Inicijativa LSV i Crnogorske partije Ustavnom sudu jer u Vrbasu nije uveden crnogorski jezik

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Petak, 27. 12. 2019. | Komentara: 0

Inicijativa LSV i Crnogorske partije Ustavnom sudu jer u Vrbasu nije uveden crnogorski jezik

BEOGRAD - Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga i Nenad Stevović iz Crnogorske partije predali su Ustavnom sudu Srbije inicijativu za ocenu ustavnosti Statuta opštine Vrbas jer njime nije uvedena službena upotreba crnogorskog jezika.

LSV

Papuga je novinarima u Skupštini Srbije rekla da se u Vrbasu na popisu 2011. godine 7.333 ljudi, odnosno 17 odsto stanovnika izjasnilo da su Crnogoci, a Zakon o službenoj upotrebi jezika i pisma određuje da je 15 odsto dovoljno da bi se kao službeni uveo jezik nacionalne manjine. Ipak, istakla je Papuga, Vrbas izbegava tu zakonsku obavezu

Ona je kazala da su u Vrbasu kao službeni jezici u upotrebi mađarski i rusinski, te da zakon mora da se poštuje i da se uvede i crnogorski.

Nenad Stevović je istakao da je Zakon o službenoj upotrebi jezika i pisma dobar zakon utemeljen na visokim evropskim standardima iz domena zaštite i promocije manjinskih prava i da je njegovom doslednom primenom danas u Srbiji u 42 opštine u službenoj upotrebi ukupno 11 manjinskih jezika. Senku na jedinstveni multilingvalni ambijent i jezičko bogatstvo Srbije baca protivustavno i nezakonito ponašanje lokalne samouprave u Vrbasu koja godinama diskriminiše sopstvene građane crnogorske nacionalnosti, sprečavajući ih da koriste manjinska prava i slobode koja im Ustav i zakoni države Srbije omogućavaju.

(SzILSV, 27.12.2019)



Događaji | Petak, 21. 08. 2020. | Komentara: 0

Formirana Odbornička grupa LSV u Skupštini grada Novog Sada

Danas je formirana Odbornička grupa “Vojvođanski front – Liga socijaldemokrata Vojvodine” u Skupštini grada Novog Sada.
Događaji | Četvrtak, 06. 08. 2020. | Komentara: 0

Dejan Čapo izabran za potpredsednika Skupštine APV

Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine mr Dejan Čapo izabran je za potpredsednika Skupštine AP Vojvodine.
Događaji | Ponedeljak, 13. 07. 2020. | Komentara: 0

Narodni poslanici uputili zahtev za sazivanje odbora koji se bave pitanjem bezbednosti

Narodni poslanici još uvek aktuelnog XI saziva Narodne skupštine uputili su danas zahteve odborima NSRS da sazovu sednice na kojima će se razmatrati izveštaj o tome šta je prethodilo i kako je došlo do nereda i brutalnog odgovora predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova na ulicama Beograda i Novog Sada tokom protesta 7. i 8. jula 2020. godine. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook