I na pokrajinskim listama trećina žena

 
 
Izbori u LSV
Događaji | Utorak, 24. 01. 2012. | Komentara: 0

I na pokrajinskim listama trećina žena

NOVI SAD – Skupština AP Vojvodine usvojila je danas Pokrajinsku skupštinsku odluku o izmenama i dopunama Pokrajinske skupštinske odluke o izboru poslanika u Skupštinu AP Vojvodine, kojom su blanko ostavke poslanika konačno otišle u penziju.

Maja Sedlarevic

Takođe, redosled poslanika na izbornim listama više neće moći da se menja, a na njima će morati da se nađe i 30 odsto predstavnika slabije zastupljenog pola, u ovom slučaju žena, što znači da će ih nakon narednih izbora toliko i faktički ući u parlament. Potpredsednica Skupštine AP Vojvodine Maja Sedlarević podsetila je tokom današnje rasprave da je to rešenje omogućeno usvajanjem amandmana republičkih poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandre Jerkov i Olene Papuge na Zakon o izboru narodnih poslanika, u maju prošle godine. Takođe, dodala je ona, usvajanje tog amandmana pokazalo je i da nevladina organizacija, u ovom slučaju Centar modernih veština, u čije ime su Jerkova i Papuga podnele amandman, može da pokrene jednu inicijativu i nađe dobre sagovornike u parlamentu, a zatim se izbori za bitnu i veliku stvar.

– Ne postoje utopije, postoji rad, trud, zalaganje i postizanje rezultata. Ovo što mi danas menjamo pokrajinsku skupštinsku odluku o izboru poslanika, zaista vidim kao jedan od koraka u našoj daljoj borbi za ravnopravnost muškaraca i žena na mestima odlučivanja. Žene jednako vrede i u životu i u svakom poslu, verujte mi, i u bavljenju politikom i na mestima odlučivanja i volela bih da se neko drzne da kaže drugačije – istakla je Sedlarevićeva. Ona je navela da je to praktično nastavak u suštinskoj i faktičkoj borbi za rodnu ravnopravnost, koju pokrajinska administracija vodi već više od decenije. Sedlarevićeva je podsetila da je pokrajinski parlament još u sazivu od 2000. do 2004. godine na polju rodne ravnopravnosti uradio više od lokalnih samouprava, Republike i tadašnje državne zajednice.

(BILSV, 24. 01. 2012.)Događaji | Petak, 15. 11. 2019. | Komentara: 0

Papuga na rusinskom u Skupštini o manjinskim udžbenicima i ABC food-u

Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga upitala je ministra prosvete Mladena Šarčevića zašto još uvek nije reagovao na činjenicu da učenici, pripadnici nacionalnih manjina, nemaju sve udžbenike, već je za to okrivio nacionalne savete nacionalnih manjina. Ona je zatražila i informaciju od ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića šta planira da uradi sa hladnjačom „ABC food“.
Događaji | Četvrtak, 07. 11. 2019. | Komentara: 0

Troškovi garancijskog fonda veći od plasiranih sredstava

Poslanička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine nije podržala Izveštaj o poslovanju Garancijskog fonda APV u 2018. godini, a šef poslaničke grupe LSV Branislav Bogaroški je naveo da je razloga za to nekoliko. 
Događaji | Sreda, 06. 11. 2019. | Komentara: 0

Ambiciozna planiranja, realizacija vrlo slaba

Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Jovanović istakao je danas da je naspram ambiciozno planiranih pozicija u budžetu, realizacija vrlo slaba. On je upitao da li je moguće da sve što je planirano bude i realizovano do kraja godine, a kao najveće primere nezavršenih realizacija je naveo zgradu RTV-a i Žeželjev most.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook