Podrška države porodici samo deklarativna

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Sreda, 05. 06. 2019. | Komentara: 0

Podrška države porodici samo deklarativna

Novi Sad, 05. jun 2019 - Državne institucije treba da pruže podršku i preduzmu konkretne korake u podizanju kvaliteta života svih građanki i građana. Ipak, to nije slučaj kada su porodilišta u pitanju. Veliko istraživanje iz 2016. godine, ukazalo je na alarmantne podatke u porodilištima na teritoriji Srbije, a od tada malo toga je promenjeno je na bolje. Rezultati na osnovu odgovora žena koje su se porađale, ukazuju da je najveći broj zamerki na stanje u sobama za boravak posle porođaja i u objektu, nedostupnost epiduralne anestezije, kao i nedostatak medicinskog osoblja. Nezadovoljstvo higijenskim uslovima, ishranom porodilja i savetima u vezi sa hranjenjem bebe su druga najčešća primedba. 

lsv

Ovo istraživanje je pokazalo da su porodilišta sistemski zanemarena, budući da nema dovoljno ulaganja i stanje rezultira nezadovoljstvom žena koje u ovim ustanovama donose na svet nove živote. Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine je i ranije ukazivao na propuste u radu, postavljao pitanja o sistemskim merama koje mogu popraviti uslove u klinikama za ginekologiju i akušerstvo širom Srbije. 

Sa druge strane, vladajuća stranka misli da može neslano zbijati šale i pominjati „najopremljeniju bolnicu u okolini“, aludirajući na KC Niš, iako se žene porađaju u starom Kliničkom centru, jer porodilište ne postoji. Ovo je isti Klinički centar kome je nevladin sektor iz sredstava donacija izgradio hemato – onkološko odeljenje za decu obolelu od raka i prepustio na upravljanje. 

Nakon pritiska javnosti iz 2015. godine, kao i apela brojnih organizacijaMinistarstvo zdravlja je intervenisalo po pitanju kvaliteta hrane, što je bio rezultat podeljenih iskustava i primedbi majki na boravak u porodilištima. Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine postavlja pitanje ministru Zlatiboru Lončaru koliko je potrebno dokaza da je stanje u porodilištima loše, pre nego što pređu sa reči na dela, umesto fiktivnih spotova, žene voze u adekvatno opremljene porođajne sale.

Da li će država početi da radi na podizanju kvaliteta usluga porodilišta kao što govore istraživanja ili će i dalje javnost obmanjivati slikama u političko – propagandne svrhe, dozvolivši dalje urušavanje uslova za one kojima je najpotrebnije, bebama koje tek dođu na svet i njihovim majkama? 

Forum žena 
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Forum žena LSV | Subota, 07. 03. 2020. | Komentara: 0

LSV za bolju primenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici

Na stručnom skupu, u organizaciji Kongresnog edukativnog centra, koji je održan u Novom Sadu, pod nazivom „O primeni Zakona o sprečavanju nasilja u porodici“ govorila je Milena Popović Subić, v.d. predsednice Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine. 
Forum žena LSV | Petak, 31. 01. 2020. | Komentara: 0

Država postojećim zakonom manipuliše zaradama porodilja na njihovu štetu

Problemi porodilja se ne rešavaju zato što država pokušava da uštedi na najranjivijoj grupi, na kojoj ne bi nikada smela da štedi. To radi tako što uzima ženama ono što su one zaradile i deo tog novca preusmerava na druga socijalna davanja, u one oblasti koje može da iskoristi kao reklamu za sebe, a radi se ustvari o platama žena koje su se porodile.
Forum žena LSV | Utorak, 26. 11. 2019. | Komentara: 0

Forum žena LSV počeo kampanju sinoć u Novom Bečeju - Najteži korak prijavljivanje nasilja

Nevladine organizacije odradile su veliki posao u svim segmentima borbe protiv nasilja nad ženama i zahvaljujući njihovom angažmanu ovaj društveni problem postao je vidiljiv, doneseni su zakoni i počela je njihova primena od strane institucija, rečeno je juče u Novom Bečeju, na tribini kojom je Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine počeo 16 dana aktivizma za borbu protiv nasilja nad ženama.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook