Tribina Sećanje na skojevke i komunistkinje Novog Sada

 
 
Izbori u LSV
Forum žena LSV | Petak, 23. 10. 2015. | Komentara: 0

Tribina Sećanje na skojevke i komunistkinje Novog Sada

NOVI SAD – Povodom Dana oslobođenja Novog Sada od fašizma u Drugom svetskom ratu, Gradski odbor Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad organizovao je tribinu pod nazivom „Sećanje na skojevke i komunistkinje i njihov doprinos borbi protiv fašizma”.

LSV

Istoričar mr Milivoj Bešlin upozorio je u uvodnoj reč i da zaboravljanje istorijskih činjenica i izmišljanje “nove” istorije u Srbiji ima za cilj da se omalovaži oslobodilačka borba partizana koji su bili jedini antifašistički pokret u Jugoslaviji.
– Novi Sad i Novosađani obeležavaju 71 godinu od oslobođenja u atmosferi rehabilitacije fašizma, o čemu govore pokušaji rehabilitacije kvislinga kao što je bio Milan Nedić , koji je bio na čelu kvislinške, marionetske vlade u Srbiji i pokretanju inicijative o Deklaraciji osude zločina u Rajinoj šumi i podizanju spomenika navodnim žrtvama stradalim od strane oslobodilaca Novog Sada – upozorio je Bešlin. Dr Gordana Stojaković predstavila je ženski pokret između dva rata i u toku Drugog svetskog rata , u okviru ženskih organizacija i u okviru Antifašističkog fronta žena.
– Organizacija AFŽ-a bila je izuzetno snažna i omogućila je ženama da se u potpunosti izjednače sa svojim saborcima, da dostignu visok stepen emancipacije. Njihov delokrug bio je veoma širok. Podjednako je bilo teško i opasno i ženama sa puškom u ruci, u partizanskim odredima i ženama koje su delovale u ilegali i trudile se da organizuju „pozadinsku“ borbu, brigu o ranjenicima, o žetvi, o snabdevanju boraca hranom. Zatim je tu bila i briga o ratnoj siročadi, o opismenjavanju i širenju kulture, kao i učešće  izgradnji zemlje – ukazala je ona. Stojaković je upozorila i da je veliki teret na ženama bio i nakon oslobođenja, jer  je bilo teško uskladiti želju i potrebu da se žene afirmišu u proizvodnji i obnovi zemlje, sa obavezama žena kao majki i supruga, u veoma patrijarhalnom društvu, koje ni socijalistička revolucija nije mogla puno da izmeni.
– Ali je činjenica da je socijalizam omogućio ženama da ostvare mnoga prava među kojima je svakako najznačajnije pravo glasa, pravo da biraju i da budu birane na sve funkcije i sve nivoe vlasti. Žene su, osim učešća u proizvodnim aktivnostima, sve više uzimale učešća i u političkom životu zemlje – dodala je ona istakavši da su tim svojim angažmanom žene učinile ogroman korak napred u istoriji borbe za svoj bolji položaj.
– Mnoge od njih su na inicijativu gradskih vlasti dobile svoje ulice, ali smatramo da im se nismo dovoljno odužili i da treba pokrenuti inicijativu da se spomen pločama obeleže kuće u kojima su neke od njih živele i radile. Bilo ih je različite životne dobi,  nacionalnosti, obrazovanja, ali je najveći broj njih stradao već u prvim godinama rata – navela je Stojaković istakavši između ostalih najznačajnije među njima poput Sonje Marinković, Klare Feješ, Lilike Bem, Grozde Gajšin i Vere Pavlović.

(BILSV, 23. 10. 2015)Forum žena LSV | Subota, 07. 03. 2020. | Komentara: 0

LSV za bolju primenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici

Na stručnom skupu, u organizaciji Kongresnog edukativnog centra, koji je održan u Novom Sadu, pod nazivom „O primeni Zakona o sprečavanju nasilja u porodici“ govorila je Milena Popović Subić, v.d. predsednice Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine. 
Forum žena LSV | Petak, 31. 01. 2020. | Komentara: 0

Država postojećim zakonom manipuliše zaradama porodilja na njihovu štetu

Problemi porodilja se ne rešavaju zato što država pokušava da uštedi na najranjivijoj grupi, na kojoj ne bi nikada smela da štedi. To radi tako što uzima ženama ono što su one zaradile i deo tog novca preusmerava na druga socijalna davanja, u one oblasti koje može da iskoristi kao reklamu za sebe, a radi se ustvari o platama žena koje su se porodile.
Forum žena LSV | Utorak, 26. 11. 2019. | Komentara: 0

Forum žena LSV počeo kampanju sinoć u Novom Bečeju - Najteži korak prijavljivanje nasilja

Nevladine organizacije odradile su veliki posao u svim segmentima borbe protiv nasilja nad ženama i zahvaljujući njihovom angažmanu ovaj društveni problem postao je vidiljiv, doneseni su zakoni i počela je njihova primena od strane institucija, rečeno je juče u Novom Bečeju, na tribini kojom je Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine počeo 16 dana aktivizma za borbu protiv nasilja nad ženama.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook