Penzije se uređuju zakonom, a ne samovoljom Vlade

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Petak, 21. 09. 2018. | Komentara: 0

Penzije se uređuju zakonom, a ne samovoljom Vlade

Novi Sad, 21. septembar 2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine upozorava predstvanike Skupštine i Vlade Srbije da je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju suprotan Ustavu koji kaže da se “Penzijsko osiguranje uređuje se zakonom", što znači uz jasne kriterijume koji ne zavise od volje izvršne vlasti.

LSV

Predlog ovog neustavnog  zakona predviđa da se, u uslovima postojanja fiskalnog prostora, korisnicima penzije mogu povećati primanja, isplatom novčanog iznosa kao uvećanja uz penziju, u zavisnosti od ekonomskih kretanja i finansijskih mogućnosti budžeta Republike Srbije, s tim što sredstva za ove namene ne mogu biti viša od 0,3% BDP na godišnjem nivou. Uslove, visinu i dinamiku isplate novčanog iznosa utvrđuje Vlada svojim aktom, na teret sredstava budžeta Republike Srbije.

Ministar Đorđević je pojasnio da će Vlada „pratiti ekonomski i privredni rast i mogućnosti u zemlji i prema tome će se i penzije povećati“, a kada i koliko, određivaće država. On tvrdi i da bi povećanja tako mogla da budu veća od inflacije i da bi Vlada „na taj način poboljšala materijalni položaj najstarijih sugrađana“.

Odredba člana 37. Predoga zakona je nedozvoljena i neustavna, imajući u vidu da je penzioni sistem regulisan jednim sveobuhvatim zakonom, koji dugo postoji i po kojem su građani stekli penziona prava. Nije primereno da Vlada svojim aktom menja stečena prava i nejasno je kako je uošte shvatila da ima takva ovlašćenja. Pored toga, predloženo rešenje krši osnovni koncept osiguranja sazdan na tome da postoje jasno pravo onih koji uplaćuju da znaju kolika će im biti penzija.

Prema mišljenju domaćih ekonomista, pored navedenog otvora se i novi problem zbog nelinearnog povećanja penzija, najavljenog od oktobarskog čeka, koje takođe urušava penzioni sistem. Naime, iako na prvi pogled deluje kao socijalna mera, to što će više od drugih da porastu najniže penzije, nije način da se rešavaju socijalni problemi, jer nisu svi koji primaju najniže iznose i ugroženi. Neki su namerno uplaćivali najnižu osnovicu, drugi imaju mali staž u zemlji i prema tome primaju i penziju, ali ostatak radnog veka proveli su inostranstvu i odatle im stiže znatno više.

Svi će, bez obzira na ukupna primanja, dobiti povišicu od 13 odsto, dok će najveće penzije moći da se uvećaju samo za 0,5 odsto. Takvo rešenje, takođe, vodi ka ujednačavanju primanja i radikalno ruši penzioni sistema, jer zašto bi iko uplaćivao više kada će mu se kasnije primanja izjednačiti sa onima koji su bili na minimalnoj osnovici.

Pored ovog upozorenja da penzije ne može određivati Vlada nego zakon Liga socijademokrata Vojvodine podseća još jednom da ukidanje Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija ne sme da isključi obeštećenje penzionera za novac koji im je zakinut proteklih godina.

Narodna poslanica
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Olena Papuga




Saopštenja | Nedelja, 10. 03. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI podržali inicijativu ProGlasa za slobodne i poštene izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI podržavaju dokument „Dogovor za slobodne i poštene izbore“, koji je inicirala grupa nestranačkih javnih ličnosti okupljenih u inicijativi ProGlas.
Saopštenja | Subota, 09. 03. 2024. | Komentara: 0

Šapić krši Zakon o zabrani diskriminacije. Mora biti kažnjen zbog toga!

Izjava Aleksandra Šapića, donedavnog gradonačelnika Beograda i kandidata Srpske napredne stranke za istu funkciju na predstojećim izborima, da „Beogradu treba srpski gradonačelnik, srpska vlast i da je Beograd srpski grad“ klasičan je primer kršenja Zakona o zabrani diskriminacije.
Saopštenja | Ponedeljak, 04. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš zabranio ligašima koaliciju sa naprednjacima

Članovi Glavnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, na svojoj devetoj sednici, na predlog predsednika stranke Bojana Kostreša, doneli su odluku o zabrani predizbornih i postizbornih koalicija sa Srpskom naprednom strankom na predstojećim lokalnim izborima.



facebook