Jovanović: Vojvodina nije jedno, nego sve zajedno

 
 
Izbori u LSV
Govori | Četvrtak, 15. 09. 2016. | Komentara: 0

Jovanović: Vojvodina nije jedno, nego sve zajedno

NOVI SAD – Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Jovanović upozorio je danas da zastava AP Vojvodine koja se predstavlja kao tradicionalna niti je tradicioanlna niti u suštini predstavlja Vojvodinu. On je tokom rasprave  o predlogu odluke o upotrebi simbola i tradicionalnih simbola AP Vojvodine postavio pitanje šta će se dogoditi posle usvajanja jedne tradicionalne zastave, da li će se usvajati još neke zastave? Upozorio je i da je Vojvodina u svojoj bliskoj istoriji menjala mnoge države i da je u njoj najgore bilo upravo onda kada se isticalo jedno, jer, Vojvodina nije jedno nego je sve zajedno. U nastavku možete pročitati transkript kompletnog govora Aleksandra Jovanovića:

LSV

Bez racionalnog odgovora

Pre nekih godinu dana bio mi je u gostima neki prijatelj iz jedne, da kažem razvijene zemlje Evropske unije, i pitao me šta je ta zastava, pokazujući na vojvođansku zastavu.
Ja kažem to je vojvođanska zastava. On kaže: “pa lepa je”.
Ja krajnje nespretno kažem “da, ali postoje sad neke ideje da se ona sad nešto zameni, da bude još jedna zastava”.
On ćuti, pita: “pa kako još jedna zastava? Jel' ova zastava nekog uvredila”’?
Rekoh: “nije baš uvredila”.
A on kaže: “Jel' neko možda poginuo, jel se viorila na nekom tenku, jel' nekom kuća izgorela zbog te zastave? Šta je problematično sa tom zastavom”?
Ja sad teško da objašnjavam, kažem: “pa nije stvarno daleko od toga”.
Kaže on: “a šta su te tri zvezdice? Pa rekoh, to su tri dela Vojvodine: Srem, Banat i Bačka. I tako dalje, objašnjavam mu naše težnje da uđemo u porodicu evropskih država, Evropsku uniju”.
Kaže on: “Pa šta sad, vi ne želite da uđete u EU? U čemu je sad problem”?
Ja kažem: “ne, hoćemo mi dalje da uđemo, takva je politička većina, ali eto ..” Pokušavajući racionalno da mu odgovorim  na racionalna pitanja, nešto što zapravo nije racionalno.  

Da li je Vojvodina protektorat?

U praksi ne postoji nigde u svetu da neka regija, lokalna samouprava, država ima dve zastave, dva simbola. Ona postoji, da budem jasan, samo onda kada je ta teritorija sporna, kad je to protektorat. Kada se ona nalazila u fazi sukoba dve ili više strana koji su nepomirljivi, ili barem njima nepomirljivi i kada se pokušava nekim paralelnim simbolima trenutno prevazići takav jedan sukob. I takvi postoje primeri u svetu. Ja stvarno mislim, i svako ko je normalan, da Vojvodina nije protektorat i da nije sporna teritorija i da Vojvodina nije mesto destabilizacije.

Naprotiv. Ja ne vidim Vojvodinu kao nešto što bi bila neka kasa za uzimanje novaca, kao restoran gde se dobro jede. Ja ne vidim Vojvodinu kao mesto gde postoje nepomirljive strane, i ja ne vidim Vojvodinu kao neki zoološki vrt gde postoje neke različite grupacije koje pričaju drugačije i tako dalje... Ja ne vidim Vojvodinu kao mesto eksperimentirsanja tuđih političkih ideja.

Vojvodina je subjekat, politički, istorijski, kulturološki, koji ima svoju posebnost. Ona je svoju posebnost upravo izgradila na različitosti i uvek kad je Vojvodina isticala to zajedništvo, tad je bila najjača, tada su građani Vojvodine živeli najbolje i bili su najopuštenij i najsigurniji.

Šta posle jedne tradicionalne zastave

Postavlja se, naravno, pitanje šta ćemo sad posle jedne tradicionalne zastave? Pričali su mnogi o tome šta je tradicija. Jel' ona najstarija? Nije. Jel' najduže trajala? Nije. Dobro, neka istorijska zastava, ajde nije bitno, neka to bude greška. A šta će sad biti sledeće? Jel' ćemo da uvodimo još neke zastave? Vrlo je jasna stvar, ova Vojvodina u svojoj bliskoj istoriji menjala je mnoge, da kažem, države, tako ću nazvati, i najgore je bilo onda kada se isticalo jedno. Jer, Vojvodina nije jedno, Vojvodina je sve zajedno u tome je reazlika. Šta želim da kažem? Žrelim da kažem da se očigledno ne shvata suština Vojvodine, njen karakter, njen vrednosni sistem i na to da Vojvodina treba da se formira, da ima svoju budućnost i da gleda unapred.

Ja sam stvarno danas očekivao da ćemo mi imati jednu dobru sednicu gde ćemo imati, na primer, to da ćemo razgovarati o tome da donesemo odluku o pravljenju Generalnog urbanističkog plana za Kliničko-bolnički centar u Novom Sadu, obilaznice oko Iriga, tunel kroz Frušku goru. Gde ćemo razgovarati o tome da dobar deo Vojvođana pije neispravnu vodu, da ćemo pričati o tome da treba da donesemo Zakon o finansiranju Vojvodine, da ćemo doneti odluku o formiranju javnog preduzeća koje će se baviti magistralnim putevima, državnm putevima drugog reda u Vojvodini, da ćemo se baviti mnogo važnijim problemima.

Ne, bavimo se nečim što stvarno neće uticati toliko na kvalitet života, ali će svakako uticati na to da uvede određenu destabilizaciju. Hoću da kažem da ova zastava niti je tradicioanlna niti je to u suštini Vojvodina.

(BILSV, 15. 09. 2016)Govori | Sreda, 18. 09. 2019. | Komentara: 0

Sklonost ka populizmu pokrajinske vlasti, bez rezultata u radu

Nedostatak strategije, vizije, ideje, populističko ponašanje vladajuće garniture i nedoslednost u poštovanju donetih odluka samo su neki od razloga zbog kojih poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine nisu podržali predloženi rebalans budžeta AP Vojvodine za 2019. godinu. 
Govori | Sreda, 18. 09. 2019. | Komentara: 0

Vlast neprecizno planira budžet Vojvodine

Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Saša Šućurović izjavio je danas da poslanici LSV neće podržati predloženi rebalans budžeta AP Vojvodine za 2019. godinu jer je on posledica nepreciznog budžetskog planiranja. Kako kaže, rebalans nije opravdan i služi u promotivne svrhe. Šućurović je zamerio mala izdvajanja za poljoprivredu i što se za privredu i turizam u rebalansu ne odvaja nijedan dinar.
Govori | Sreda, 18. 09. 2019. | Komentara: 0

LSV ne može da prihvati izveštaj o izvršenju budžeta APV

Šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Branislav Bogaroški izjavio je danas da poslanici Lige ne mogu da prihvate izveštaj o izvršenju budžeta AP Vojvodine za 2019. godinu u periodu januar-jun 2019. On je ukazao da je najmanje realizacije u delu onih sredstava koji bi trebali da služe razvoju Vojvodine, da je ponovo evidentan pad prihoda od zakupa poljoprivrednog zemljišta i prihoda od naknada za vode... ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook