8. mart gromoglasno da obeležimo, a ne da slavimo

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Ponedeljak, 08. 03. 2021. | Komentara: 0

8. mart gromoglasno da obeležimo, a ne da slavimo

Novi Sad, 08. mart 2021 - Na međunarodni dan posvećen ženskim pravima Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva da se sa formalnog pređe na suštinsko prihvatanje ekonomske, političke i socijalne ravnopravnosti žena.

LSV

Ako pođemo od činjenice da je 8. mart dan borbe za ženska prava, odnosno dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca može se videti da imamo, kao društvo, mnogo razloga da ga obeležavamo.

Osmi mart nemamo razloga da slavimo, nego da ga gromoglasno obeležimo, podsećanjem šta on u svojoj suštini jeste, kako bismo se više posvetili ciljevima zbog kojih je nastao.

Umesto cveta i bombonjere na ovaj dan usvojimo, kao model, poštovanje ravnopravnosti i ženskih prava tokom cele godine.

Žene su i dalje posle svih godina borbe vrlo neravnopravne, zauzimaju tek četvrtinu (25,8%) najviših pozicija odlučivanja u kompanijama, što su pozicije generalnih direktora i predsednika upravnih odbora i nešto manje od trećine preduzetnika (31,7 %).

U 93,8% veza većinu kućnih poslova obavljaju isključivo žene, a u većini veza (80,8%) žene su te koje rade sve ili većinu poslova vezanih za brigu o deci. Zato imaju pet puta manje vremena za odmor, za lični i profesionalni napredak, učestvovanje u društvenim aktivnostima ili politici.

Pandemija je navedenu podelu poslova i obaveza dodatno pomerila na štetu žena, koje su, uz sve dotadašnje obaveze, preuzele i pomoć deci pri školovanju od kuće.

Liga socijaldemokrata Vojvodine upozorava da je primetno da umesto napredovanja na polju ekonomske, političke i socijalne ravnopravnosti žena naše društvo tokom poslednjih decenija nazaduje, delimično zbog opšteg pada socijalnih, političkih i ekonomskih prava u društvu, a delimično zbog povampirenja patrijarhalnih, desničarsko-konzervativnih stavova koji se sa sve više blagonaklonosti prihvataju i šire.

U zdravom društvu koje ide ka napretku, prava žena i ravnopravnost se ne dovode u pitanje.

Članica Glavnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Nevena Subotić




Odbori LSV | Četvrtak, 08. 02. 2024. | Komentara: 0

Zašto gori Fruška gora?

Novosadski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani poziva ministre unutrašnjih poslova i zaštite životne sredine da hitno obaveste javnost koji su uzroci požara koji su besneli sinoć na Fruškoj gori, kao i kako se planira sanacija posledica požara.
Odbori LSV | Utorak, 06. 02. 2024. | Komentara: 0

LSV-Vojvođani Zrenjanin: Zahtevamo transparentnost gradske administracije u vezi sa biračkim spiskovima

Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Zrenjanin, uputila je danas Gradskoj upravi grada Zrenjanina zahtev za dostupnost informacije od javnog  značaja - ukupan broj građana sa teritorije grada Zrenjanina koji su upisani u birački spisak na današnji dan.
Odbori LSV | Petak, 02. 02. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura se ne meša u svoj posao i dopušta neljudski tretman prema radnicima Linglonga

Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani traži od svih nadležnih državnih organa, kao i od zrenjanske lokalne samouprave, da najzad počnu da rade svoj posao i učine sve da se ispoštuju zakonske obaveze kineskih investitora u fabrici Linglong. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook