Što je izostavljen antifašizam?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Govori | Sreda, 20. 06. 2018. | Komentara: 0

Što je izostavljen antifašizam?

NOVI SAD – Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine, Robert Kolar apelovao je juče na skupštinsku većinu da usvoji amandman njegove poslaničke grupe i uvrsti 31. Juli 1945 u datume od značaja. Kako kaže, period posle drugog svetskog rata je postojao i ne može se brisati.

LSV

Transkript govora Roberta Kolara možete pročitati u nastavku:

Poštovani predsedniče,
predsedniče Pokrajinske vlade,
koleginice i kolege,

Slušajući preizborna obećanja vladajuće većine, nisam verovao da će se ovakva tema naći na dnevnom redu pre nego, što recimo, kažemo da smo 70 odsto srednjoročno kapitalnih investiranja u Vojvodini realizovali. Pre nego što je 16 zakonskih inicijativa ova skupština prosledila skupštini Republike Srbije, a od kojih je 11 usvojeno. Pre nego što je Vojvodina proglašena za jednu od najuspešnijih regija u oblasti recimo vinarstva, IT tehnologija, turizma, zahvaljujući doslednom radu, dnevnom, privredničkom, ispravnom... ove Pokrajinske vlade  u ovom ili nekom od narednih mandata.

Međutim, evo dve godine nakon toga ovo je već na dnevnom redu. I imate većinu i insistirate i ok. Predloženi datumi su sjajni datumi, bitni datumi. Međutim, Vojvodina nije nastala, nego je nastajala i nastaje. Sve je u životu proces, i 1948.iI posle nje, i 1918. i posle nje, i 1945. i 1988. kada su neki od ovde prisutnih pokušavali da je ukinu, pa je eto čak preživela, pa je i to njen nastanak i njen razvoj.

Međutim, onda se zapitam kako je moguće da nema značajnog datuma kao što je 31. juli 1945. Zaista mi je to neverovatno i onda sam čuo u nekim vrlo ostrašćenim obrazloženjima da je to moguće, čak toliko strasnim, strastvenijim kada se govorilo o jezičkim patrolama. I jedno što sam uradio i što ću sada izneti je da sam razgovarao sa puno sugrađana i sugrađanki i pokušaću da vam pročitam nekoliko kategorija u čije ime, a govorim u njihovo ime, vas molim i zahtevam da 31. juli bude dodat među datume od značaja za AP Vojvodinu.

U ime svih onih koji ne žele da menjaju istoriju i da brišu jedan njen datum zato što se nekome ne dopada. U ime svih onih čijih 50 godina života želite da obrišete, u ime ljudi koji se ne stide vremena u kojem su živeli, naših roditelja i mnogih mladosti poslanika u ovoj Sali. U ime onih čiji su roditelji izginuli da bi njihova deca mogli da odlučuju kako će i na koji način i gde da slobodno žive.

Idite u Srem, i recite u nekom sremskom selu gde na tabli stoje spiskovi poginulih u NOB-u, da to što su njihova imena tamo ne znači ništa i da taj period nije postojao kao ni period posle. U ime onih koji su prošli golgote rata, ali i strahote tokom oslobođenja. Pa su možda, baš zahvaljujući ovakvoj odluci 31. jula 1945 rešili da ostanu ovde da žive. U ime onih koji tadašnju vlast, ili kako volite ili neki od vas da zovete, tadašnji režim, nisu doživljavali neprijateljku već kao svoju. U ime onih koji su svojim rukama i novcem, izgradili najvećim delom Vojvodinu kakvu je danas vidimo.

U ime onih koji period od posle oslobođenja pa do 90-tih ne smatraju za najgori period u svojim životima, možda čak i najboljim. U ime nas koji se ne stidimo da izgovorimo i vojvoda Šupljikac i Josip Broz Tito. U ime svih onih koji ne misle da je život počeo tek nakon formiranja naših političkih stranaka. U ime svih ovih navedenih i mnogih drugih koje nisam uspeo da stavim u pet minuta pozivam vas da prihvatite amandman i da se u datume od značaja  za APV uvrsti i 31. juli 1945.

Ugledajmo se na Novi Sad, Zrenjanin i mnoge druge gradove koji u svojim datumima od značaja imaju i periode nakon I svetskog rata i oslobođenja, ali i nakon II svetskog rata, jer taj period je postojao i ne možete ga brisati. 

Hvala vam!

(BILSV, 20.06.2018)   






ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook