Ćutanje i okretanje glave znači pristajanje na fašizam!

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 09. 11. 2019. | Komentara: 0

Ćutanje i okretanje glave znači pristajanje na fašizam!

Novi Sad, 09. novembar 2019 - Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad upozorava na to kako više incidenata u gradu i širom zemlje dokazuje da fašizam pokušava da digne glavu i da je sve prisutniji na našim ulicama. I to danas.

LSV

Zato danas građane podsećamo na to šta jeste fašizam, kako ga prepoznati, ali i na to da ćutanje i tolerisanje takvih pojava znači pristajanje na fašizam i mirenje sa time da on raste i da nas sve više okružuje.

A na to nemamo pravo.

Deveti novembar, Međunarodni dan borbe protiv fašizma, Novi Sad dočekuje kao grad u kojem su u proteklih nekoliko meseci osvanuli grafiti „Smrt muslimanima“, „Smrt Vojvođanima“, „Ubij Hrvata da Šiptar nema brata“, „Smrt Jevrejima“ i slične poruke mržnje.

To je fašizam!

Fašizam je i prebijanje mladića pre tačno godinu dana kod Futoške pijace zato što su govorili na jeziku koji se nasilnicima nije dopao.

Fašizam je i onaj slučaj na Adicama od pre pet meseci, kada je nekoliko mladića pretuklo građane na ulici i u njihovim dvorištima zato što im se nije dopala njihova nacionalna pripadnost.

Fašizam je razbijanje i paljenje pekara zbog drugačije nacionalne pripadnosti njihovih vlasnika, kakvo se u Novom Sadu i širom Vojvodine dogodilo pre pet godina.

Sličnih primera ima još, širom zemlje.

Fašizam je i razbijanje glava političkim protivnicima.

Fašizam su i ubistva, praćenje, uznemiravanje i pretnje novinarima koji traju od devedesetih.

I one grupe batinaša na ulicama koje nikada ne odgovaraju za svoja nedela.

Fašizam je napad nožem u Nišu na mladića koji je nosio majicu „antifašista“.

Fašizam je, isto tako, kada nastavnici ostaju bez posla jer ne pristaju da služe nasilniku na vlasti, kao što je to slučaj u Beloj Crkvi.

A okretanje glave od ovakvih pojava jeste pristajanje na fašizam.

Kao što fašizmu danas mogu biti izložene naše komšije ili ljudi u nekom drugom kraju zemlje, tako se sutra može dogoditi da mu bude izložen neko od nas.

To ne smemo da dopustimo ni sebi, ni svojoj deci, niti gradu i zemlji koji su podneli tolike žrtve u borbi protiv fašizma!

Gradski odbor
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Novi Sad



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook