LSV za pet izbornih jedinica u Srbiji

 
 
Izbori u LSV
Događaji | Subota, 08. 02. 2020. | Komentara: 0

LSV za pet izbornih jedinica u Srbiji

BEOGRAD – Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Nada Lazić istakla je da bi izborni zakoni, čije su izmene trenutno pred poslanicima, trebali da obuhvate i promenu broja izbornih jedinica. Ona je tokom načelne rasprave o izmenama Zakona o izboru narodnih poslanika i Zakona o lokalnim izborima navela da je Srbija jedna izborna jedinica i da u tome leži problem celog izbornog sistema. Po mišljenju LSV, Srbija bi trebala da bude podeljena na pet izbornih jedinica. 

LSV

Neravnomerna teritorijalna zastupljenost u Skupštini

- Važeći Zakon o izboru narodnih poslanika u članu 4. propisuje da se poslanici biraju u Republici Srbiji, kao jednoj izbornoj jedinici na osnovu lista političkih stranaka, stranačkih koalicija, drugih političkih organizacija lista koja predlaže grupa građana. Primena ovakvog rešenja iz ovog zakona u praksi je pokazala velike nedostatke, a jedan od najozbiljnijih je taj da nisu svi delovi Srbije ravnomerno zastupljeni. Mi iz LSV, kao regionalne stranke to direktno osećamo već godinama unazad, jer smo praktično vezani za region AP Vojvodine i pitanje prelaska cenzusa, kada je republički nivo u pitanju, moramo uvek da idemo u nekakvim koalicijama zato što realno, naša pokrivenost je orjentisana na pokrajinu Vojvodinu i taj zakon kakav je sada on direktno nas pogađa – istakla je Lazić.

Ilustrujući negativne strane važećeg zakona, ona je navela da je udeo birača grada Beograda u ukupnom broju birača oko 22%, a da je broj poslanika iz Beograda u Narodnoj skupštini trenutno 88/89, što je oko 36% od ukupnog broja poslanika.

- Godinama unazad u Srbiji se dešava situacija da jug Srbije, recimo, ima nesrazmerno mali broj narodnih poslanika u odnosu na broj birača, bez obzira na svoju pripadnost teritorijalno, odnosno iz kojih mesta dolaze narodni poslanici uvek zastupaju ili manje-više zastupaju svoje stranke, a ne zapravo region i one birače koji su ih birali. To je jedna od anomalija – naglasila je ona. 

Najbolji način da se taj nedostatak izbornog sistema prevaziđe, po mišljenju poslanika LSV, je da Srbija bude podeljena na izborne jedinice. 

- Naš predlog je da AP Vojvodina bude jedna izborna jedinica, grad Beograd druga, centralna Srbija bi bila podeljena na istočnu i zapadnu izbornu jedinicu, a petoj bi pripadali građani Republike Srbije koji nemaju prebivalište na teritorijama ove četiri izborne jedinice. Uvođenjem pet izbornih jedinica napravila bi se pravilnija raspodela mandata, a time i verodostojnija predstavljenost građana Republike Srbije u Narodnoj skupštini, otklonile bi se sve manjkavosti sadašnjeg rešenja u kome su neki delovi teritorija mnogo bolje predstavljeni u Narodnoj skupštini od drugih i time otklonila mogućnost kršenja Ustava Republike Srbije u delu koji se odnosi na neposrednost izbornih prava – navela je Lazić.

Ona je iznela i primere drugih zemalja koje su regionalizovane i uvažavaju specifičnosti svojih regiona. Kako je rekla, neuvažavanje regiona pokazalo se i na primeru predloženog zakona o finansiranju AP Vojvodine, koji su predložili poslanici LSV. Zakon nije usvojen i time nije važena potreba jednog regiona Srbije, u ovom slučaju AP Vojvodine.

Podrška predlogu Gordane Čomić

Nada Lazić je rekla i da će poslanici LSV podržati predlog izmena koji je iznela Gordana Čomić, da na izbornim listama bude 40% manje zastupljenog pola. Na ovaj zakon LSV je podnela i amandman da bi, kako je rekla Lazić, on bio jasnije definisan, ali je podrška bezrezervna. 

- Da imamo više žena na mestima odlučivanja, odavno bi usvojili zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom, i time ohrabrili žene da rađaju više dece, ojačali bi porodice i dali deci bolju budućnost. Da su žene odlučivale odavno bi ulagali više sredstava u zaštitu životne sredine - naglasila je Lazić.

Narodna poslanica LSV Olena Papuga, koja je trenutna koordinatorka Ženske parlamentarne mreže, pozvala je sve poslanike da podrže predlog Gordane Čomić i amandmane koji će ga bolje definisati.

(SzILSV, 08.02.2020)Događaji | Četvrtak, 07. 05. 2020. | Komentara: 0

Bogaroški: LSV ne podržava rebalans budžeta APV

Šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Branislav Bogaroški izjavio je danas da poslanici LSV neće podržati predloženi rebalans budžeta i prateće programe.
Događaji | Sreda, 06. 05. 2020. | Komentara: 0

Čanak: Mantija i navijački dres nisu pancir koji brani od zakona

Narodni poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je danas da je vanredno stanje, uprkos početnim nesnalaženjima Vlade u određivanju mera, uspelo da sačuva mnoge ljudske živote i da ne dozvoli da kapaciteti zdravstvenih institucija budu preopterećeni, da zdravstveni sistem pukne i da samim tim dođemo u poziciju da ljudi umiru bez ikakve mogućnosti da im se pomogne.
Događaji | Nedelja, 15. 03. 2020. | Komentara: 0

RIK proglasio izbornu listu Ujedinjene demokratske Srbije

Republička izborna komisija (RIK) proglasila je sinoć izbornu listu Ujedinjene demokratske Srbije za izbore za narodne poslanike Narodne skupštine, raspisane za 26. april.
ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook