8. mart gromoglasno da obeležimo, a ne da slavimo

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Ponedeljak, 08. 03. 2021. | Komentara: 0

8. mart gromoglasno da obeležimo, a ne da slavimo

Novi Sad, 08. mart 2021 - Na međunarodni dan posvećen ženskim pravima Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva da se sa formalnog pređe na suštinsko prihvatanje ekonomske, političke i socijalne ravnopravnosti žena.

LSV

Ako pođemo od činjenice da je 8. mart dan borbe za ženska prava, odnosno dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca može se videti da imamo, kao društvo, mnogo razloga da ga obeležavamo.

Osmi mart nemamo razloga da slavimo, nego da ga gromoglasno obeležimo, podsećanjem šta on u svojoj suštini jeste, kako bismo se više posvetili ciljevima zbog kojih je nastao.

Umesto cveta i bombonjere na ovaj dan usvojimo, kao model, poštovanje ravnopravnosti i ženskih prava tokom cele godine.

Žene su i dalje posle svih godina borbe vrlo neravnopravne, zauzimaju tek četvrtinu (25,8%) najviših pozicija odlučivanja u kompanijama, što su pozicije generalnih direktora i predsednika upravnih odbora i nešto manje od trećine preduzetnika (31,7 %).

U 93,8% veza većinu kućnih poslova obavljaju isključivo žene, a u većini veza (80,8%) žene su te koje rade sve ili većinu poslova vezanih za brigu o deci. Zato imaju pet puta manje vremena za odmor, za lični i profesionalni napredak, učestvovanje u društvenim aktivnostima ili politici.

Pandemija je navedenu podelu poslova i obaveza dodatno pomerila na štetu žena, koje su, uz sve dotadašnje obaveze, preuzele i pomoć deci pri školovanju od kuće.

Liga socijaldemokrata Vojvodine upozorava da je primetno da umesto napredovanja na polju ekonomske, političke i socijalne ravnopravnosti žena naše društvo tokom poslednjih decenija nazaduje, delimično zbog opšteg pada socijalnih, političkih i ekonomskih prava u društvu, a delimično zbog povampirenja patrijarhalnih, desničarsko-konzervativnih stavova koji se sa sve više blagonaklonosti prihvataju i šire.

U zdravom društvu koje ide ka napretku, prava žena i ravnopravnost se ne dovode u pitanje.

Članica Glavnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Nevena Subotić




Odbori LSV | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Sloboda govora a ne okupacija fakulteta, zloupotreba i indoktrinacija mladih!

Uvek ćemo se boriti protiv zloupotrebe mladih, indoktrinacije, zloupotreba institucija i širenja ksenofobije. Pokušaji zastrašivanja pojedinaca ili institucija i uzvikivanje praznih parola dok nose majice sa likovima osuđenika i zločinca su stvari koje će u ovom društvu biti zaustavljeni. Daćemo sve od sebe da to što pre bude ostvareno.

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook