Nije Vojvodina lokalna samouprava

 
 
Izbori u LSV
Govori | Četvrtak, 15. 09. 2016. | Komentara: 0

Nije Vojvodina lokalna samouprava

NOVI SAD – Poslanička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine podržala je danas Predlog sporazuma o saradnji između Autonomne pokrajine Vojvodine (Republika Srbija) i Uprave Almatinskog regiona (Republika Kazahstan). Kako je tokom rasprave o tom predlogu ukazala poslanica LSV mr Maja Sedlarević, Liga uvek podržava sporazume o međuregionalnoj saradnji, ali je pri tom upozorila na dva problematična detalja. Prva zamerka odnosila se na to što je pokrajinski premijer parafirao sporazum, iako ga prethodno nije razmotrio pokrajinski parlament, dok se druga zamerka odnosila na to da u jednoj od tačaka tog sporazuma stoji da on stupa na snagu danom kada ga državni i lokalni organ vlasti sporazumnih strana potpiše i odobri, a Sedlarević je ukazala da Vojvodina nije ni država ni lokalna samouprava. U nastavku je kompletan govor Maje Sedlarević.

LSV

Bogata međuregionalna saradnja

- Kao i uvek kada je međuregionalna saradnja AP Vojvodine u pitanju, Liga socijaldemokrata Vojvodine  glasaće i za predlog ovog sporazuma o saradnji. Ako se osvrnemo oko sebe i pogledamo bogatu međuregionalnu saradnju AP Vojvodine od 2000. do danas, počev od Istre i Baden-Virtemberga, preko Gornje Austrije i Štajerske, Čongrada i Bačkiškun, Vukovarsko-Srijemske županije, pa do plodonosne  saradnje sa Istarskom županijom, možemo  zaključiti sve do sad započete, realizovane i one u toku, saradnje daju veće ili manje rezultate. 

Početkom prošle godine, tačnije 28. aprila 2015. godine na svojoj 41. sednici tadašnji skupštinski saziv usvojio je Pokrajinsku skupštinsku odluku o zaključivanju sporazuma AP Vojvodine sa odgovarajućim teritorijalnim zajednicama drugih država. Ovo je učinjeno kao posledica donošenja najnovijeg Statuta, pa najnovijeg Poslovnika kojim je, između ostalog, Odbor za evropske integracije i međuregionalnu saradnju dobio daleko veće ingerencije nego što ih je do tada imao. Ova odluka je bila rezultat zajedničkog rada službe Skupštine AP Vojvodine, Pokrajinskog sekretarijata za međuregionalnu saradnju  i Odbora za evropske integracije i međuregionalnu saradnju.

Kažem, ova odluka je doneta 28. aprila prošle godine, da bi se potpisivanje sporazuma i  svih drugih akata koji se odnose na međuregionalnu saradnju AP Vojvodine, Skupštine, Vlade i svih organa regulisao i da bi smo precizno znali kako teku procedure. 

Proceduralni problemi

Ako pogledate sporazum o kome se mi danas izjašnjavamo, ja sam uočila dva problema. Prvi je upravo proceduralne prirode i odnosi se na primenu odluke o zaključivanju sporazuma AP Vojvodine. I ako pogledate pravni osnov i obrazloženje koje prati ovaj predlog sporazuma, videćete da je sve u redu. Devetog avgusta je nadležni pokrajinski sekretarijat započeo proces, obavestio o tome Odbor za evropske integracije. Odbor se 24. avgusta upoznao i razmatrao ovu informaciju i evo danas, 15. septembra, mi smo u prilici da razmatramo predlog ovog sporazuma i ovlastimo osobu koja će potpisati sporazum  o saradnji sa ovom kazahstanskom oblašću. 

Međutim, faktičko stanje je unekoliko drugačije. Tog istog 24. avgusta mediji su objavili da je pokrajinski premijer, gospodin Igor Mirović potpisao u prisustvu predsednika Republike Srbije i predsednika Kazahstana sporazum o saradnji sa ovom kazahstanskom oblašću. Pošto znam kako procedura treba da izgleda jer imamo ovu odluku, ja sam pogledala i na sajtu Vlade AP Vojvodine, gde je objavljena i vest da je parafiran Sporazum o saradnji između AP Vojvodine i Almatiske oblasti.

