Papuga: Kad će Fruškogorski koridor, šta je sa DES-om?

 
 
Izbori u LSV
Događaji | Petak, 30. 03. 2018. | Komentara: 0

Papuga: Kad će Fruškogorski koridor, šta je sa DES-om?

BEOGRAD – Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga zatražila je juče od ministara informacije o početku radova na Fruškogorskom koridoru, preduzeću DES i restituciji. Nakon dodatnih insistiranja Papuge, predsednica Vlade Ana Brnabić najavila je da će se lično, zajedno s ministrom Zoranom Đorđevićem angažovati na slučaju novosadske firme DES, a ministar je istakao da ta kompanija neće biti zatvorena. Ministarka Zorana Mihajlović kazala je da se nada da će sledeće godine početi izgradnja Fruškogorskog koridora.

LSV

Obećavali svake godine

Poslanica LSV je na sednici Skupštine Srbije, na kojoj premijerka i članovi vlade odgovaraju na pitanja poslanika, upitala ministatku Mihajlović da li je završena projektna dokumentacija, eksproprijacija, da li su obezbeđena sredstva za Fruškogorski koridor i odakle. Ona je podsetila da je sama ministrka u novembru 2017. izjavila da će radovi oko izgradnje početi ove godine, a da je Aleksandar Vučić, dok je bio premijer, još 2016. godine rekao da će poslovi početi 2016, 2017. godine.

Mihajlović je odgovorila da je projektna dokumentacija za Fruškogorski koridor gotova, te da radovi nisu počeli jer je taj posao trajao dugo. Ona ne veruje da će radovi na izgradnji početi ove godine, ali da bi morali početi već sledeće. Kada je u pitanju finansiranje, ona je istakla da to još nije definisano, da se kreditnim zaduživanjem uvek može pribeći, ali da je moguće i neko partnerstvo, koncesija...

Šta će biti sa radnicima DES-a?

Ministra Zorana Đorđevića Papuga je upitala o sudbini preduzeća DES koje zapošljava osobe sa invaliditetom, uglavnom ljude oštećenog sluha.

- To preduzeće je osnovano još 1948. godine i pitam Vas da li je istina da se DES zatvara u maju ove godine.Tamo su zaposleni uglavnom supružnici, ima oko 130 osoba koji su oštećenog sluha. Šta će se s njima dešavati posle toga maja? – upitala je ona. Inače, Papuga je pre nekoliko nedelja isto pitanje postavila u Skupštini Srbije koristeći instituciju pitanja poslanika.

Premijerka Brnabić je najavila da će se lično, zajedno s ministrom Đorđevićem angažovati na slučaju novosadske firme DES, a Đorđević je istakao da je tamo zatečeno katastrofalno stanje, ali da nema razgovora o tome da će DES biti zatvoren i da će ti ljudi ostati bez posla.

Odakle novac za restituciju

Premijerku Anu Brnabić poslanica LSV je upitala kada će biti završena restitucija i da li su završene nove izmene Zakona o restituciji, odnosno, da li će u njemu biti supstitucije i da li će biti omogućeno da se vraća zemlja i u drugoj katastarskoj opštini. Ona je ukazala da je u nekim opštinama zemljište uzurpirano privatizacijama, zbog čega navodno nema zemlje za substituciju.

- Na severu Vojvodine je kritična situacija. Tamo oko 13.000 hektara koje treba da bude vraćeno, va raćeno je samo oko 3.000 hektara. Interesuje me odakle ćete obezbediti sredstva za obeštećenje i kada će taj zaokn doći na dnevni red – navela je Papuga. Nakon polemike je najavila da će joj poslati dokumenta koja se tiču uzurpacije zemljišta u Kuli, a koje ona poseduje.

(BILSV, 30.03.2018)Događaji | Ponedeljak, 17. 06. 2019. | Komentara: 0

Članstvo u EU rešava pitanje granica na Balkanu

Na Balkanu su večni problem granice. Zato je potrebno učiniti da te granice nestanu, a to se može učiniti samo članstvom u EU - ukazao je predsednik Odbora za evropske integracije Narodne skupštine Republike Srbije i lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak na sastanku Odbora za evropske poslove država članica Višegradske grupe, koji je održan u Bratislavi.
Događaji | Sreda, 12. 06. 2019. | Komentara: 0

Čanak: Izveštaj EK pokazuje kako nas vide

Predsednik Odbora za evropske intergacije Narodne skupštine Republike Srbije Nenad Čanak izjavio je da je današnja sednica Odbora, na kojoj je razmatran godišnji Izveštaj Evropske komisije, prilika da se pokaže uloga Narodne skupštine u medijatorskoj ulozi, budući da ovo skupštinsko telo čine poslanici više političkih stranaka.
Događaji | Sreda, 12. 06. 2019. | Komentara: 0

Vojvođanski front je neophodan u cilju sprečavanja mladih da se isele zbog laži i prevara

Vojvođanski front nam je neophodan, kako bi se pokušalo sprečiti iseljavanje mladih iz države, rekao je na tribini „Vreme je za Vojvodinu“ predsednik Opštinskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine u Žitištu, Mirća Lelea. ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook