Kostreš: Deklaracija o Vojvodini je blaga

 
 
Izbori u LSV
Iz medija | Ponedeljak, 22. 04. 2013. | Komentara: 0

Kostreš: Deklaracija o Vojvodini je blaga

NOVI SAD – Deklaracija o ustavnoj zaštiti Vojvodine je blaga, a ostala bi i bez suštine da je pokrajinski premijer Bojan Pajtić izbacio, prema nekima - spornu rečenicu, kako je to javno obećao, objašnjava Bojan Kostreš, zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine.

LSV

Svela bi se na to da Vojvodina ima problem samo zato što ne može da bira tri direktora što, kako kaže Kostreš, za Ligu nije prihvatljivo. On objašnjava da su s Pajtićem zajednički došli do zaključka da je najbolje da tekst deklaracije ude u proceduru Skupštine u obliku u kojem ju je i usvojila Vlada Vojvodine i da ostane deo "da je autonomija Vojvodine isto-rijsko i prirodno pravo njenih građana i njihovom voljom je u sastavu Srbije".

Nenad Čanak, lider vaše stranke, ocenio je da se s tom deklaracijom sakriva neuspeh Razvojne banke Vojvodine.
- Jasno smo rekli da smo za to da Vojvodina ima svoju razvojnu banku. Ako je neko počinio kriminal, neka odgovara. Neka se ne skriva iza institucija. Isto tako ne dozvoljavamo ni da se predsednik Srbije sakriva iza svo je funkcije dok kriminalizuje i time urušava vojvođanske institucije. Pozivam nadležne organe u Srbiji da pohapse sve separatiste i lopove u Vojvodini ako ih ima. Ako ih nema, molim gospodu iz Beograda da više ne satanizuju Vojvodinu.

Kažete da je Vojvodina deo Srbije, ali ima prava da bude drugačija?

- Vojvodina ima pravo da upravlja svojim resursima, da odlučuje o svojoj budućnosti, upravlja svojim novcem i imovinom. Uopšte, ima prava da uređuje odnose u Vojvodini na drugačiji način. Republika Srbija je raznolika i svi njeni delovi imaju pravo da razvijaju svoje specifičnosti.

Kako ocenjujete konsultacije o deklaraciji sa Ištvanom Pastorom?
- Raduje me što se pitanje deklaracije vratilo tamo gde mu je i mesto - u institucije, jer smo imali prilike da vidimo kuda vodi kada se o takvoj temi kao što je autonomija Vojvodine polemiše na ulici. Pre četvrt veka, 1988. godine, počelo je potocima jogurta na ulicama Novog Sada, a završilo se potocima krvi širom bivše SFRj. Skupština Vojvodine, s predsednikom Pastorom na čelu, pravo je i jedino mesto gde izabrani predstavnici dva miliona građana i građanki Vojvodine mogu i treba da demokratski rasprave o svim pitanjima.

Jeste li zadovoljni sporazumom s Prištinom?
- Apelovali smo na državno rukovodstvo da se odluči za put ka EU jer to rešava mnoga pitanja, pa i  olakšava pomoć građanima za čiju su budućnost zabrinuti. I drago mi je što je tako jer je to jedini put za dobru budućnost Srbije. LSV je zato, bez obzira na sve političke razlike, pozdravila napor koji je pokazao tim predvođen Dačićem i Vučićem u dijaloga s Prištinom, a samim tim i s nastavkom evropskog puta Srbije.
 
(BILSV, 22. 04. 2013.)Iz medija | Ponedeljak, 23. 12. 2019. | Komentara: 0

Nikada nije osuđena ideologija koja je dovela do ratova devedesetih

Kada imate crkvene skupove sa kojih se šalju političke poruke i ultimatum državnim organima kao što je bio skup u Nikšiću potpuno je jasno da crkva kao deo čitave te političke bespravne gradnje, ili rečeno medicinskim rečnikom tih malignih izraslina na državnom telu - jasno je da se protiv toga mora boriti svim sredstvima da bi država uopšte opstala - jer će se inače pretvoriti isključivo u instrument za teror nad građanima - kaže u intervjuu za Pobjedu Nenad Čanak.
Iz medija | Petak, 01. 11. 2019. | Komentara: 0

Čanak: Dejtonska podela BiH nanela je štetu stabilnosti regiona

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak jedan je od najvećih kritičara društveno-političkih prilika na prostoru bivše Jugoslavije, a u razgovoru za bosanski portal Klix.ba iznio je svoj stav u smislu da je dejtonska podjela BiH nanijela više štete nego koristi, kako stabilnosti naše zemlje, ali i cijelog regiona.
Iz medija | Utorak, 29. 10. 2019. | Komentara: 0

Bojkot je znatno opasnija verzija belih listića

Nenad Čanak, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine, izjavio je nedavno da se niko od aktuelnih političara ne bavi ljudima koji žive na Kosovu ili očuvanjem kulturnog nasleđa, već da „svi pričaju o parama i svađaju se oko plena“. Stoga je Danas, pisanim putem, upitao predsednika LSV, kako u tom smislu, borbe za plenom, određuje vrlo konkretna imena koja su na čelu srpske zajednice na Kosovu, a koje direktno kontroliše SNS, odnosno Aleksandar Vučić.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook