Kostreš: Deklaracija o Vojvodini je blaga

 
 
Izbori u LSV
Iz medija | Ponedeljak, 22. 04. 2013. | Komentara: 0

Kostreš: Deklaracija o Vojvodini je blaga

NOVI SAD – Deklaracija o ustavnoj zaštiti Vojvodine je blaga, a ostala bi i bez suštine da je pokrajinski premijer Bojan Pajtić izbacio, prema nekima - spornu rečenicu, kako je to javno obećao, objašnjava Bojan Kostreš, zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine.

LSV

Svela bi se na to da Vojvodina ima problem samo zato što ne može da bira tri direktora što, kako kaže Kostreš, za Ligu nije prihvatljivo. On objašnjava da su s Pajtićem zajednički došli do zaključka da je najbolje da tekst deklaracije ude u proceduru Skupštine u obliku u kojem ju je i usvojila Vlada Vojvodine i da ostane deo "da je autonomija Vojvodine isto-rijsko i prirodno pravo njenih građana i njihovom voljom je u sastavu Srbije".

Nenad Čanak, lider vaše stranke, ocenio je da se s tom deklaracijom sakriva neuspeh Razvojne banke Vojvodine.
- Jasno smo rekli da smo za to da Vojvodina ima svoju razvojnu banku. Ako je neko počinio kriminal, neka odgovara. Neka se ne skriva iza institucija. Isto tako ne dozvoljavamo ni da se predsednik Srbije sakriva iza svo je funkcije dok kriminalizuje i time urušava vojvođanske institucije. Pozivam nadležne organe u Srbiji da pohapse sve separatiste i lopove u Vojvodini ako ih ima. Ako ih nema, molim gospodu iz Beograda da više ne satanizuju Vojvodinu.

Kažete da je Vojvodina deo Srbije, ali ima prava da bude drugačija?

- Vojvodina ima pravo da upravlja svojim resursima, da odlučuje o svojoj budućnosti, upravlja svojim novcem i imovinom. Uopšte, ima prava da uređuje odnose u Vojvodini na drugačiji način. Republika Srbija je raznolika i svi njeni delovi imaju pravo da razvijaju svoje specifičnosti.

Kako ocenjujete konsultacije o deklaraciji sa Ištvanom Pastorom?
- Raduje me što se pitanje deklaracije vratilo tamo gde mu je i mesto - u institucije, jer smo imali prilike da vidimo kuda vodi kada se o takvoj temi kao što je autonomija Vojvodine polemiše na ulici. Pre četvrt veka, 1988. godine, počelo je potocima jogurta na ulicama Novog Sada, a završilo se potocima krvi širom bivše SFRj. Skupština Vojvodine, s predsednikom Pastorom na čelu, pravo je i jedino mesto gde izabrani predstavnici dva miliona građana i građanki Vojvodine mogu i treba da demokratski rasprave o svim pitanjima.

Jeste li zadovoljni sporazumom s Prištinom?
- Apelovali smo na državno rukovodstvo da se odluči za put ka EU jer to rešava mnoga pitanja, pa i  olakšava pomoć građanima za čiju su budućnost zabrinuti. I drago mi je što je tako jer je to jedini put za dobru budućnost Srbije. LSV je zato, bez obzira na sve političke razlike, pozdravila napor koji je pokazao tim predvođen Dačićem i Vučićem u dijaloga s Prištinom, a samim tim i s nastavkom evropskog puta Srbije.
 
(BILSV, 22. 04. 2013.)Iz medija | Nedelja, 18. 08. 2019. | Komentara: 0

Strah od uterivanja opozicije u jednoumlje

Od početnih polemika pre skoro deset meseci o tome ko (ne)treba da govori na protestima protiv vlasti, u opoziciji se u poslednje vreme raspravlja i o tome ko nije poželjan da prisustvuje javnim okupljanjima i šeta u protestnoj koloni, piše Politika.
Iz medija | Subota, 17. 08. 2019. | Komentara: 0

Dijalog političkih aktera važan i mora se održati u Narodnoj skupštini Republike Srbije

Dijalog koji se vodi između predstavnika vlasti i opozicije je, između ostalog, jako dobar i zbog iznalaženja rešenja za problem u vezi sa izbornim uslovima u Srbiji, rekao je na početku gostovanja u emisiji "Politbiro" portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton. Prema njegovim rečima, dijalog je veoma bitan, jer gde njega nema tu ima prostora za nasilje.
Iz medija | Utorak, 06. 08. 2019. | Komentara: 0

Ispraviti suštinske greške iz devedesetih godina

Od kraja sedamdesetih je postojala politika koja je vodila podvajanju i nedovoljnom integrisanju Kosova u društvene tokove na pravi način što je doprinelo, uz jezičke barijere, segregaciji odnosa prema Kosovu, izjavio je za prištinsku RTK lider Lige socijaldemokrata Vojvodine i predsednik Odbora za evropske integracije Narodne skupštine Republike Srbije Nenad Čanak.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook