Dan ljudskih prava pod senkom izostanka lustracije u Srbiji

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Utorak, 10. 12. 2019. | Komentara: 0

Dan ljudskih prava pod senkom izostanka lustracije u Srbiji

Novi Sad, 10. decembar 2019 - Liga socijaldemokrata Vojvodine nije zadovoljna nivoom poštovanja ljudskih prava u Republici Srbiji.

Država čini veoma malo da se u ovoj oblasti postigne pozitivan pomak.

LSV

Zakonodavni okvir je solidan, ali često ostaje samo mrtvo slovo na papiru. Propisani mehanizmi zaštite ljudskih prava se nedovoljno odlučno koriste, pa Ustav i zakoni ne predstavlju kvalitetnu garanciju poštovanja prava.

Svakodnevica nam ukazuje na bezbroj primera diskriminacije i netolerancije. 

LSV je još 2000. godine predlagala lustraciju svih pojedinaca iz Miloševićevog režima, koji su učestvovali u kršenju ljudskih prava građana, ali nije bilo hrabrosti i političke volje da se to uradi. Posledice toga osećamo i danas. 

Osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj i dalje je narodni poslanik. Na kanalima sa nacionalnom frekvencijom se nesmetnao šire verska i nacionalna mržnja. Desničarski fanatici prete građanima na skupovima koji se održavaju u javnim prostorima. Ranjive i manjinske grupe u našem društvu često su na udaru ekstremističkih grupa.

Pozicija žena u Srbiji i dalje nije na nivou moderne države, a podatak da je od 2010. do 2018. godine ubijena 281 žena je i više nego alarmantan. Veoma nizak procenat zaposlenosti osoba sa invaliditetom i neadekvatan sistem socijalne zaštite i dalje su ozbiljni problemi sa kojim se osobe sa invaliditetom svakodnevno suočavaju.

Čini se da je stanje sada gore nego ranih dvehiljaditih godina!

Ništa bolja situacija nije ni u domenu poštovanja ekonomskih prava građana. Svedoci smo svakodnevnog ugrožavanja prava na rad i pravedne uslove rada. Mnogi radnici rade u katastrofalnim uslovima, a za to dobijaju mizerno niske minimalce. Na svom radnom mestu su 2017. i 2018. godine poginula 92 radnika!

Navedeni podaci su samo kap u moru realnih problema u oblasti poštovanja ljudskih prava.

Srbija, nažalost, nema ministarstvo koje bi se bavilo pitanjima zaštite ljudskih prava. Ovo ministarstvo ne bi rešilo probleme, ali bi bio korak u dobrom pravcu.

Temelj rešavanja ovih pitanja mora biti u uspostavljanju vladavine prava i jačanju institucija koje se bave pitanjem ljudskih prava. 

Ljudska prava nisu „nužno zlo“, nego korpus zagarantovanih prava koja se u potpunosti moraju poštovati.
 

Portparol
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Aleksandar MartonSaopštenja | Ponedeljak, 06. 07. 2020. | Komentara: 0

Šešelj crta mete na čelima građana, a država ćuti

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je nedopustivo ćutanje nadležnih organa na sramno političko delovanje lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja.
Izjave | Nedelja, 05. 07. 2020. | Komentara: 0

Šešeljeve uvrede su dokaz gluposti velikosrpskog nacionalizma

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton ocenio je da su uvrede lidera radikala Vojislava Šešelja na račun funkcionerke Demokratske stranke Aleksandre Jerkov samo još jedan primer gluposti velikosrpskog nacionalizma.
Odbori LSV | Sreda, 01. 07. 2020. | Komentara: 0

Tot: Nakon izbora, u Bečeju su svi na gubitku

Sumirajući rezultate, predsednik Opštinskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Bečej Ferenc Tot, inače prvi na izbornoj listi, konstatovao je da su njihovi birači većinom odlučili da ne učestvuju na izborima.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook