Neka svi dobiju koliko i Vojvodina

 
 
Izbori u LSV
Iz medija | Sreda, 15. 05. 2013. | Komentara: 0

Neka svi dobiju koliko i Vojvodina

NOVI SAD - Deklaracija o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine je politička poruka koja treba da kaže da pokrajinska administracija zahteva od republičke da se poštuju zakoni i Ustav.

LSV

Zadovoljni smo tekstom koji je usvojio Odbor za pitanja ustavno-pravnog položaja Vojvodine, jer je bolji od prvobitnog predloga i zato što je Pokrajina poslala jasnu poruku da imamo problem s ostvarivanjem autonomije. Naravno da autonomija nije ni blizu onog što LSV hoće, ali to je problem Ustava Srbije, a ne Deklaracije, kaže za Danas Bojan Kostreš, zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine.
 
Hoće li republička vlast čuti tu poruku?
 
- Ona je više nego jasna i nadam se da republička vlast zna da čita političke poruke i da će početi da rešava otvorena pitanja dok ne postanu problemi.
 
Šta će se dogoditi ako vlast u Beogradu ne želi da je pročita?
 
- Vreme će pokazati.
 
Šta stoji iza dogovora LSV i DS oko takozvane sporne rečenice, čije je izbacivanje Bojan Pajtić najpre najavio, a zatim se dogovorio s vama?
 
- Stoji to da je LSV još 2008. definisala koordinate za koje smo zahtevali da se poštuju i DS je prihvatila taj naš politički stav. Definisali smo tu rečenicu kako bi imala jasnu političku poruku i istorijsko utemeljenje i zadovoljni smo što je u obliku našeg amandmana prihvaćena, a da je suština očuvana i poboljšana.
 
Opozicija u Vojvodini kaže da kontinuitet APV dolazi iz 1945. i vremena komunističke skupštine.
 
- Opozicija u Vojvodini nikada nije bila visprena i, kada ne može da nađe jasne političke, a naročito istorijske kontraargumente, bavi se opštim mestima. Ako su za ukidanje autonomije Vojvodine, neka to jasno kažu. Ako misle da je sadašnja pozicija Vojvodine dobra - neka i to kažu, a ako misle da vojvođanska autonomija treba da bude iznuđena na neki drugi način, i to treba da kažu.
 
Ako je „autonomija Vojvodine istorijsko i prirodno pravo njenih građana, jer je nastala i potvrđena voljom naroda Vojvodine na skupštini u julu 1945, kada su oni odlučili da se priključe Srbiji“, da li to znači da, ako se ta volja i odluka naroda i građana Vojvodine eventualno nekada promeni, ona više neće biti u Srbiji?
 
- To što ste pročitali je istorijska činjenica. Odgovoriću kontrapitanjem. Da li negde u svetu postoji mogućnost da narodi ili građani jednog regiona ili dela države koji odluče da izađu iz te države budu u tome sprečeni? Nije tu pitanje Deklaracije, nego volje građana i građanki Vojvodine, a oni neće drugu nego drugačiju državu. Priče o mogućnosti da se Vojvodina otcepi su jednake priči da jednog dana može da padne meteor i izazove smak sveta. Pričom o separatizmu skreće se pažnja s teme da u Srbiji treba da dođe do redistribucije odgovornosti i korišćenja resursa. To što tražimo za Vojvodinu treba da imaju i ostali.
 
(BILSV, 15.05.2013)Iz medija | Petak, 01. 11. 2019. | Komentara: 0

Čanak: Dejtonska podela BiH nanela je štetu stabilnosti regiona

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak jedan je od najvećih kritičara društveno-političkih prilika na prostoru bivše Jugoslavije, a u razgovoru za bosanski portal Klix.ba iznio je svoj stav u smislu da je dejtonska podjela BiH nanijela više štete nego koristi, kako stabilnosti naše zemlje, ali i cijelog regiona.
Iz medija | Utorak, 29. 10. 2019. | Komentara: 0

Bojkot je znatno opasnija verzija belih listića

Nenad Čanak, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine, izjavio je nedavno da se niko od aktuelnih političara ne bavi ljudima koji žive na Kosovu ili očuvanjem kulturnog nasleđa, već da „svi pričaju o parama i svađaju se oko plena“. Stoga je Danas, pisanim putem, upitao predsednika LSV, kako u tom smislu, borbe za plenom, određuje vrlo konkretna imena koja su na čelu srpske zajednice na Kosovu, a koje direktno kontroliše SNS, odnosno Aleksandar Vučić.
Iz medija | Ponedeljak, 28. 10. 2019. | Komentara: 0

Čanak: Velika nepravda Brisela prema Crnoj Gori

Nepravda koja se čini Crnoj Gori je velika jer je ona otvorila sva poglavlja u pristupnim pregovorima, a stalno se ucenjuje nekim novim okolnostima koje od nje ne zavise. Takav, u osnovi voluntaristički pristup briselske birokratije, koja nikako da pruži jasne i nepromenljive uslove za prijem u Evropsku uniju, samo doprinosi jačanju antievropskih snaga i u Crnoj Gori i u čitavom regionu, ocenjuje u razgovoru za Dnevne novine lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak. ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook