LSV neće glasati za tradicionalne simbole

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Govori | Četvrtak, 15. 09. 2016. | Komentara: 0

LSV neće glasati za tradicionalne simbole

NOVI SAD – Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Maja Sedlarević istakla je danas da LSV neće glasati za Predlog pokrajinske skupštinske odluke o o izgledu i korišćenju simbola i tradicionalnih simbola Autonomne pokrajine Vojvodine, kao što nije glasala za poslednju verziju Statuta APV. Ona je ukazala i da predložena tradicionalna zastava nije onakva kakva je opisana u Statutu. Dodala je i da je jedino dobro u predloženoj odluci to što je predviđena kazna za neisticanje simbola, ali da nije precizirano da li će se kazna određivati i ako oba simbola nisu istaknuta ili samo jedan.

Transkript govora Maje Sedlarević možete pročitati u nastavku:

LSV

Kompromis i relativizacija

Već dugo traje ova diskusija. Trajaće još duže. Nekoliko je ključnih reči, osim te razlike šta je tradicionalno a šta je istorijsko, šta kaže Vujaklija, šta kažu različiti lingvisti. Dve su mi nekako zapale za uho. Kompromis. Kompromis nije po svojoj prirodi uvek dobar, ali više govornika je pomenulo da je aktuelni statut AP Vojvodine rezultat kompromisa. Druga reč koja se nameće iz pređašnje diskusije jeste relativizacija. E, ona nikad nije dobra. Liga socijaldemokrata Vojvodine neće glasati za ovu odluku kao što nije glasala za poslednju verziju Statuta AP Vojvodine i moram da vas upozorim na još jednu stvar koja se negde skrajnula iz ove diskusije, a beskrajno je važna – stalno se pozivamo na primenu Statuta i ova odluka proističe iz Statuta. Tačno. Tako je. Ali, u Statutu AP Vojvodine jasno je napisano kako bi trebalo da izgleda tradicionalna zastava AP Vojvodine dok u ovoj odluci, nažalost, suprotno Statutu, u članu 8. stavu 3. piše nešto sasvim drugo. I o tome, plašim se, moraće i neke više instance da se izjasne u nekoj budućnosti. 

Evropska je praksa da regioni imaju svoje simbole, ali ne da imaju paralelne simbole i, kao što reče uvaženi profesor Tamaš Korhec, i ja nikad u praksi nisam srela niti znam za bilo koju teritorijalnu jedinicu koja ima paralelne simbole u upotrebi. I sada želim da diskutujem o nečem sasvim drugom. Ne moramo se mi u današnjoj diskusiji samo držati tradicionalnih ili istorijskih simbola. Hajde da pričamo o zvaničnoj zastavi i zvaničnom grbu. 

Zvanični simboli

Zvanični grb AP Vojvodine usvojen je Odlukom o simbolima, odnosno Odlukom o grbu 2002. godine. Zvanična zastava Odlukom ove skupštine u februaru 2004. godine. Zastava Vojvodine jeste u bojama državne trobojke da bi se pokazala povezanost AP Vojvodine sa Republikom Srbijom. Sa druge strane, boje nisu proporcionalne, nisu srazmerne upravo zbog toga da ne bi zastava Vojvodine izgledala kao državna zastava. Na dominantnom plavom polju nalaze se tri zlatne zvezdice – Srem, Banat i Bačka koje pokazuju tendenciju predlagača ovakvog izgleda zvanične zastave da se ne samo decentralizuje Republika Srbija, nego da se decentralizuje i AP Vojvodina i težnju ka članstvu u Evropskoj uniji naše zemlje. 

Upravo zbog toga, Vojvodina ovakva kakva jeste, a mnogo se promenila od 1848. do danas, promenila je čitav niz svojih odličja, sastav stanovništva, bila je u više različitih državnih uređenja, mora da bude i treba da bude, po mom dubokom uverenju, region tolerancije, region i ravnopravnosti ali i jednakosti svih građanki i građana koji u njoj žive. To se ovim tradicionalnim simbolima ne pokazuje. Razlika između dve zastave jeste razlika između dva koncepta. Zvanična predstavlja region, tradicionalna ili istorijska predstavlja samo većinski narod. 

I, ne mogu a da se ne pitam, za kraj, šta je sledeće – da li ćemo ukidati jezike, da li ćemo ukidati zagarantovana prava svih drugih i drugačijih, da li ćemo uvoditi jezičke patrole, što su predlagali neki od aktuelnih poslanika ovog skupštinskog saziva, da li ćemo menjati uređenje AP Vojvodine. Jedino dobro u ovoj odluci jeste to što je uvedena kaznena odredba. Pitanje je da li će se i kako kaznena odredba primenjivati ukoliko se zvanična tradicionalna zastava, odnosno zvanični tradicionalni grb ne budu isticali paralelno ili se jedan od njih ne bude isticao. I to su sve neka otvorena pitanja na koja danas, na žalost, još uvek nismo čuli odgovor.

Hvala vam lepo.

(BILSV, 15.09.2016)



Govori | Sreda, 18. 09. 2019. | Komentara: 0

Sklonost ka populizmu pokrajinske vlasti, bez rezultata u radu

Nedostatak strategije, vizije, ideje, populističko ponašanje vladajuće garniture i nedoslednost u poštovanju donetih odluka samo su neki od razloga zbog kojih poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine nisu podržali predloženi rebalans budžeta AP Vojvodine za 2019. godinu. 
Govori | Sreda, 18. 09. 2019. | Komentara: 0

Vlast neprecizno planira budžet Vojvodine

Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Saša Šućurović izjavio je danas da poslanici LSV neće podržati predloženi rebalans budžeta AP Vojvodine za 2019. godinu jer je on posledica nepreciznog budžetskog planiranja. Kako kaže, rebalans nije opravdan i služi u promotivne svrhe. Šućurović je zamerio mala izdvajanja za poljoprivredu i što se za privredu i turizam u rebalansu ne odvaja nijedan dinar.
Govori | Sreda, 18. 09. 2019. | Komentara: 0

LSV ne može da prihvati izveštaj o izvršenju budžeta APV

Šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Branislav Bogaroški izjavio je danas da poslanici Lige ne mogu da prihvate izveštaj o izvršenju budžeta AP Vojvodine za 2019. godinu u periodu januar-jun 2019. On je ukazao da je najmanje realizacije u delu onih sredstava koji bi trebali da služe razvoju Vojvodine, da je ponovo evidentan pad prihoda od zakupa poljoprivrednog zemljišta i prihoda od naknada za vode... 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook