Podrška države porodici samo deklarativna

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Sreda, 05. 06. 2019. | Komentara: 0

Podrška države porodici samo deklarativna

Novi Sad, 05. jun 2019 - Državne institucije treba da pruže podršku i preduzmu konkretne korake u podizanju kvaliteta života svih građanki i građana. Ipak, to nije slučaj kada su porodilišta u pitanju. Veliko istraživanje iz 2016. godine, ukazalo je na alarmantne podatke u porodilištima na teritoriji Srbije, a od tada malo toga je promenjeno je na bolje. Rezultati na osnovu odgovora žena koje su se porađale, ukazuju da je najveći broj zamerki na stanje u sobama za boravak posle porođaja i u objektu, nedostupnost epiduralne anestezije, kao i nedostatak medicinskog osoblja. Nezadovoljstvo higijenskim uslovima, ishranom porodilja i savetima u vezi sa hranjenjem bebe su druga najčešća primedba. 

lsv

Ovo istraživanje je pokazalo da su porodilišta sistemski zanemarena, budući da nema dovoljno ulaganja i stanje rezultira nezadovoljstvom žena koje u ovim ustanovama donose na svet nove živote. Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine je i ranije ukazivao na propuste u radu, postavljao pitanja o sistemskim merama koje mogu popraviti uslove u klinikama za ginekologiju i akušerstvo širom Srbije. 

Sa druge strane, vladajuća stranka misli da može neslano zbijati šale i pominjati „najopremljeniju bolnicu u okolini“, aludirajući na KC Niš, iako se žene porađaju u starom Kliničkom centru, jer porodilište ne postoji. Ovo je isti Klinički centar kome je nevladin sektor iz sredstava donacija izgradio hemato – onkološko odeljenje za decu obolelu od raka i prepustio na upravljanje. 

Nakon pritiska javnosti iz 2015. godine, kao i apela brojnih organizacijaMinistarstvo zdravlja je intervenisalo po pitanju kvaliteta hrane, što je bio rezultat podeljenih iskustava i primedbi majki na boravak u porodilištima. Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine postavlja pitanje ministru Zlatiboru Lončaru koliko je potrebno dokaza da je stanje u porodilištima loše, pre nego što pređu sa reči na dela, umesto fiktivnih spotova, žene voze u adekvatno opremljene porođajne sale.

Da li će država početi da radi na podizanju kvaliteta usluga porodilišta kao što govore istraživanja ili će i dalje javnost obmanjivati slikama u političko – propagandne svrhe, dozvolivši dalje urušavanje uslova za one kojima je najpotrebnije, bebama koje tek dođu na svet i njihovim majkama? 

Forum žena 
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Forum žena LSV | Ponedeljak, 11. 04. 2011. | Komentara: 0

Preventiva i zdravlje

KIKINDA - Forum žena GrO LSV Kikinda održao je tribinu posvećenu 7. aprilu, međunarodnom Danu zdravlja, 8. aprila u prostoru restorana Radnički dom. Svetlana Stojanović, privatna preduzetnica koja se bavi proizvodnjom organske hrane, govorila je o svojoj odluci da napusti struku - uređenje enterijera - i posveti se gajenju voća i povrća po standardima kakvi se danas traže u Evropi, a sve da bi se zdravlje potrošača zaštitilo od silne hemije kojima se voće i povrće danas tretira.
Forum žena LSV | Utorak, 08. 03. 2011. | Komentara: 0

Politički aktivizam i solidarnost žena

ZRENJANIN - Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin organizovao je, povodom Dana žena tibinu o emancipaciji žena, rodnoj ravnopravnosti i ostalim pitanjima koja se bave boljim položajem i zauzimanjem što boljih pozicija u našem savremenom okruženju.
Forum žena LSV | Utorak, 08. 03. 2011. | Komentara: 0

Žene su siromašne i ekonomski zavisne

ZRENJANIN - Osmi mart je dan sećanja na žene koje su imale hrabrosti i snage da se izbore sa problemima većim od svakodnevnih - žene su tražile kraće radno vreme, veće plate, bolje uslove za rad, poštovanje osnovnih ljudskih prava, jer se pod tim podrazumevaju i prava žena, istaknuto je danas na konferenciji za novinare u Zrenjninu. predsednica GrO Foruma žena LSV Zrenjnain Ildiko Bođo podsetila je da je sve krenulo pre sto godina.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook