Obeležja multietničkog karaktera ne mogu se preglasati

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Govori | Četvrtak, 15. 09. 2016. | Komentara: 0

Obeležja multietničkog karaktera ne mogu se preglasati

NOVI SAD – Tokom današnje rasprave o predlogu odluke o upotrebi simbola i tradicionalnih simbola AP Vojvodine u pokrajinskom parlamentu, poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine  Sandra Ristić upozorila je da će danas aktuelna skupštinska većina izglasati navedenu odluku, ali i da je, da bi zastava i grb zaista bili zastava i grb bio grb, potrebno mnogo više od većine i sile. Ocenila je i da su aktuelna znamenja AP Vojvodine više od decenije obeležja multietničkog karaktera pokrajine i njenih specifičnosti koji su zaživeli u srcima svih Vojvođana i Vojvođanki koji žele njenu autonomiju, te da se to ne može preglasati. U nastavku pročitajte transkript kompletnog govora Sandre Ristić.

LSV

Predsedavajući,
koleginice i kolege poslanici,

Dolazim iz Bele Crkve koja je nedavno, po zvaničnoj zajedničkoj oceni Republičkog zavoda za statistiku i Ministarstva finansija svrstana u III grupu, to jest u grupu nedovoljno razvijenih opština i lokalnih samouprava  u kojima je stepen razvijenosti između 60 i 80 odsto republičkog proseka. Dok ljudi u Banatu, to jest u Beloj Crkvi, ne znaju kako i od čega da prežive, mi se ovde bavimo o tadicionalnim simbolima koji nisu tradicionalni.

Ko je na vlasti u Beloj Crkvi?
Evo sada Srpska napredna stranka ima vlast po vertikali u čitavoj republici, počev od lokalnih samouprava do republičke vlade. I šta sada radi? Ona pokušava da menja istoriju. Kada smo  već kod teškog života u Beloj Crkvi,  htela bih da postavim pitanje pokrajinskom premijeru Igoru Miroviću, da li zna ko vodi opštinu Bela Crkva?  

Ako ne zna, ja ću mu reći: to je Marjan Aleksić zvani Maki, predsednik Skuštine opštine koji je do sada promenio ne znam koliko stranaka a sada je visoki funkcioner SNS-a, iako ga je lično bivši ministar pravde Nikola Selaković optužio za propast Bele Crkve. Ovo ću ubuduće postavljati kao poslaničko pitanje i zamolila bih premijera da se ispita i poreklo Aleksićeve imovine.

Šta je sa zastavom vojvode Šupljikca?

Ali ovo nije tačka  dnevnog reda, pa da se vratim na temu. Ako govorimo o tradiciji i tradicionalnim simbolima, evo, ja dolazim iz Bele Crkve i mi smo bili deo militarskog korpusa koji se XIX veku borio protiv Otomanskog carstva. Jako me zanima zašto nije tradicionalna zastava Vojvodstva srpskog iz 1848. godine, koju je nosio vojvoda Šupljikac, predložena danas i  usvojena?

Upravo je grb sa zastave Zemunske narodne garde bio osnova za sadržinu današnjeg grba AP Vojvodine koji je u opticaju 12 godina, jer su zadržana gotovo identična obeležja. I zato, ako su kolege iz Srpske napredne stranke htele da spajaju tradiciju, mogle su onda da uzmu tu zastavu koja se zaista tradicionalno koristila u to vreme, i grb koji se zaista koristio u to vreme. Zemunci i mi Banaćani, kao militari, sačuvali smo svoju tradiciju i ne razumemo zašto onda to nije povezano sa ovom tradicionalnom zastavom Vojvodine.

Nije dovoljna sila

Treba da znate jednu stvar: vi danas imate moć da izglasate kao tradicionalno ono što nije tradicionalno i to ćete verovatno i učiniti. Ali da bi zastava bila zastava i da bi grb bio grb, potrebno je puno više od većine i sile.
Aktiulni grb i zastava Vojvodine punih 12 godina su obeležja multietničkog karaktera Vojvodine i njenih specifičnosti. Oni su zaživeli u srcima svih Vojvođana i Vojvođanki koji žele njenu autonomiju. To je nešto što se danas ne može preglasati.

Slušam i gledam ovo ovde danas, posmatram poslanike SNS u Beloj Crkvi. Uskoro, kada izostanu svi njihovi rezultati ekonomskog napretka Vojvodine i predstavnici u SNS-u, uverena sam, neće još dugo voditi opštinu Bela Crkva.    

 (BILSV, 15. 09. 2016)

 




Govori | Sreda, 18. 09. 2019. | Komentara: 0

Sklonost ka populizmu pokrajinske vlasti, bez rezultata u radu

Nedostatak strategije, vizije, ideje, populističko ponašanje vladajuće garniture i nedoslednost u poštovanju donetih odluka samo su neki od razloga zbog kojih poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine nisu podržali predloženi rebalans budžeta AP Vojvodine za 2019. godinu. 
Govori | Sreda, 18. 09. 2019. | Komentara: 0

Vlast neprecizno planira budžet Vojvodine

Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Saša Šućurović izjavio je danas da poslanici LSV neće podržati predloženi rebalans budžeta AP Vojvodine za 2019. godinu jer je on posledica nepreciznog budžetskog planiranja. Kako kaže, rebalans nije opravdan i služi u promotivne svrhe. Šućurović je zamerio mala izdvajanja za poljoprivredu i što se za privredu i turizam u rebalansu ne odvaja nijedan dinar.
Govori | Sreda, 18. 09. 2019. | Komentara: 0

LSV ne može da prihvati izveštaj o izvršenju budžeta APV

Šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Branislav Bogaroški izjavio je danas da poslanici Lige ne mogu da prihvate izveštaj o izvršenju budžeta AP Vojvodine za 2019. godinu u periodu januar-jun 2019. On je ukazao da je najmanje realizacije u delu onih sredstava koji bi trebali da služe razvoju Vojvodine, da je ponovo evidentan pad prihoda od zakupa poljoprivrednog zemljišta i prihoda od naknada za vode... 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook