Ni polovina prijava za nasilje nad ženama nije procesuirana

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Utorak, 04. 12. 2012. | Komentara: 0

Ni polovina prijava za nasilje nad ženama nije procesuirana

ZRENJANIN – Članica Gradskog odbora Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine u Zrenjaninu Ankica Dostanić upozorila je na današnjoj konferenciji za novinare da država i njeni organi imaju odgovornost da različitim merama sprečavaju nasilje nad ženama.

LSV

Kako je istakla, pojedine žene nasilje trpe čak i decenijama, a kada prijave nasilnika, društvo i nadležni često ne reaguju na pravi način.

Mediji pisali o 16 Vojvođanki
koje su ubili članovi porodice


- Policija je za deset meseci ove godine u Srbiji podnela 2.555 krivičnih prijava zbog nasilja nad ženama. Statistika pokazuje i da je oko 54 odsto žena u Srbiji bilo izloženo nekoj vrsti nasilja. Prateći pisanje medija tokom prošle i ove godine evidentirana su 42 ubistva žena u porodici, odnosno u partnerskom odnosu. Njih 16 je živelo na teritoriji AP Vojvodine - rekla je Dostanićeva. Ona je dodala da su se neke od ubijenih žena obraćale za pomoć i zaštitu, ali je nisu dobile.

- Ubistvo je krajnji i samim tim najvidljiviji oblik nasilja koji govori o neadekvatnoj reakciji institucija, njihovoj nespremnosti i neuspehu da se ubistva žena spreče. U prilog tome ide i činjenica da u praksi postoji tendencija blage kaznene politike, a zabrinjava činjenica i da se krivične prijave često odbacuju zbog nedostatka dokaza. Osim toga, one koje su preživele nasilje ne dobijaju odgovarajuću podršku i pravnu pomoć u institucijama socijalne i zdravstvene zaštite - ocenila je Dostanićeva.

Nema podataka o ženama koje su bile žrtve nasilja

Ankica Dostanić je napomenula da je u Zrenjaninu prošle godine podneto 250 prijava za nasilje nad ženama u porodici, a procesuirano je 160. Kako je rekla, ove godine ima 220 takvih prijava, dok je procesuirano manje od 100.

- Zrenjaninske ligašice upozoravaju i na nedostatak podataka koliko je žena pretrpelo nasilje van porodice, odnosno koliko njih su bile žrtve nasilja uopšte. Stanje u kojem se društvo nalazi, siromaštvo i težak socijalan položaj, su temelj na kojem nastaje nasilje, a žene su u našem društvu i dalje, nažalost, objekat na koji je lako svaliti bes, krivicu, nezadovoljstvo. Takve pojave se ne smeju tolerisati – ukazala je Ankica Dostanić.

Podsetimo, "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" je globalna, svetska kampanja koju obeležava 1,700 organizacija u preko 100 država sveta. Kampanja počinje 25. novembra, Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava se 10. decembra, Međunarodnim danom ljudskih prava. Forum žena LSV se svake godine akcijama i tribinama aktivno uključuje u ovu kampanju i daje svoj doprinos u borbi protiv nasilja.

 (BILSV, 04.12.2012)



Forum žena LSV | Subota, 07. 03. 2020. | Komentara: 0

LSV za bolju primenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici

Na stručnom skupu, u organizaciji Kongresnog edukativnog centra, koji je održan u Novom Sadu, pod nazivom „O primeni Zakona o sprečavanju nasilja u porodici“ govorila je Milena Popović Subić, v.d. predsednice Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine. 
Forum žena LSV | Petak, 31. 01. 2020. | Komentara: 0

Država postojećim zakonom manipuliše zaradama porodilja na njihovu štetu

Problemi porodilja se ne rešavaju zato što država pokušava da uštedi na najranjivijoj grupi, na kojoj ne bi nikada smela da štedi. To radi tako što uzima ženama ono što su one zaradile i deo tog novca preusmerava na druga socijalna davanja, u one oblasti koje može da iskoristi kao reklamu za sebe, a radi se ustvari o platama žena koje su se porodile.
Forum žena LSV | Utorak, 26. 11. 2019. | Komentara: 0

Forum žena LSV počeo kampanju sinoć u Novom Bečeju - Najteži korak prijavljivanje nasilja

Nevladine organizacije odradile su veliki posao u svim segmentima borbe protiv nasilja nad ženama i zahvaljujući njihovom angažmanu ovaj društveni problem postao je vidiljiv, doneseni su zakoni i počela je njihova primena od strane institucija, rečeno je juče u Novom Bečeju, na tribini kojom je Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine počeo 16 dana aktivizma za borbu protiv nasilja nad ženama.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook