Sportski dan za zdravlje žena

 
 
Izbori u LSV
Forum žena LSV | Ponedeljak, 30. 05. 2011. | Komentara: 0

Sportski dan za zdravlje žena

ZRENJANIN - Članice Gradske organizacije Foruma žena LSV Zrenjanin u subotu, 28. maja, bile su domaćice petog po redu Sportskog dana. Reč je o tradicionalnoj manifestaciji kojom aktivistkinje svih gradskih i mesnih odbora Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine obeležavaju Međunarodni dan akcije za žensko zdravlje i reproduktivno pravo.

- Prvi cilj ovakvih akcija je ukazivanje na značaj preventivnih pregleda, a drugi cilj je ohrabrivanje žena na politički aktivizam i veću zastupljenost u politici - kazala je Ela Štraub, predsednica Foruma žena LSV. Ona je podsetila na to da FŽ LSV upravo insistira na što većem broju ovakvih i sličnih manifestacija, jer na taj način, kroz neformalno druženje,  žene ukazuju na brojne negativne stereotipe, prisutne u našem društvu . Na pitanje zašto kod nas nema više žena u politici, predsednica FŽ LSV je odgovorila da su tome, pre svega, doprinele predrasude da su žene manje sposobne od muškaraca, zatim shvatanja sredine da je ženama mesto samo u kući, ali i zbog predrasude da su uspešne, angažovane žene loše majke.

"Sa jedne strane, ovakva okupljanja su potrebna, kako bismo poslale poruku da smo sposobne, jake, odlučne. Sa druge strane, ovakve akcije imaju za cilj i to da se žene međusobno upoznaju, razmene iskustva, sarađuju. Solidarnost je jedna od bitnijih pretpostavki za osnaživanje žena i podsticanje na aktivniji politički angažman - rekla je Ela Štraub. Sportskom danu u Zrenjaninu, prisustvovalo je četrdesetak učesnica. Ekipe Foruma žena iz OO LSV Žabalj, Belog Blata, Mužlje i Zrenjanina, kao i dve ekipe omladinki GrO LSV Zrenjanin,  takmičile su se u pet disciplina: pikado, skok u dalj, skakanje u džakovima, natezanje konopca i mali fudbal. Glavnu nagradu " prelazni pehar " osvojila je ekipa Foruma žena iz Đurđeva, koja je bila ubedljiva u svim disciplinama.

- Ovaj datum, 28. maj, u međunarodnom kalendaru zdravlja upisan je kao veoma značajan, jer podstiče na razmišljanje o tome koliko je važno zdravlje žene, i podseća da svaka žena ima i svoja reproduktivna prava. Gradska organizacija Foruma žena LSV Zrenjanin i ubuduće će se zalagati za to da o svom zdravlju, reproduktivnom pravu i zaštiti odlučuje žena sama - rekla je Ilidoko Bođo, predsednica GrO FŽ LSV Zrenjanin. Podršku aktivistkinjama Foruma žena na terenima SC "Partizan", ali i van njih, pružlili su i Dejan Čapo, predsednik GrO LSV Zrenjanin, Dragan Nedeljkov, predsednik Izvršnog odbora GrO LSV Zrenjanin, zatim Vojislav Matić, Vladimir Milošev, Tibor Vaš, Stevica Radu, i mnogi drugi članovi i simpatizeri Lige socijaldemokrata Vojvodine.

(BILSV, 30.05.2011.)
Forum žena LSV | Utorak, 30. 07. 2019. | Komentara: 0

Koliko vredi ženski život?

Sve su češća upozorenja iz nevladinog sektora o alarmantnom stanju kada su u pitanju žrtve porodičnog nasilja. Ovo je vidljivo kada se pogleda saopštenje Mreže „Žene protiv nasilja“ koje podatke o femicidu dobijaju samo iz naslova medija, jer precizne informacije nisu dostupne javnosti. Od početka 2019. godine u prvih sedam meseci, ubijeno je 15 žena. 
Forum žena LSV | Sreda, 05. 06. 2019. | Komentara: 0

Podrška države porodici samo deklarativna

Državne institucije treba da pruže podršku i preduzmu konkretne korake u podizanju kvaliteta života svih građanki i građana. Ipak, to nije slučaj kada su porodilišta u pitanju. Veliko istraživanje iz 2016. godine, ukazalo je na alarmantne podatke u porodilištima na teritoriji Srbije, a od tada malo toga je promenjeno je na bolje. 
Forum žena LSV | Petak, 08. 03. 2019. | Komentara: 0

Za svoja prava borimo se svakodnevno

Osmi mart, Međunarodni dan žena je dan kada slavimo žensku borbu i otpor, pokazujemo solidarnost sa različitim ženama i ukazujemo na sve one segmente društva u kojima su žene još uvek ugrožene, diskriminisane ili zapostavljene.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook