Javne funkcije

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Biografija

Olena Papuga

Rođena je 10. juna 1964. u Vrbasu. Osnovno i srednje obrazovanje stekla je u Ruskom Krsturu, a na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu završila Rusinski jezik i književnost i Srpskohrvatski jezik i književnost.

Dosadašnji radni vek provela u Novinsko-izdavackoj ustanovi „Ruske slovo". I danas ima svoju kolumnu u novinama u kojima je radila, prevodi, lektoriše knjige, a Društvo za rusinski jezik iz Novog Sada i Društvo Rusina iz Rijeke izdali su njenu knjigu iz etnologije „Stara rusinska kuća".

Nakon izbora 2008. godine izabrana je za poslanicu LSV u Narodnoj skupštini Republike Srbije, i bila je članica Odbora za međunacionalne odnose i Odbora za prosvetu. Za poslanicu u republičkom parlamentu birana je i na izborima održanim 6. maja 2012, kao i na vanrednim parlamentarnim izborima koji su održani 16. marta 2014. godine.

Osnivačica je Udruženja građana Rusinska liga, preko kojeg je ušla u sastav Nacionalnog saveta Rusinske nacionalne manjine.

Članica je Saveta za međunacionalne odnose u opštini Kula.

Sa Ligom socijaldemokrata Vojvodine je od njenih prvih dana, pomažući u organizovanju tribina, posebno u Ruskom Krsturu, gde je stranka devedesetih godina imala veliki rejting. Aktivno je učestvovala na svim protestima od 1991-2000. godine. Posle Kongresa LSV, održanog u decembru 2005. godine, kao i nakon IX Kongresa decembra 2012 izabrana je za članicu Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine. Članica je Glavnog odbora LSV.

facebook