I tu dolazimo do kršenja procedure. Dolazimo do kršenja procedure iz prostog razloga što u članu 5. odluke o zaključivanju sporazuma AP Vojvodine sa odgovarajućim teritorijalnim zajednicama drugih država, stoji da na osnovu predloga pokrajinske vlade Skupština AP Vojvodine zaključuje  međuregionalni sporazum i ovlašćuje lice za potpisivanje međuregionlanog sporazuma. U članu 9. na kraju prvog stava stoji da iz osnovnog međuregionalnog sporazuma, koji zaključuje Skupština AP Vojvodine, Pokrajinska vlada jeste nadležna za zaključivanje sporazuma, protokola i ostalih dokumenata koji proističu iz  tog osnovnog sporazuma. 

Odredbe nisu ispoštovane

Uvažavajući potrebu i hitnost i sve ostalo, procedura ne sme da se krši. Setiću se i podsetiću sve one koji su u prošlom mandatu bili poslanici, kako smo žustru diskusiju vodili upravo prilikom usvajanja ove odluke i neki poslanici tada opozicione, a sada vladajuće stranke, su tražili da odredbe ove odluke budu još rigidnije. Na žalost, ni ovakve odredbe nisu ispoštovane, sporazum je parafiran pre nego štro ga je usvojila ova skupština i pre nego što smo ovlastili premijera Pokrajinske vlade da sporazum potpiše. 

Drugi problem koji vidim u samom tekstu i želim da verujem da je on nastao u samom prevodu teksta, a ne da predstavlja neku intenciju, jeste da u članu 8. ovog sporazuma stoji da sporazum stupa na snagu danom kada ga državni i lokalni organ vlasti sporazumnih strana potpiše i odobri.
Ja ne znam da li Vojvodinu smatrate državom ili lokalnom samoupravom, ali član 8. ovog sporazuma tako kaže i to nije dobro. 

Hvala vam lepo.
 
U odluci ne postoji parafiranje

Na opasku pokrajinskog premijera Igora Mirovića da je reč o "parafiranju sporazuma", Sedlarević mu je u replici odgovorila da "u pokrajinskoj skupštinskoj odluci ne piše ništa o parafiranju spoorazuma". 
- Ali imam jedno hipotetičko pitanje. Jedna osoba je parafirala u ime AP Vojvodine jedan tekst sporazuma,  šta ako, hipotetički gledano, danas skupština AP Vojvodine ne usvoji sporazum o saradnji ili ne ovlasti gospodina Igora Mirovića, premijera Pokrajinske vlade da taj sporazum potpiše – navela je ona.
(BILSV, 15. 09. 2016)Govori | Sreda, 18. 09. 2019. | Komentara: 0

Sklonost ka populizmu pokrajinske vlasti, bez rezultata u radu

Nedostatak strategije, vizije, ideje, populističko ponašanje vladajuće garniture i nedoslednost u poštovanju donetih odluka samo su neki od razloga zbog kojih poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine nisu podržali predloženi rebalans budžeta AP Vojvodine za 2019. godinu. 
Govori | Sreda, 18. 09. 2019. | Komentara: 0

Vlast neprecizno planira budžet Vojvodine

Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Saša Šućurović izjavio je danas da poslanici LSV neće podržati predloženi rebalans budžeta AP Vojvodine za 2019. godinu jer je on posledica nepreciznog budžetskog planiranja. Kako kaže, rebalans nije opravdan i služi u promotivne svrhe. Šućurović je zamerio mala izdvajanja za poljoprivredu i što se za privredu i turizam u rebalansu ne odvaja nijedan dinar.
Govori | Sreda, 18. 09. 2019. | Komentara: 0

LSV ne može da prihvati izveštaj o izvršenju budžeta APV

Šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Branislav Bogaroški izjavio je danas da poslanici Lige ne mogu da prihvate izveštaj o izvršenju budžeta AP Vojvodine za 2019. godinu u periodu januar-jun 2019. On je ukazao da je najmanje realizacije u delu onih sredstava koji bi trebali da služe razvoju Vojvodine, da je ponovo evidentan pad prihoda od zakupa poljoprivrednog zemljišta i prihoda od naknada za vode... ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook