bih sada i proširiti pojam „manjine" ne držeći se isključivo značenja vezanog za „nacionalne manjine" ali to možemo smatrati i jedinstvenim pojmom, ili vrlo povezanim pojmovima i principima bez kojih nema istinskog kulturnog bogatstva. Osiromašenje kulture, najčešće, nije, poput pada ekonomskih aktivnosti, ono čije se posledice brzo i jasno vide; ali vrlo ozbiljne posledice će se neminovno pokazati i na poljima prividno sa kulturom nepovezanim. Osiromašenje duha utiče i na ekonomiju.

Zato Sekretarijat za kulturu i javno informisanje AP Vojvodine pomaže da se, na Beogradskom sajmu knjiga, pojave i prikažu i oni izdavači od kojih većina, bez ove pomoći, tu priliku ne bi imala. Ali, što je i važnije, posetioci Sajma bi ostali uskraćeni za priliku da se sa njima sretnu.

Autor je potpredsednik Vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje, a tekst je objavljen u dnevnom listu Danas, 21. oktobra 2013.Jovan Aksentijevic | Nedelja, 16. 07. 2017. | Komentara: 0
Zašto decentralizacija? Biti Beograđanin, Novosadjan ili Nišlija, to nije samo geografsko pojmovno odredište. To su, ono što je mnogo bitnije, ljudi. To je stanje duha...
mr Maja Sedlarević | Subota, 24. 06. 2017. | Komentara: 0
Kako je narušena višejezičnost Vojvodine
Sredinom juna, na poziv Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope, bila sam u prilici da na zasedanju Komiteta za tekuća pitanja održanom u Beogradu, u okviru sesije "Regionalni jezici i jezici manjina u Evropi danas", govorim o višejezičnosti u AP Vojvodini.
Velimir Kovacevic | Nedelja, 04. 06. 2017. | Komentara: 0
Nema zaštićenih?! Obeležavajući Dan Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, Dan policije i slavu Ministarstva (?!) - Svete Trojice, svečanim defileom pripadnika ministarstva, 4. juna 2017. godine na centralnoj gradskoj ulici i Trgu kralja Milana u Nišu, građanke i građani Srbije, pored toga što su imali priliku da vide dokle je Ministarstvo „napredovalo“ u militarizaciji policije, mogli su i da čuju podsećanje ministra Stefanović dr Nebojše da nema zaštićenih, da je manje droge i da su kiminalne grupe u stralnom stahu od policije.

facebook