Neka svi dobiju koliko i Vojvodina

 
 
Izbori u LSV
Iz medija | Sreda, 15. 05. 2013. | Komentara: 0

Neka svi dobiju koliko i Vojvodina

NOVI SAD - Deklaracija o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine je politička poruka koja treba da kaže da pokrajinska administracija zahteva od republičke da se poštuju zakoni i Ustav.

LSV

Zadovoljni smo tekstom koji je usvojio Odbor za pitanja ustavno-pravnog položaja Vojvodine, jer je bolji od prvobitnog predloga i zato što je Pokrajina poslala jasnu poruku da imamo problem s ostvarivanjem autonomije. Naravno da autonomija nije ni blizu onog što LSV hoće, ali to je problem Ustava Srbije, a ne Deklaracije, kaže za Danas Bojan Kostreš, zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine.
 
Hoće li republička vlast čuti tu poruku?
 
- Ona je više nego jasna i nadam se da republička vlast zna da čita političke poruke i da će početi da rešava otvorena pitanja dok ne postanu problemi.
 
Šta će se dogoditi ako vlast u Beogradu ne želi da je pročita?
 
- Vreme će pokazati.
 
Šta stoji iza dogovora LSV i DS oko takozvane sporne rečenice, čije je izbacivanje Bojan Pajtić najpre najavio, a zatim se dogovorio s vama?
 
- Stoji to da je LSV još 2008. definisala koordinate za koje smo zahtevali da se poštuju i DS je prihvatila taj naš politički stav. Definisali smo tu rečenicu kako bi imala jasnu političku poruku i istorijsko utemeljenje i zadovoljni smo što je u obliku našeg amandmana prihvaćena, a da je suština očuvana i poboljšana.
 
Opozicija u Vojvodini kaže da kontinuitet APV dolazi iz 1945. i vremena komunističke skupštine.
 
- Opozicija u Vojvodini nikada nije bila visprena i, kada ne može da nađe jasne političke, a naročito istorijske kontraargumente, bavi se opštim mestima. Ako su za ukidanje autonomije Vojvodine, neka to jasno kažu. Ako misle da je sadašnja pozicija Vojvodine dobra - neka i to kažu, a ako misle da vojvođanska autonomija treba da bude iznuđena na neki drugi način, i to treba da kažu.
 
Ako je „autonomija Vojvodine istorijsko i prirodno pravo njenih građana, jer je nastala i potvrđena voljom naroda Vojvodine na skupštini u julu 1945, kada su oni odlučili da se priključe Srbiji“, da li to znači da, ako se ta volja i odluka naroda i građana Vojvodine eventualno nekada promeni, ona više neće biti u Srbiji?
 
- To što ste pročitali je istorijska činjenica. Odgovoriću kontrapitanjem. Da li negde u svetu postoji mogućnost da narodi ili građani jednog regiona ili dela države koji odluče da izađu iz te države budu u tome sprečeni? Nije tu pitanje Deklaracije, nego volje građana i građanki Vojvodine, a oni neće drugu nego drugačiju državu. Priče o mogućnosti da se Vojvodina otcepi su jednake priči da jednog dana može da padne meteor i izazove smak sveta. Pričom o separatizmu skreće se pažnja s teme da u Srbiji treba da dođe do redistribucije odgovornosti i korišćenja resursa. To što tražimo za Vojvodinu treba da imaju i ostali.
 
(BILSV, 15.05.2013)Iz medija | Ponedeljak, 15. 06. 2020. | Komentara: 0

Čanak: Nema opravdanja za neučestvovanje na izborima

Nemam nameru da se branim pred onima koji su do juče pljuvali sve oko sebe zbog opredeljenja za izbore pa se onda pocepali, odlučili za prekid bojkota i aktivno učešče u izborima. Ili, s druge strane pred onima koji su ostali u bojkotu, a nisu postojali u vreme kada su kandidate opozicije u vreme izbornog procesa ubijali, kaže u razgovoru za Danas Nenad Čanak
Iz medija | Petak, 12. 06. 2020. | Komentara: 0

Kostreš: Možemo da napravimo normalnu državu

Poštovanje i dosledna primena evropskih vrednosti, nedvosmislena opredeljenost i rad na članstvu Srbije u Evropskoj uniji, a ne samo deklarativno, kako to radi sadašnja vlast, jednakost pred zakonom svih i njegova primena u svakoj situaciji, jedinstvene su ideje koje su sve nas okupile u Ujedinjenu demokratsku Srbiju, kaže u intervjuu za Politiku Bojan Kostreš.
Iz medija | Četvrtak, 11. 06. 2020. | Komentara: 0

Vlada nema prelaznu ocenu, Trivan najlošiji ministar

Bojan Kostreš, generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine i jedan od lidera Ujedinjene demokratske Srbije, u razgovoru za Kurir kaže da je uveren da će birači u ovoj, jednoj od najširih koalicija na ovim izborima, prepoznati vrednosti moderne Evrope. Kostreš otkriva koji ministar ga je najviše razočarao.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook