Jakovljev: Budžet samo raspodeljujemo između sekretarijata

 
 
Izbori u LSV
Govori | Petak, 22. 12. 2017. | Komentara: 0

Jakovljev: Budžet samo raspodeljujemo između sekretarijata

NOVI SAD – Mi se ovde, kao i kod svakog donošenja budžeta, ustvari bavimo samo raspodelom između oblasti, raspodelom između sekretarijata, rekao je poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine i potpredsednik Skupštine AP Vojvodine, Dušan Jakovljev na jučerašnjoj sednici, dodajući da poslanici pokrajinskog parlamenta ne utvrđuju budžet, oni dobiju gotovu cifru. 

Trantkript govora poslanika LSV možete pročitati u nastavku.

LSV


Pretpostavljam da mi koji raspolažemo veštinom da razumemo i čitamo budžetske stavke imamo pravo da govorimo o budžetu u načelu. Pa ako je to tako, ja bih to iskoristio, tim pre, što mi to ostavlja dovoljno vremena da svima vama dame i gospodo i svim građankama i građanima Vojvodine poželim srećne Božićne praznike i ličnu sreću u narednoj godini. Koliko će nam u svemu tome doprineti iznos ovog budžeta nisam siguran, ali kako da vam kažem, nekako se ne osećam odgovornim kao što niko od vas ne bi trebalo da se oseća odgovornim zbog toga. 

Amandmani kao politička poruka

Ne utvrđujemo mi ovde visinu budžeta, mi dobijemo gotovu cifru. Ustav kaže sedam posto, Zakon o budžetskom sistemu kaže da ako su u pitanju procentualna davanja upućuje se na stavku poreskih primanja samo, a onda Zakon o budžetu Republike Srbije utvrdi procente na platu i procente na dobit preduzeća. I onda mi dobijemo gotovu cifru. Mi se ovde danas, kao i kod svakog donošenja budžeta, ustvari bavimo samo raspodelom između oblasti, raspodelom između sekretarijata. I zato ja duboko razumem sve uvažene kolege koji stavljaju amandmane na budžet, bez obzira na to što na kraju za taj budžet neće glasati, jer na taj način žele da pošalju političku poruku šta je njima važno i šta bi oni da su u prilici da vrše tu raspodelu između sekretarijata, na šta bi stavljali akcent.

To razumem, ali ima nešto što ne razumem kada je u pitanju glasanje za ovako donet budžet. Ne razumem onu oštru crtu posle razmatranja u načelu i posle amandmana, kada se glasa i kada se kaže ko glasa za budžet taj je pozicija, a ko glasa protiv budžeta to je opozicija. Ja sam recimo spreman da zbog devet stavki, koji se nalaze u sekretarijatu za visoko obrazovanje, urbanizam, zdravstvo i poljoprivredu za ovaj budžet glasam, jer tih devet stavki smatram neobično važnim za Vojvodinu. Ali ko sam ja da menjam pravila. Tako da glasaću kao i moja poslanička grupa, protiv ovog budžeta. 

Ljubav nije u 7%

I dozvolite mi na kraju samo da razjasnimo jednu stvar. Kada je u pitanju odsustvo ljubavi između ovog budžeta i Ustava, ono se ne nalazi u visini tih sedam posto. Na sasvim je drugom mestu. Ono se nalazi u članu 24 Zakona o budžetskom sistemu koji govori o finansiranju autonomnih pokrajina, ne pominjući Vojvodinu i svodi tako Vojvodinu na nivo pokrajine koja nije ni osnovana i sadrži se u članu 7 Zakona o budžetu Republike Srbije koji pominje Vojvodinu, ali... šta znači 42,7 posto, zašto ne cela dobit i tu je problem kada je ustavnost ovog budžeta u pitanju. 

Bez odgovora 23 meseca

Pre 23 meseca je LSV podnela Ustavnom sudu Inicijativu za ocenu ustavnosti upravo ova dva člana ova dva zakona. Ustavni sud se još nije oglasio, oglasiće se. U međuvremenu, ako želimo da izađemo iz ove situacije dva načina postoje. Jedan je mnogo puta pominjan to je Zakon o finansiranju APV, a drugi je promena Ustava koji će sadržati izvorne prihode APV, ali u punom formatu. I na jednom i na drugom poslanička grupa LSV će raditi i za jedan i za drugi način spremni smo da budemo vrlo konstruktivni sagovornici.

Hvala vam lepo!

(BILSV, 22.12.2017)Govori | Utorak, 29. 12. 2015. | Komentara: 0

Vojvodina svedena na nivo pokrajina koje nisu ni osnovane?!

NOVI SAD – Šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Dušan Jakovljev izjavio je danas da budžet APV ne zavisi od toga koliko su Vojvođani u 2015. godini bili vredni, ni od toga koliko su novca prikupili od akciza i PDV-a. 
Govori | Utorak, 29. 12. 2015. | Komentara: 0

Za nadležnosti AP Vojvodine svake godine sve manje novca

NOVI SAD - Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine mr Maja Sedlarević ocenila je danas da je Srbija visoko centralizovana zemlja, u kojoj se nadležnosti AP Vojvodine iz godine u godinu finansiraju sa sve manje sredstava, a ove godine najmanje. Ona je tokom rasprave o Budžetu AP Vojvodine za 2016. godinu istakla da Republika AP Vojvodini duguje dve milijarde evra, jer se svake godine dovodi u pitanje koliko iznosi sedam odsto budžeta.
Govori | Utorak, 22. 12. 2015. | Komentara: 0

Ministarka, povucite zakon, uništićete sela u Vojvodini

BEOGRAD – Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine i narodni poslanik Nenad Čanak pozvao je, u ime desetina hiljada poljoprivrednih proizvođača,  danas, tokom rasprave o izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu ministarku poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežanu Bogosavljević Bošković da povuče predlog zakona iz skupštinske procedure, da dobro promisli o svim njegovim socijalnim i  ekonomskim konsekvencama, te da se onda napravi drugi predlog zakona, koji bi onda većina poslanika usvojila. U nastavku pročitajte transkript govora Nenada Čanka: ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook