Kako je država čestitala Rusinima nacionalni praznik

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Petak, 17. 01. 2020. | Komentara: 0

Kako je država čestitala Rusinima nacionalni praznik

Novi Sad, 17. januar 2020 - Danas je Nacionalni praznik Rusina u Srbiji. Godinama unazad, od kada je ukidanjem Pokrajinskog zavoda za izdavanje udžbenika Ministarstvo prosvete preuzelo brigu o udžbenicima za nacionalne manjine, država im čestita praznike polugodišnjim kašnjenjem.

LSV

Nacionalne manjine koje imaju nastavu na maternjem jeziku godinama ne mogu da se izbore sa neozbiljnim pristupom Ministarstva prosvete.

Iako Ministarstvo dobije sve prevode udžbenika, za koje su zaduženi predstavnici Saveta nacionalnih manjina, na vreme, odobrenje koje službenici ministarstva daju na štampanje čeka se mesecima.

Na ovaj način roditelji dece, koja nastavu pohađaju na jezicima svoje nacionalne manjine, primorani su da kupuju prvo knjige štampane po starom programu, jer one postoje na tržištu, a samo par meseci pre kraja školske godine da plaćaju nove.

Na početku ovog polugodišta deca i dalje nemaju udžbenike. Stari, koje mogu da koriste, nisu prilagođeni novom programu polaganja maturskih ispita.

Kao i u mnogim slučajevima pre ovog pokazalo se da je oduzimanje nadležnosti pokrajinskim institucijama donelo samo štetu građanima Vojvodine, jer dok je ovaj posao obavljao Pokrajinski zavod za izdavanje udžbenika kašnjenja i ovako ležernog pristupa nije bilo.

Vojvodina se ponosi svojom multietničnošću, tolerancijom njenih žitelja i kvalitetnim suživotom svih nacionalnih zajednica. Nesposobna i neodgovorna ministarstva, troma i nezainteresovana država, svojom bahatošću i nepoštovanjem prava manjina na pristojno obrazovanje na svojim maternjim jezicima, slučajno ili namerno, remete ono što je decenijama pre njih izgrađeno.

Liga socijaldemokrata Vojvodine traži od države da osposobi Ministarstvo prosvete da radi profesionalno i bez tolikih kašnjenja, ili još bolje i praktičnije, da vrati sve oduzete nadležnosti i prihode Vojvodini, a samim tim i mnogo efikasniji Pokrajinski zavod za izdavanje udžbenika.  

Narodna poslanica
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Olena Papuga
Saopštenja | Subota, 15. 02. 2020. | Komentara: 0

LSV: Pokret slobodnih građana da osudi izjave Sergeja Trifunovića

Liga socijaldemikrata Vojvodine poziva članove i članice Pokreta slobodnih građana da se ograde od izjava predsednika njihove stranke Sergeja Trifunovića i osude njegov neprimeren rečnik.
Saopštenja | Četvrtak, 13. 02. 2020. | Komentara: 0

LSV pozdravlja hapšenja u vezi fabrike vode u Zrenjaninu i poziva lokalnu vlast da kolektivno podnese ostavku

Liga socijaldemokrata Vojvodine pozdravlja akciju nadležnih državnih organa u kojoj su uhapšeni osumnjičeni za malverzacije u vezi izgradnje Postrojenja za prečišćavanje vode u Zrenjaninu.
Saopštenja | Ponedeljak, 10. 02. 2020. | Komentara: 0

Hoćemo da se ovde bolje živi, a ne da decu gledamo preo Skajpa

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je sinoć da njega Skuština Srbije ne interesuje kao cilj, već „kao alat u kome ćemo se za nešto izboriti, a izborićemo se tačno onoliko koliko nas bude, a biće nas tačno onoliko koliko uspemo da pobedimo strah“. On je rekao da je Vojvodina okvir u kome žive Srbi, Hrvati, Mađari, Rumuni, Slovaci, Rusini, Romi, Crnogorci...facebook