Pre 75 godina konstituisana Autonomna Pokrajina Vojvodina

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Petak, 31. 07. 2020. | Komentara: 0

Pre 75 godina konstituisana Autonomna Pokrajina Vojvodina

Novi Sad, 31. jul 2020 - Pre 75 godina Skupština izaslanika naroda Vojvodine konstituisala je Vojvodinu kao autonomni politički entitet.

Antifašistička borba građana Vojvodine u Drugom svetskom ratu stvorila je zdrave temelje za konstituisanje ravnopravne političke autonomije u okviru Srbije i Jugoslavije. 

LSV

Autonomna Pokrajina Vojvodina nastala je 31. jula 1945. godine.

Nažalost, Vojvodina je već od začetaka svoje autonomije, preko ratnih devedesetih godina, pa sve do današnjih dana, smetala nacionalistima i centralistima. 

Zajednički život građana Vojvodine, bez obzira na nacionalno, versko ili zavičajno poreklo već dugo je na udaru. 

Ideja da je za funkcionisanje države potreban samo jedan centar osnovna je nit koja povezuje najveći deo političke elite u Beogradu. 

Zato je bilo potrebno da se Vojvodina devastira, što više oslabi i ponizi. 

Slabljenje Vojvodine najjasnije se vidi na primeru devastiranja njenih institucija. 

Liga socijaldemokrata Vojvodine već tri decenije ukazuje na pogubne posledice koncentrisanja vlasti u Beogradu, što za posledicu ima slabljenje pokrajinske administracije. 

Srbija je još pre 13 godina ratifikovala Povelju o lokalnim i regionalnim vlastima i kao članica Saveta Evrope obavezala se na sprovođenje politike njihovog razvoja. 

Nažalost, stanje u Srbiji je iz godine u godinu sve gore. 

Baš zato je potrebno snažno podsetiti na početke političkog konstituisanja vojvođanske autonomije i iznova početi borbu za njen bolji položaj u okviru države Srbije.

Branislav Bogaroški
šef poslaničke grupe
Lige socijaldemokrata Vojvodine
u Skupštini AP VojvodineSaopštenja | Subota, 12. 09. 2020. | Komentara: 0

LSV čestita Nacionalni dan Katalonije

Liga socijaldemokrata Vojvodine čestita Nacionalni dan građanima Katalonije, te članstvu i rukovodstvu najsnažnije partije ove regije Republikanskoj levici Katalonije (ERC).
Saopštenja | Nedelja, 09. 08. 2020. | Komentara: 0

LSV pita vladu šta je sa ledolomcima u Srbiji

Liga socijaldemokrata Vojvodine postavlja pitanje predsednici Vlade Republike Srbije Ani Brnabić dokle se stiglo sa rešavanjem problema nedostatka ledolomaca na našim rekama.
Saopštenja | Utorak, 28. 07. 2020. | Komentara: 0

Zašto kineske kompanije ne plaćaju struju u Srbiji?

Liga socijaldemokrata Vojvodine očekuje da spisak od 20 najvećih dužnika po računu za struju, koji je objavila Elektroprivreda Srbije, neće ostati samo mrtvo slovo na papiru i da će dug biti plaćen.
facebook