Žene su siromašne i ekonomski zavisne

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Utorak, 08. 03. 2011. | Komentara: 0

Žene su siromašne i ekonomski zavisne

ZRENJANIN - Osmi mart je dan sećanja na žene koje su imale hrabrosti i snage da se izbore sa problemima većim od svakodnevnih - žene su tražile kraće radno vreme, veće plate, bolje uslove za rad, poštovanje osnovnih ljudskih prava, jer se pod tim podrazumevaju i prava žena, istaknuto je danas na konferenciji za novinare u Zrenjninu. predsednica GrO Foruma žena LSV Zrenjnain Ildiko Bođo podsetila je da je sve krenulo pre sto godina.

"Žene čine više od polovine svetske populacije i oko 40 odsto radno aktivnog stanovništva, pa ipak od ukupnog broja siromašnih 70 procenata su žene. One ekonomski nisu nezavisne, čak 10 odsto razvedenih žena koje imaju starateljstvo nad decom žive u siromaštvu. Žene često trpe nasilje kako ne bi ostale bez krova nad glavom " navela je ona. takođe, istakla je da i Ustav direktno narušava prava žena jer propisuje kako "svako ima pravo da odluči o rađanju".

"To se bukvalno i poštuje, jer neretko trudnice ostaju bez zaposlenja, ili dobijaju umanjene plate. Radno sposobne žene umiru od karcinoma, jer nemaju osnovna prava na besplatnu prevenciju. Zato danas postavljam pitanje svim ženama: koliko smo napredovale u borbi za suštinsku ravnopravnost mira i razvoja? Tražimo pravo na zdrav život, na život bez diskriminacije i nasilja, pravo na ekonomski jednako vrednovanje rada " poručuje Ildiko Bođo. Potpredsednica GrO LSV Zrenjanin dr Jovanka Koprivica, istakla je da žene danas ne smeju da dozvole da budu pasivne i da ih drugi vode kroz život, jer one najbolje znaju šta im je potrebno.

"Forum žena LSV poziva žene da se više politički angažuju kako bi mogle lakše da rešavaju probleme koji ih pogađaju " rekla je dr Jovanka Koprivica. Marijana Jakabfalvi, koordinatorka za informisanje GrO FŽ LSV, rekla je da je manje žena među ministrima, poslanicima i menadžerima, te da je poražavajuće je da svaka četvrta žena u Srbiji trpi neki vid nasilja.

(BILSV, 08. 03. 2011.)




Forum žena LSV | Subota, 07. 03. 2020. | Komentara: 0

LSV za bolju primenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici

Na stručnom skupu, u organizaciji Kongresnog edukativnog centra, koji je održan u Novom Sadu, pod nazivom „O primeni Zakona o sprečavanju nasilja u porodici“ govorila je Milena Popović Subić, v.d. predsednice Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine. 
Forum žena LSV | Petak, 31. 01. 2020. | Komentara: 0

Država postojećim zakonom manipuliše zaradama porodilja na njihovu štetu

Problemi porodilja se ne rešavaju zato što država pokušava da uštedi na najranjivijoj grupi, na kojoj ne bi nikada smela da štedi. To radi tako što uzima ženama ono što su one zaradile i deo tog novca preusmerava na druga socijalna davanja, u one oblasti koje može da iskoristi kao reklamu za sebe, a radi se ustvari o platama žena koje su se porodile.
Forum žena LSV | Utorak, 26. 11. 2019. | Komentara: 0

Forum žena LSV počeo kampanju sinoć u Novom Bečeju - Najteži korak prijavljivanje nasilja

Nevladine organizacije odradile su veliki posao u svim segmentima borbe protiv nasilja nad ženama i zahvaljujući njihovom angažmanu ovaj društveni problem postao je vidiljiv, doneseni su zakoni i počela je njihova primena od strane institucija, rečeno je juče u Novom Bečeju, na tribini kojom je Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine počeo 16 dana aktivizma za borbu protiv nasilja nad ženama.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook