Delegacija LSV i ove godine na komemoraciji povodom genocida u Srebrenici

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 10. 07. 2019. | Komentara: 0

Delegacija LSV i ove godine na komemoraciji povodom genocida u Srebrenici

Novi Sad, 10. jul 2019 - Delegacija Lige socijaldemokrata Vojvodine će i ove godine biti prisutna na komemoraciji u Potočarima pored Srebrenice, na obeležavanju 24. godišnjice od genocida koji su u julu 1995. godine počinile snage Vojske Republike Srpske u tom gradu u Bosni i Hercegovini. 

LSV

Ignorisanje najvećeg masovnog zločina na tlu Evrope posle završetka Drugog svetskog rata i od strane vlasti i od strane većine opozicionih stranaka u Srbiji, govori o tome da je suština politike u Srbiji kontinuitet nacionalističkog i velikosrpskog koncepta iz devedesetih godina 20. veka, što najviše šteti Srbiji i njenim građanima. 

LSV neće odustati od zalaganja da se negiranje genocida tretira kao krivično delo, jer će se u suprotnom nastaviti ne samo sa vređanjem žrtava ratova na jugoslovenskom prostoru, već i sa stvaranjem pretpostavki za ugrožavanje mira i regionalne stabilnosti na Balkanu. 

Podsećamo i da je Srbija kao država presudom Međunarodnog suda pravde u Hagu iz 2007. godine proglašena odgovornom za kršenje Konvencije Ujedinjenih nacija o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, zbog toga što što su njeni državni organi za vreme zločinačkog režima Slobodana Miloševića imali informacije o genocidu, ali ništa nisu uradili da ga spreče. To je za posledicu imalo da je Srbija za sada jedina država na svetu koja je okrivljena za genocid, što je, takođe, više nego tragična i upozoravajuća činjenica, što najveći deo javnosti gura pod tepih. 

Srbija mora da prizna da je u Srebrenici počinjen genocid, pre svega zbog toga što je to jedan od najvažnijih prvih koraka na putu ozdravljenja društva od nacionalističkog ludila koje ga temeljno razara već više od 30 godina, a i zbog toga što je to jedan od osnovnih preduslova za pristupanje Evropskoj uniji. 

Zbog toga će LSV nastaviti da insistira da se 11. jul i u Srbiji proglasi Danom sećanja na genocid u Srebrenici. 

Predsednik 
Lige socijaldemokrata Vojvodine 
Nenad Čanak




Odbori LSV | Petak, 01. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani: Uvrstite manifestacije Dani zrenjaninske pijaće vode i Dani plastične ambalaže

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u zrenjaninskoj skupštini juče su na sednici Skupštine grada pokrenuli dvadesetak tema koje su od značaja za život Zrenjaninki i Zrenjaninaca.
Odbori LSV | Četvrtak, 29. 02. 2024. | Komentara: 0

LSV-Vojvođani za nove rekreativne i zelene površine na Limanu umesto verskih objekata

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Novi Sad smatra bespotrebnim izgradnju verskog objekta na zelenoj površini koju stanovnici Limana 1 i 2 već godinama rado koriste kao prostor za rekreaciju.
Saopštenja | Sreda, 28. 02. 2024. | Komentara: 0

Da Vojvodini vratimo stari sjaj, a njenim građanima dostojanstven i dobar život

Autonomna Pokrajina Vojvodina danas obeležava 50 godina od proglašenja njenog prvog Ustava, koji joj je garantovao veoma visok stepen autonomije.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook