8. mart gromoglasno da obeležimo, a ne da slavimo

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Ponedeljak, 08. 03. 2021. | Komentara: 0

8. mart gromoglasno da obeležimo, a ne da slavimo

Novi Sad, 08. mart 2021 - Na međunarodni dan posvećen ženskim pravima Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva da se sa formalnog pređe na suštinsko prihvatanje ekonomske, političke i socijalne ravnopravnosti žena.

LSV

Ako pođemo od činjenice da je 8. mart dan borbe za ženska prava, odnosno dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca može se videti da imamo, kao društvo, mnogo razloga da ga obeležavamo.

Osmi mart nemamo razloga da slavimo, nego da ga gromoglasno obeležimo, podsećanjem šta on u svojoj suštini jeste, kako bismo se više posvetili ciljevima zbog kojih je nastao.

Umesto cveta i bombonjere na ovaj dan usvojimo, kao model, poštovanje ravnopravnosti i ženskih prava tokom cele godine.

Žene su i dalje posle svih godina borbe vrlo neravnopravne, zauzimaju tek četvrtinu (25,8%) najviših pozicija odlučivanja u kompanijama, što su pozicije generalnih direktora i predsednika upravnih odbora i nešto manje od trećine preduzetnika (31,7 %).

U 93,8% veza većinu kućnih poslova obavljaju isključivo žene, a u većini veza (80,8%) žene su te koje rade sve ili većinu poslova vezanih za brigu o deci. Zato imaju pet puta manje vremena za odmor, za lični i profesionalni napredak, učestvovanje u društvenim aktivnostima ili politici.

Pandemija je navedenu podelu poslova i obaveza dodatno pomerila na štetu žena, koje su, uz sve dotadašnje obaveze, preuzele i pomoć deci pri školovanju od kuće.

Liga socijaldemokrata Vojvodine upozorava da je primetno da umesto napredovanja na polju ekonomske, političke i socijalne ravnopravnosti žena naše društvo tokom poslednjih decenija nazaduje, delimično zbog opšteg pada socijalnih, političkih i ekonomskih prava u društvu, a delimično zbog povampirenja patrijarhalnih, desničarsko-konzervativnih stavova koji se sa sve više blagonaklonosti prihvataju i šire.

U zdravom društvu koje ide ka napretku, prava žena i ravnopravnost se ne dovode u pitanje.

Članica Glavnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Nevena Subotić
Izjave | Sreda, 21. 04. 2021. | Komentara: 0

Ljudska prava na prvom mestu

Državna sekretarka u Ministarstvu za Ijudska i manjinska prava i funkcionerka Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga izjavila je da je Zakon o istopolnim zajednicama samo objašnjavanje očiglednog za Ijude koji žive u takvim zajednicama. 
Izjave | Sreda, 21. 04. 2021. | Komentara: 0

Čanak: Zakon o legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe što pre usvojiti

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak podržao je skup koji je juče održao Socijalni kanabis klub, kojim je Srbija pozvana da usvoji zakon o legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe. 
Odbori LSV | Utorak, 20. 04. 2021. | Komentara: 0

Novi Sad je pokazao da nema mesta fašizmu i fašistima!

Novi Sad je juče još jednom jasno poručio da fašizmu i fašistima nema mesta na njegovim ulicama.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook