Ministre, šta je sa obećanom pomoći poljoprivrednicima?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Utorak, 14. 11. 2017. | Komentara: 0

Ministre, šta je sa obećanom pomoći poljoprivrednicima?

BEOGRAD – Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga upitala je danas ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića da li će i kada olakšati život poljoprivrednicima. Ona je, koristeći instituciju poslaničkih pitanja, na početku današnjeg zasedanja Skupštine Srbije, zatražila i informacije u vezi sa restitucijom od premijerke Ane Brnabić, kao i od ministarki Zorane Mihajlović i Nele Kuburović.

LSV
 
Umesto olakšica, stižu veći porezi
 
Papuga je podsetila da je Nedimović obećao da će se ublažiti posledice i suše i svega što se dešavalo u ovoj poljoprivrednoj godini. Kako je rekla, umesto obećanog jeftinog dizela i nekih povlastica u jesenjoj setvi, ništa se nije desilo.
 
- Paori, poljoprivrednici nisu oslobođeni poreza, niti ičega, nego na naplatu stižu samo veći porezi od prologodišnjih. Olakšica nema, nema ni olakšica u PIO doprinosima, niti su ukinute, na neki način, naknade za odvodnjavanje, pa pitam ministra Nedimovića da li će i kada će olakšati život poljoprivrednicima – navela je poslanica LSV.
 
Ona je naglasila da je Vlada Srbije najavila, a Agencija za restituciju obećala da će pomoći da do kraja ove godine budu usvojene izmene Zakona o obeštećenju.
 
Šta je sa restitucijom zemljišta građana?
 
- Oko 100.000 građana podnelo je zahteve da dobiju rešenja, ali na njih i dalje čekaju i ne znaju šta se sa njihovim rešenjima dešava i dokle će postupak vraćanja oduzete imovine da traje. Pitam Brnabić da li je gotov predlog izmena Zakona o vraćanju oduzetog zemljišta, imovine, da li će u njemu biti supstitucije i kada će stići na dnevni red. Pitam i kada se poslednji put sastala Komisija za izmenu tog zakona. Da li je Vlada razmatrala zajednički predlog, a taj predlog je od 15. avgusta 2011. godine, koji predviđa da građani mogu da ostvare pravo na vraćanje nepravedno oduzete imovine pod istim uslovima kao i što je imovina vraćena i crkvama? Jer, po Ustavu Republike Srbije, svi građani su ravnopravni. Zašto je crkvi vraćeno sve i pripremana je supstitucija, a građanima i nekim verskim zajednicama – ne? – upitala je Olena Papuga.
 
Poslanica Lige je naglasila i da je Zakon o opštem upravnom postupku propisao da se građanima mora omogućiti pristup organima, radi ostvarenja Ustavom garantovanih prava i upitala zašto se Agencija za restituciju ponaša kao da nije deo tog poretka, pa odbija, odbacuje i protivzakonito ćuti na zahteve građana pune tri-četiri godine. Kako je dodala, građani, kad dobiju jedno rešenje, nemaju više pravo da se žale.
 
- Republički geodetski zavod, katastar za nepokretnosti ključan je za sprovođenje vladavine prava i zaštite privatne sredine u postupku restitucije. Pitam ministarku Zoranu Mihajlović u kojoj fazi je predlog izmena i dopuna Zakona o državnom premeru i katastru, jer mnogi zainteresovani građani ostali su bez vlasničkih podataka o sopstvenoj imovini pa im je na taj način onemogućeno da učestvuju u vraćanju svoje imovine. Pitam ministarku Nelu Kuburović kada i u kom pravcu, po pitanju privatnog vlasništva, su predviđene izmene i dopune Zakona o državnom premeru i katastru nepokretnosti – navela je Olena Papuga u svojim pitanjima članovima Vlade Srbije.
 
(BILSV, 14.11.2017)



Događaji | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Srećan 8. mart, Međunarodni dan žena

Svuda i na svakom mestu moramo insistirati na ravnopravnosti, poštovanju i jednakoj zastupljenosti žena u javnom i političkom životu. 
Događaji | Utorak, 11. 07. 2023. | Komentara: 0

Delegacija LSV-Vojvođani na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici

Delegacija Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani boravila je danas u Bosni i Hercegovini i prisustvovala komemoraciji povodom godišnjice genocida u Srebrenici.
Događaji | Sreda, 19. 04. 2023. | Komentara: 0

Plan razvoja Vojvodine do 2030. je spisak lepih želja kabineta Igora Mirovića

Poslanici Vojvođanskog fronta – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija nisu podržali predloženi Plan razvoja Autonomne Pokrajine Vojvodine 2023-2030, saopštio je šef ove poslaničke grupe Saša Šućurović. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook