Zašto kineske kompanije ne plaćaju struju u Srbiji?

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Utorak, 28. 07. 2020. | Komentara: 0

Zašto kineske kompanije ne plaćaju struju u Srbiji?

Novi Sad, 28. jul 2020 - Liga socijaldemokrata Vojvodine očekuje da spisak od 20 najvećih dužnika po računu za struju, koji je objavila Elektroprivreda Srbije, neće ostati samo mrtvo slovo na papiru i da će dug biti plaćen.

LSV

EPS je upoznao javnost da dug 20 najvećih dužnika iznosi više od 19 milijardi dinara, što je približno iznosu godišnjih budžeta svih gradova i opština u Banatu.

Nadležni u Elektroprivredi Srbije redovno pozivaju građane da plaćaju svoje račune i još redovnije isključuju dužnike, bez obzira što se radi o mnogostruko manjim iznosima u odnosu na dugove pojedinih kompanija. U uslovima teške finansijske situacije, većina građana jedva osigurava egzistenciju. 

Posebno je interesantno što se u samom vrhu velikih dužnika nalaze i pojedine strane firme. Naročito kineske. 

Najveći dužnik je „Železara Smederevo“ u vlasništvu kineske kompanije „Hesteel Group“ sa dugom od gotovo 4,7 milijardi dinara. Pri vrhu je još jedna kineska kompanija „Serbia Zijin Bor Coper“ koja duguje 871 milion dinara. 

Tragična je činjenica da država ne vodi računa o svojim ekonomskim interesima i dopušta ogromno gomilanje dugova kompanija koje dolaze iz mnogo bogatijih država. 

Sa druge strane, mnogim stranim kompanijama su date velike povoljnosti da bi investirale u Srbiju i tako pomogle našoj državi i njenim građanima. Da li je neplaćanje struje jedan od vidova pomoći? 

LSV očekuje hitnu reakciju Elektroprivrede Srbije, ali i nadležnih državnih organa. 

Ako smo ekononomski nejaka država, sugurno je da nismo kolonija koju će neko isisati, isušiti i na kraju baciti!

Generalni sekretar
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Bojan KostrešSaopštenja | Subota, 12. 09. 2020. | Komentara: 0

LSV čestita Nacionalni dan Katalonije

Liga socijaldemokrata Vojvodine čestita Nacionalni dan građanima Katalonije, te članstvu i rukovodstvu najsnažnije partije ove regije Republikanskoj levici Katalonije (ERC).
Saopštenja | Nedelja, 09. 08. 2020. | Komentara: 0

LSV pita vladu šta je sa ledolomcima u Srbiji

Liga socijaldemokrata Vojvodine postavlja pitanje predsednici Vlade Republike Srbije Ani Brnabić dokle se stiglo sa rešavanjem problema nedostatka ledolomaca na našim rekama.
Saopštenja | Petak, 31. 07. 2020. | Komentara: 0

Pre 75 godina konstituisana Autonomna Pokrajina Vojvodina

Pre 75 godina Skupština izaslanika naroda Vojvodine konstituisala je Vojvodinu kao autonomni politički entitet. Antifašistička borba građana Vojvodine u Drugom svetskom ratu stvorila je zdrave temelje za konstituisanje ravnopravne političke autonomije u okviru Srbije i Jugoslavije. facebook