Otvoreno prihvatilište za žrtve trafikinga

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Utorak, 04. 10. 2011. | Komentara: 0

Otvoreno prihvatilište za žrtve trafikinga

NOVI SAD - Prihvatilište za žrtve trgovine ljudima, prvo u Srbiji iza koje stoji ustanova iz sistema socijalne zaštite - Centar za socijalni rad - počelo je sa radom u Novom Sadu. Prihvatilište je otvoreno u okviru programa "Zaštita i integracija žrtava trgovine ljudima u AP Vojvodini",

Ljajić, Jovanović, Vujinović

koja se realizuje u saradnji sa Novosadskim humanitarnim centrom (NSHC), a uz podršku zajedničkog programa Komesarijata za izbeglice Ujedinjenih nacija (UNHCR-a), Kancelarije UN za borbu protiv droge i organizovanog kriminala (UNODC-a) i Međunarodne organizacije za migracije (IOM-a).

Ljajić: Vraćanje u društvene tokove

Kako je rečeno na današnjoj konferenciji za novinare, održane u Centru za socijalni rad, u prihvatilište će moći da se smesti do šest osoba, žrtve trafikinga, dok će o njima brinuti stručna lica, obučena i upoznata kako sa sistemom žaštite žrtava, tako i sa domaćom zakonskom regulativom. Otvaranje prihvatilišta finansirale su vlade Belgije i Švajcarske, a pod pokroviteljstvom globalne inicijative za borbu protiv trgovine ljudima (UN.GIFT). Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić je istakao da će prihvatilište imati za cilj zaštitu, rehabilitaciju i reintegraciju žrtava trgovine ljudima u društvene tokove. On je podsetio da je 2003. godine Srbija osnovala Službu za zaštitu žrtava trgovine ljudima, kao i da je iste godine dopunjen Krivični zakon, od kada se trafiking definiše kao krivično delo.

- Važno je i što se otvaranjem prihvatilišta na najbolji način pokazuje pozitivan primer saradnje organa lokalne samouprave i nevladinog sektora - kazao je Ljajić, najavivši da će u narednom periodu biti otvoreno još pet centara za žrtve trafikinga, od kojih prvi u Zemunu.

Jovanović: Prvi u Srbiji

Predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović istakao je da je Centar za socijalni rad prva lokalna ustanova u Srbiji u okviru koje je otvoreno prihvatilište za žrtve trgovine ljudima. On je kazao da su tokom prošle godine identifikovane 32 žrtve trafikinga u Novom Sadu, oko 45 u Vojvodini, a u Srbiji 89 žrtava trgovine ljudima.

- Trgovina ljudima jedna je od najvećih i najprofitabilnijih svetskih kriminalnih aktivnosti i naša zemlja, s obzirom da je u tranziciji i sa iskustvom rata, predstavlja povoljan ambijent za ovakvu vrstu kriminala. Novi Sad i Vojvodina nisu izuzeti od toga i što pre uočimo, shvatimo i prihvatimo trgovinu ljudima kao društveni problem, brže ćemo kao društvo moći adekvatno da reagujemo i pokušamo da ga rešimo - zaključio je Jovanović.

On je podsetio da Novi Sad, preko Centra za socijalni rad, podržava programe koji pomažu socijalno ugroženim grupama, navodeći rad Sigurne dečije kuće i Sigurne ženske kuće, ustvrdivši da će se ova praksa nastaviti. Jovanović se zahvalio na pomoći kancelarijama UN-a, ali i vladama Belgije i Švajcarske, koje su omogućile da Novosadski humanitarni centar i Centar za socjjalni rad zajedno ostvare program zaštite i reintegracije žrtava trgovine ljudima.

Stručna pomoć, smeštaj i ishrana

Govoreći o sistemu zaštite žrtava trafikinga, Georg Gudštajn iz Međunarodne organizacije za migracije, kazao je da partnerstvo ustanova socijalne zaštite i nevladinog sektora predstavlja održiviji program za reintegraciju žrtve. On je dodao da je donacijom obezbeđen program stručne pomoći, dok Centar za socijalni rad pruža usluge smeštaja i ishrane.

- Problem trafikinga prisutan je već neko vreme u Srbiji, a ovim krivičnim delom ugrožavaju se osnovana prava žrtve - istakao je Siniša Krgić iz Novosadske policije.

On je ocenio da će otvaranje prihvatilišta značajno doprineti sistemskom reševanju problema trgovine ljudima, ali je kao važne istakao i preventivne mere. Prema njegovima rečima, na teritoriji AP Vojvodine je tokom 2011. godine uhapšeno 14 osoba zbog trgovine ljudima, a protiv osmoro njih su podnete krivične prijave.
Na konferenciji za medije prisustvovali su i direktor Centar za socijalni rad Gojko Vujnović i Dejan Živković ispred Novosadskog humanitarnog centra.

(BILSV, 04.10.2011.)



Događaji | Subota, 29. 02. 2020. | Komentara: 0

Čanak: Borićemo se za pravu državu

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da su Vojvođanski front oformili dugogodišnji prijatelji zbog toga što je jasno da neke male razlike više ne vredi spominjati i da je suviše krupnih stvari protiv koji se moramo zajednički boriti. 
Događaji | Utorak, 25. 02. 2020. | Komentara: 0

Da bismo živeli za nešto moramo se držati zajedno. Vojvođanski front nudi život

Predsednik Lige socijaldemorkata Vojvodine Nenad Čanak poručio je da građani i građanke Vojvodine nemaju pravo da dignu ruke od Vojvodine, jer je ona njihova jedina zemlja. On je na tribini Vojvođanskog fronta u Lovćencu istakao da je to i rusinska zemlja, i hrvatska zemlja, i crnogorska, i srpska, i mađarska, i slovačka, i svih koji na njoj živi. 
Događaji | Petak, 21. 02. 2020. | Komentara: 0

LSV protiv rebalansa i novog zaduživanja Vojvodine

Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Saša Šućurović izjavio je danas da poslanici LSV neće glasati ni za rebalans budžeta APV za 2020. godinu, niti za novo zaduživanje Pokrajine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook