I na pokrajinskim listama trećina žena

 
 
Izbori u LSV
Događaji | Utorak, 24. 01. 2012. | Komentara: 0

I na pokrajinskim listama trećina žena

NOVI SAD – Skupština AP Vojvodine usvojila je danas Pokrajinsku skupštinsku odluku o izmenama i dopunama Pokrajinske skupštinske odluke o izboru poslanika u Skupštinu AP Vojvodine, kojom su blanko ostavke poslanika konačno otišle u penziju.

Maja Sedlarevic

Takođe, redosled poslanika na izbornim listama više neće moći da se menja, a na njima će morati da se nađe i 30 odsto predstavnika slabije zastupljenog pola, u ovom slučaju žena, što znači da će ih nakon narednih izbora toliko i faktički ući u parlament. Potpredsednica Skupštine AP Vojvodine Maja Sedlarević podsetila je tokom današnje rasprave da je to rešenje omogućeno usvajanjem amandmana republičkih poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandre Jerkov i Olene Papuge na Zakon o izboru narodnih poslanika, u maju prošle godine. Takođe, dodala je ona, usvajanje tog amandmana pokazalo je i da nevladina organizacija, u ovom slučaju Centar modernih veština, u čije ime su Jerkova i Papuga podnele amandman, može da pokrene jednu inicijativu i nađe dobre sagovornike u parlamentu, a zatim se izbori za bitnu i veliku stvar.

– Ne postoje utopije, postoji rad, trud, zalaganje i postizanje rezultata. Ovo što mi danas menjamo pokrajinsku skupštinsku odluku o izboru poslanika, zaista vidim kao jedan od koraka u našoj daljoj borbi za ravnopravnost muškaraca i žena na mestima odlučivanja. Žene jednako vrede i u životu i u svakom poslu, verujte mi, i u bavljenju politikom i na mestima odlučivanja i volela bih da se neko drzne da kaže drugačije – istakla je Sedlarevićeva. Ona je navela da je to praktično nastavak u suštinskoj i faktičkoj borbi za rodnu ravnopravnost, koju pokrajinska administracija vodi već više od decenije. Sedlarevićeva je podsetila da je pokrajinski parlament još u sazivu od 2000. do 2004. godine na polju rodne ravnopravnosti uradio više od lokalnih samouprava, Republike i tadašnje državne zajednice.

(BILSV, 24. 01. 2012.)Događaji | Četvrtak, 04. 06. 2020. | Komentara: 0

Dobra vest u centru Novog Sada!

Predstavnici Ujedinjene demokratske Srbije (UDS), političkog saveza koji okuplja Srbiju 21, Vojvođanski front (Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija i Zajedno za Vojvodinu, Demokratska partija Hrvata Vojvodine, Crnogorska partija, Demokratski blok), Stranku moderne Srbije i Građanski demokratski forum, razgovarali su danas posle podne s građanima i građankama Novog Sada na uglu Zmaj Jovine i Ulice Modene.
Događaji | Četvrtak, 07. 05. 2020. | Komentara: 0

Rebalans budžeta APV za 2020. je nastavak kršenja Ustava

Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Saša Šućurović izjavio je danas da je umanjenje budžeta AP Vojvodine današnjim rebalansom samo kontinuitet u kršenju aktuelnog Ustava Republike Srbije. 
Događaji | Četvrtak, 07. 05. 2020. | Komentara: 0

Bogaroški: LSV ne podržava rebalans budžeta APV

Šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Branislav Bogaroški izjavio je danas da poslanici LSV neće podržati predloženi rebalans budžeta i prateće programe.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook