Sportski dan za zdravlje žena

 
 
Izbori u LSV
Forum žena LSV | Ponedeljak, 30. 05. 2011. | Komentara: 0

Sportski dan za zdravlje žena

ZRENJANIN - Članice Gradske organizacije Foruma žena LSV Zrenjanin u subotu, 28. maja, bile su domaćice petog po redu Sportskog dana. Reč je o tradicionalnoj manifestaciji kojom aktivistkinje svih gradskih i mesnih odbora Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine obeležavaju Međunarodni dan akcije za žensko zdravlje i reproduktivno pravo.

- Prvi cilj ovakvih akcija je ukazivanje na značaj preventivnih pregleda, a drugi cilj je ohrabrivanje žena na politički aktivizam i veću zastupljenost u politici - kazala je Ela Štraub, predsednica Foruma žena LSV. Ona je podsetila na to da FŽ LSV upravo insistira na što većem broju ovakvih i sličnih manifestacija, jer na taj način, kroz neformalno druženje,  žene ukazuju na brojne negativne stereotipe, prisutne u našem društvu . Na pitanje zašto kod nas nema više žena u politici, predsednica FŽ LSV je odgovorila da su tome, pre svega, doprinele predrasude da su žene manje sposobne od muškaraca, zatim shvatanja sredine da je ženama mesto samo u kući, ali i zbog predrasude da su uspešne, angažovane žene loše majke.

"Sa jedne strane, ovakva okupljanja su potrebna, kako bismo poslale poruku da smo sposobne, jake, odlučne. Sa druge strane, ovakve akcije imaju za cilj i to da se žene međusobno upoznaju, razmene iskustva, sarađuju. Solidarnost je jedna od bitnijih pretpostavki za osnaživanje žena i podsticanje na aktivniji politički angažman - rekla je Ela Štraub. Sportskom danu u Zrenjaninu, prisustvovalo je četrdesetak učesnica. Ekipe Foruma žena iz OO LSV Žabalj, Belog Blata, Mužlje i Zrenjanina, kao i dve ekipe omladinki GrO LSV Zrenjanin,  takmičile su se u pet disciplina: pikado, skok u dalj, skakanje u džakovima, natezanje konopca i mali fudbal. Glavnu nagradu " prelazni pehar " osvojila je ekipa Foruma žena iz Đurđeva, koja je bila ubedljiva u svim disciplinama.

- Ovaj datum, 28. maj, u međunarodnom kalendaru zdravlja upisan je kao veoma značajan, jer podstiče na razmišljanje o tome koliko je važno zdravlje žene, i podseća da svaka žena ima i svoja reproduktivna prava. Gradska organizacija Foruma žena LSV Zrenjanin i ubuduće će se zalagati za to da o svom zdravlju, reproduktivnom pravu i zaštiti odlučuje žena sama - rekla je Ilidoko Bođo, predsednica GrO FŽ LSV Zrenjanin. Podršku aktivistkinjama Foruma žena na terenima SC "Partizan", ali i van njih, pružlili su i Dejan Čapo, predsednik GrO LSV Zrenjanin, Dragan Nedeljkov, predsednik Izvršnog odbora GrO LSV Zrenjanin, zatim Vojislav Matić, Vladimir Milošev, Tibor Vaš, Stevica Radu, i mnogi drugi članovi i simpatizeri Lige socijaldemokrata Vojvodine.

(BILSV, 30.05.2011.)
Forum žena LSV | Subota, 07. 03. 2020. | Komentara: 0

LSV za bolju primenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici

Na stručnom skupu, u organizaciji Kongresnog edukativnog centra, koji je održan u Novom Sadu, pod nazivom „O primeni Zakona o sprečavanju nasilja u porodici“ govorila je Milena Popović Subić, v.d. predsednice Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine. 
Forum žena LSV | Petak, 31. 01. 2020. | Komentara: 0

Država postojećim zakonom manipuliše zaradama porodilja na njihovu štetu

Problemi porodilja se ne rešavaju zato što država pokušava da uštedi na najranjivijoj grupi, na kojoj ne bi nikada smela da štedi. To radi tako što uzima ženama ono što su one zaradile i deo tog novca preusmerava na druga socijalna davanja, u one oblasti koje može da iskoristi kao reklamu za sebe, a radi se ustvari o platama žena koje su se porodile.
Forum žena LSV | Utorak, 26. 11. 2019. | Komentara: 0

Forum žena LSV počeo kampanju sinoć u Novom Bečeju - Najteži korak prijavljivanje nasilja

Nevladine organizacije odradile su veliki posao u svim segmentima borbe protiv nasilja nad ženama i zahvaljujući njihovom angažmanu ovaj društveni problem postao je vidiljiv, doneseni su zakoni i počela je njihova primena od strane institucija, rečeno je juče u Novom Bečeju, na tribini kojom je Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine počeo 16 dana aktivizma za borbu protiv nasilja nad ženama.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook