Šućurović: Nedostaje 15 milijardi za kapitalna ulaganja

 
 
Izbori u LSV
Događaji | Petak, 20. 12. 2019. | Komentara: 0

Šućurović: Nedostaje 15 milijardi za kapitalna ulaganja

NOVI SAD – Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Saša Šućurović ponovio je da poslanici LSV neće glasati predlog budžeta APV za 2020. godinu jer on nije u skladu sa Ustavom Republike Srbije. Kako je rekao, po Ustavu budžet APV treba da iznosi sedam posto, ali to ni ove godine nije slučaj. Osim toga, tri sedmine budžeta moraju biti usmerene ka kapitalnim rashodima. U ovom trenutku rashodi, koji imaju i kapitalni karakter, iznose 17,8 milijardi, a tri sedmine od 77,3 milijardi su 33,1 miljarda. Dakle, kako je naglasio Šućurović, fali 15,3 milijardi za kapitalna ulaganja. 

LSV

- Sredstva za zaduženje iznose 2,5 milijarde. Od toga 600 miliona je za protivgtradnu zaštitu, a 1,8 milijardi za Kamenicu 3. Kada ovaj iznos zaduženja uporedimo sa prenetim, neutrošenim sredstvima (2,3 milijarde dinara), opravdano se postavlja pitanje da li se boljim budžetskim planiranjem moglo izbeći zaduživanje ili se bar izbeći zaduživanje u ovim razmerama – kazao je Šućurović 

On je naglasio i da su sredstva od zakupa poljoprivrednog zemljišta procenjena na milijardu i 900 miliona, što je za 123 miliona manje nego 2019. 

- To je rezultat i posledica postupka restitucije, veće površine koje se izdaju po pravu prečeg, ali i neodržavanja drugog kruga licitacija u pojedinim lokalnim zajednicama – dodao je.

Šućurović se dotakao i niske rudne rente.

- Istakao bih 173 miliona dinara od rudne rente koju mi poslanici LSV smatramo da je suviše mala i posledica je lošeg sporazuma između Republike Srbije i Rusije. Imamo najmanju rudnu rentu na teritoriji Evrope od 3%. Iskoristio bih ovu priliku da pitam da li je možda i zemljotres koji je bio u Kikindi posledica neadekvatnog eksploatisanja naftnih područja u Kikindi, jer je poznato da hidraulično frakturiranje kojim se vadi nafta u Banatu izaziva pojava indukovanih zemljotresa – kazao je poslanik LSV. 

Pohvalio je naplatu poreza, ali je kritikovao na izuzetno mali iznos za kapitalna ulaganja. 

(SzILSV, 20.12.2019)Događaji | Nedelja, 15. 03. 2020. | Komentara: 0

RIK proglasio izbornu listu Ujedinjene demokratske Srbije

Republička izborna komisija (RIK) proglasila je sinoć izbornu listu Ujedinjene demokratske Srbije za izbore za narodne poslanike Narodne skupštine, raspisane za 26. april.

Događaji | Nedelja, 01. 03. 2020. | Komentara: 0

Papuga: Malo više poštovanja za ratne veterane i zakon koji im to garantuje

Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga rekla je da će poslanici LSV glasati protiv predloženog Zakona o pravima boraca i vojnih invalida. Kako je rekla, iako se poslanici Lige ne slažu sa svim zahtevima boraca i vojnih invalida, država mora da vodi računa o ljudima koji su se žrtvovali za nju i ne sme njihove porodice ostaviti na ulici kao nevidljive građane ove zemlje.
Događaji | Subota, 29. 02. 2020. | Komentara: 0

Čanak: Borićemo se za pravu državu

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da su Vojvođanski front oformili dugogodišnji prijatelji zbog toga što je jasno da neke male razlike više ne vredi spominjati i da je suviše krupnih stvari protiv koji se moramo zajednički boriti. ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook