Čanak: LSV će učiniti sve da Vučić ne bude predsednik Srbije

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Četvrtak, 23. 02. 2017. | Komentara: 0

Čanak: LSV će učiniti sve da Vučić ne bude predsednik Srbije

NOVI SAD - Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je danas da će LSV učiniti sve što je potrebno da predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić ne postane predsednik Srbije jer to nije dobro za Srbiju i zdravo za demokratiju. On je na konferenciji za novinare rekao i da to ne znači da će LSV podržati Vojislava Šešelja ili nekog njemu sličnog samo da Vučić ne bi pobedio.

LSV

Čanak je istakao i da je sinoć na sednici Glavnog odbora doneto nekoliko zaključaka, među kojima je i apel LSV na demokratsku opoziciju da istakne jednog zajedničkog kandidata u trci za predsednika Srbije.

Jedan kandidat demokratske opozicije

- Uvereni smo da, ako zaista postoji politička volja za pobedom kandidata nad kandidatom vlasti oko kojeg su se ujedinile sve vladajuće stranke, demokratska opozicija mora da prevaziđe sve svoje razlike i nesuglasice i izađe sa svojim jedinstvenim predsedničkim kandidatom. Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva sve predsedničke kandidate demokratske opozicije da dođu na razgovor o budućnosti zemlje. Ujedno, pozivamo demokratsku opoziciju da se okupi i potraži zajednički stav i viziju budućnosti Republike Srbije. LSV je spremna da bude domaćin tog sastanka. Uvereni smo da dobro polazište za taj razgovor može predstavljati set tema koje je LSV pripremila za sastanak sa predsedničkim kandidatima – naveo je Čanak.

On je izneo i da je Glavni odbor LSV ovlastio poslanike Lige u Narodnoj skupštini Republike Srbije da pitanje kršenja niza izbornih pravila, pre i za vreme izbora održanih 19. februara u Bočaru kod Novog Bečeja, postave pred nadležnim ministarstvima.

Pitanja za kandidate za predsednika Srbije

Lider LSV je pročitao i pitanja za predsedničke kandidate među kojima je prvo vezano za podršku inicijativi LSV da se što pre izmeni Zakon o poljoprivrednom zemljištu i onemogući prodaja zemlje strancima. Liga pita kandidate za predsednika i da li bi Srbija trebalo, po Ustavu, da bude definisana kao regionalizovana država ravnopravnih građanki i građana bez obzira na njihovu nacionalnu, religijsku i svaku drugu pripadnost ili kao centralistička država srpskog naroda.

- Kakav je Vaš stav o pitanju autonomije Vojvodine?  Podržavate li Briselski dijalog Vladinih delegacija Srbije i Kosova koji bi se okončao normalizacijom odnosa i obavezujućim pravnim aktima kojima bi se legitimisalo faktičko stanje? Prihvatate li međunarodno priznate granice i integritet Bosne i Hercegovine? Prihvatate li naš stav da se Republika Srbija mora suočiti sa prošlošću, zločinima počinjenim tokom dvedesetih godina prošlog veka u njeno ime nad drugim narodima, kao i svom bedom, nesrećom i nasiljem tadašnje vlasti nad svojim građankama i građanima? Koji je Vaš stav o evropskim i evroatlantskim integracijama (EU i NATO)? Da li ste saglasni sa tim da Srbija mora da uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU? – ređao je Čanak pitanja za predsedničke kandidate koji su polazna tačka za razgovore sa predsedničkim kandidatima. Poslednje u nizu zahteva saglasnost eventualnog budućeg predsednika Srbije sa time da se u novom Ustavu izmeni član kojim je definisano da 'Svako ima pravo da odluči o rađanju deteta' tako da taj stav glasi kao u Porodičnom zakonu Republike Srbije u kome piše da 'Žena ima pravo da odluči o rađanju deteta'.

Nećemo podržati Šešelja samo da bi Vučić izgubio


Odgovarajući na pitanja novinara, Čanak je ponovio da LSV apeluje na sve stranke demokratske opozicije da se dogovore oko zajedničkog predsedničkog kandidata i da se tu ne misli na Vojislava Šešelja i Boška Obradovića.

Naglasio je i da svi oni koji su najavili kandidaturu i započeli predizbornu kampanju još uvek nisu kandidati za predsednika Srbije već kandidati za kandidata, pošto izbori još nisu ni raspisani. Kako je istakao, kada bude bila jasnija slika o tome ko će se kandidovati, onda se može dalje razgovarati o tome.

- Ali je bitno da vidimo da li postoji namera da se dogovore, recimo, za početak, ova dva čoveka koja su najavila svoje kandidature i čak krenuli u izbornu kampanju. Ako se oni dogovore, dalje će biti jednostavno. Mi apsolutno stojimo sa svim svojim potencijalima na raspolaganju takvom jednom projektu – dodao je lider LSV.

Ako je potrebno, imaćemo svog kandidata

Odgovarajući na pitanja novinara, Čanak je kazao da u LSV još nije razmatrana opcija da ona ima svog kandidata jer izbori još nisu raspisani, niti se zna ko će na njima učestvovati.

- Nama je interes ne da imamo kandidata ili nemamo, podržimo ili ne podržimo ili nešto tako. Nama je interes da Aleksandar Vučić ne bude predsednik Srbije. To je dobro za Srbiju i zdravo za demokratiju. I sve što je potrebno da se to desi. Naravno, kad kažem na Aleksandra Vučića, mislim na predstavnika režima koji drži kompletnu vertikalu vlasti u zemlji. To, naravno, ne znači da bismo mi podržali Vojislava Šešelja ili nekog takvog samo da Aleksandar Vučić ne bude. U tome ne bismo učestvovali. Ali, demokratski kandidat bi mogao da napravi taj diskontinuitet koji je nama važan. Na tome ćemo raditi. Ako to znači da u nekom trenutku LSV treba, zbog izlaznosti, da ima svog kandidata, da bi se povećala izlaznost da se spreči pobeda Aleksandra Vučića u prvom krugu, ako je to naša uloga, mi ćemo je prihvatiti – rekao je Nenad Čanak.

Zamoljen da prokomentariše inicijativu za reviziju tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije i jučerašnji sastanak Vučića, Tomislava Nikolića, Mladena Ivanića i Milorada Dodika, on je predočio da nije prisustvovao sastanku i ne zna o čemu je tamo razgovarano i dogovoreno, već je o svemu obavešten iz medija, te da će za desetak dana ići u Sarajevo i sresti se sa tamošnjim zvaničnicima, pa iz prve ruke čuti o čemu se radi.

- BiH kao celovita, nisam rekao unitarna nego samo celovita, država je garant stabilnosti Balkana. Svako kolebanje oko sudbine BiH opasno preti da zapali balkansko bure baruta. To je ono čemu se moraju svi u regionu suprotstaviti. Nažalost, postoje oni van regiona kojima ide u korist da se situacija na Balkanu komplikuje. Činjenica je da revizija tužbe dolazi u lošem trenutku. Lošem trenutku i za Republiku Srbiju, i za Bosnu i Hercegovinu, i za Balkan. Zašto je do toga sada došlo - ne znam, ali znam da će to dati novi polet desničarskim, nacionalističkim snagama na svim stranama i to nije dobro – zaključio je predsednik LSV Nenad Čanak.

(BILSV, 23.02.2017)




Događaji | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Srećan 8. mart, Međunarodni dan žena

Svuda i na svakom mestu moramo insistirati na ravnopravnosti, poštovanju i jednakoj zastupljenosti žena u javnom i političkom životu. 
Događaji | Utorak, 11. 07. 2023. | Komentara: 0

Delegacija LSV-Vojvođani na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici

Delegacija Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani boravila je danas u Bosni i Hercegovini i prisustvovala komemoraciji povodom godišnjice genocida u Srebrenici.
Događaji | Sreda, 19. 04. 2023. | Komentara: 0

Plan razvoja Vojvodine do 2030. je spisak lepih želja kabineta Igora Mirovića

Poslanici Vojvođanskog fronta – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija nisu podržali predloženi Plan razvoja Autonomne Pokrajine Vojvodine 2023-2030, saopštio je šef ove poslaničke grupe Saša Šućurović. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook