LSV podržava Budžet AP Vojvodine za 2016. godinu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Govori | Utorak, 29. 12. 2015. | Komentara: 0

LSV podržava Budžet AP Vojvodine za 2016. godinu

NOVI SAD – Nismo zadovoljni visinom budžeta, odnosom Republike prema Pokrajini, nedostatkom Zakona o finansiranju nadležnosti Vojvodine, ali Budžet za 2016. godinu je urađen onako kako je to moralo da se uradi i novac je raspoređen kako je u ovom momentu, po našem mišljenju, najbolje za Vojvodinu i njene građanke i građane, rekao je danas poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Saša Homanov.

LSV

On je tokom rasprave o Budžetu Vojvodine za 2016. godinu istakao da će poslanici LSV podržati ovaj dokument. Dodao je i da je rudna renta isplaćivana po zakonu, Pokrajini bi ostajala milijarda dinara, a ne kao sada samo 440 miliona.
 
Transkript govora Saše Homanova možete pročitati u nastavku.

Da je rudna renta isplaćivana po zakonu
Pokrajina bi dobijala milijardu dinara
 
Poštovani predsedavajući, koleginice i kolege poslanici,
 
Kada se govori o prihodima, ne može se prenebegnuti činjenica da je zbog nepoštovanja Ustava, Republika ostala dužna prema budžetu pokrajine Vojvodine u proseku oko 40 milijardi dinara godišnje. To će se dogoditi i u narednoj godini jer se sredstva ne nalaze u predlogu ove odluke.
 
Zakonom o rudarstvu i geološkim istraživanjima predviđeno je da se rudna renta, uz njenu visinu od sedam odsto, deli u odnosu 40 : 40 : 20, pri čemu po 40 odsto pripada Republici i opštini, a 20 odsto Pokrajini. Međutim, međudržavni sporazum Srbije i Rusije odredio je da renta ostane tri odsto. Rudna renta isplaćena Republici Srbiji 2014. iznosi oko 2,2 milijarde dinara. A da je isplaćivana po zakonu to bi bilo više od pet milijardi dinara. Pokrajini bi ostajalo milijarda dinara a ne kao sada samo 440 miliona. To je više od jednog budžeta recimo Sekretarijata za zdravstvo i socijalnu politiku ili jos milijardu dinara za poljoprivredu, a da ne nabrajam dalje, i da ne govorim za koliko su oštećene lokalne samouprave. Proizvodnja domaće nafte i gasa se povećava iz godine u godinu a rudna renta se smanjuje, i tu apsolutno nema logike.
 
Vojvodina nema nadležnosti u pogledu određivanja visine naknade za korišćenje mineralnih sirovina, odnosno rudne rente, što je apsurd, jer se najveći deo nafte i gasa nalazi i eksplatiše baš na njenoj teritoriji.
 
Dotacije, donacije i transferi planirani su u ukupnom iznosu od 40,7 milijardi dinara i povećane su za oko dva odsto u odnosu na planirana sredstva za ove namene u 2015. godini. Sredstva planirana u ovoj kategoriji obuhvataju transfere ostalim nivoima vlasti, donacije međunarodnim organizacijama i ostale dotacije i transfere. Najveći deo sredstava planiran je kao transfer ostalim nivoima vlasti, od čega se najveći iznos odnosi na finansiranje zarada za zaposlene u obrazovanju na teritoriji AP Vojvodine u ukupnom iznosu od 26,8 milijardi dinara. Kao namenski i nenamenski transfer budžetima opština i gradova planirana su sredstva u iznosu od 8,7 milijardi dinara. I ovo se ne mogu smatrati kao prihodi kojima raspolaže pokrajina, zato što oni to i nisu nego samo prolaze kroz pokrajinski budžet na putu do krajnjih korisnika, kako su o tome govorili i moji prethodnici.
 
Dolazimo do zaključka da se Vojvodini svake godine zakidaju milijarde i da na to niko ne obraća pažnju, pa čak se i negiraju ove činjenice bez bilo kakvog konkretnog  obrazloženja.
 
Najveći teret podneće kultura, urbanizam,
više novca jedino za poljoprivredu
 
Što se rashoda tiče, oni su planirani u istom iznosu kao i prihodi - 57,8 milijardi dinara i to je manje u odnosu na poslednji rebalans u 2015. godini za oko dve milijarde dinara. Оvo smanjenje se moralo, naravno, odraziti i na budžete sekretarijata. Tako će sekretarijati u 2016. godini raspolagati sa ukupno 1,153 milijarde dinara manje. Najveći teret će podneti sekretarijat za kulturu i javno informisanje sa 534 miliona dinara manje, sekretarijat za urbanizam graditeljstvo i zaštitu životne sredine sa 437 miliona dinara manje, što je smanjenje za više od polovine ovogodišnjeg budžeta tog sekretarijata, kao i sekretarijat za sport i omladinu sa 264 miliona dinara manje.
 
Takođe, ovo planirano smanjenje prihoda u budžetu će se odraziti i na rad Uprave za kapitalna ulaganja koja će u svom budžetu raspolagati sa milijardu i 124 miliona dinara manje.
 
Dobro je to što je Pokrajinska vlada imala obzira prema vojvođanskim poljoprivrednicima i teškoj situaciji u kojoj su se oni našli smanjenjem subvencija i donošenjem novog zakona o poljoprivrednom zemljištu, tako da je ukupan budžet sekretarijata za poljoprivredu šumarstvo i vodoprivredu veći od ovogodišnjeg za četiri miliona dinara. To praktično znači da će i naredne godine vojvođanski poljoprivrednici moći da konkurišu za približno ista sredstva kao i ove godine, i tako moći da unaprede svoju proizvodnju. Nisu u pitanju ovde samo poljoprivrednici, tu su i fondovi za vode, šume i lovstvo, koji su takođe planirani na sličnom nivou kao i ove godine.
 
I na kraju da zaključim:
 
Na žalost novca ima toliko koliko ga ima i to je činjenica. Naravno da nismo zadovoljni visinom budžeta, odnosom Republike prema Pokrajini, nedostatkom zakona o finansiranju nadležnosti Vojvodine ali budžet za 2016. godinu je urađen onako kako je to moralo da se uradi i novac je raspoređen kako je u ovom momentu, po našem mišljenju, najbolje za Vojvodinu i njene građanke i građane. I zbog toga će poslanička grupa LSV  podržati ovaj predlog.
 
(BILSV, 29.12.2015)



Govori | Sreda, 18. 09. 2019. | Komentara: 0

Sklonost ka populizmu pokrajinske vlasti, bez rezultata u radu

Nedostatak strategije, vizije, ideje, populističko ponašanje vladajuće garniture i nedoslednost u poštovanju donetih odluka samo su neki od razloga zbog kojih poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine nisu podržali predloženi rebalans budžeta AP Vojvodine za 2019. godinu. 
Govori | Sreda, 18. 09. 2019. | Komentara: 0

Vlast neprecizno planira budžet Vojvodine

Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Saša Šućurović izjavio je danas da poslanici LSV neće podržati predloženi rebalans budžeta AP Vojvodine za 2019. godinu jer je on posledica nepreciznog budžetskog planiranja. Kako kaže, rebalans nije opravdan i služi u promotivne svrhe. Šućurović je zamerio mala izdvajanja za poljoprivredu i što se za privredu i turizam u rebalansu ne odvaja nijedan dinar.
Govori | Sreda, 18. 09. 2019. | Komentara: 0

LSV ne može da prihvati izveštaj o izvršenju budžeta APV

Šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Branislav Bogaroški izjavio je danas da poslanici Lige ne mogu da prihvate izveštaj o izvršenju budžeta AP Vojvodine za 2019. godinu u periodu januar-jun 2019. On je ukazao da je najmanje realizacije u delu onih sredstava koji bi trebali da služe razvoju Vojvodine, da je ponovo evidentan pad prihoda od zakupa poljoprivrednog zemljišta i prihoda od naknada za vode... 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook