Neka svi dobiju koliko i Vojvodina

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Sreda, 15. 05. 2013. | Komentara: 0

Neka svi dobiju koliko i Vojvodina

NOVI SAD - Deklaracija o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine je politička poruka koja treba da kaže da pokrajinska administracija zahteva od republičke da se poštuju zakoni i Ustav.

LSV

Zadovoljni smo tekstom koji je usvojio Odbor za pitanja ustavno-pravnog položaja Vojvodine, jer je bolji od prvobitnog predloga i zato što je Pokrajina poslala jasnu poruku da imamo problem s ostvarivanjem autonomije. Naravno da autonomija nije ni blizu onog što LSV hoće, ali to je problem Ustava Srbije, a ne Deklaracije, kaže za Danas Bojan Kostreš, zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine.
 
Hoće li republička vlast čuti tu poruku?
 
- Ona je više nego jasna i nadam se da republička vlast zna da čita političke poruke i da će početi da rešava otvorena pitanja dok ne postanu problemi.
 
Šta će se dogoditi ako vlast u Beogradu ne želi da je pročita?
 
- Vreme će pokazati.
 
Šta stoji iza dogovora LSV i DS oko takozvane sporne rečenice, čije je izbacivanje Bojan Pajtić najpre najavio, a zatim se dogovorio s vama?
 
- Stoji to da je LSV još 2008. definisala koordinate za koje smo zahtevali da se poštuju i DS je prihvatila taj naš politički stav. Definisali smo tu rečenicu kako bi imala jasnu političku poruku i istorijsko utemeljenje i zadovoljni smo što je u obliku našeg amandmana prihvaćena, a da je suština očuvana i poboljšana.
 
Opozicija u Vojvodini kaže da kontinuitet APV dolazi iz 1945. i vremena komunističke skupštine.
 
- Opozicija u Vojvodini nikada nije bila visprena i, kada ne može da nađe jasne političke, a naročito istorijske kontraargumente, bavi se opštim mestima. Ako su za ukidanje autonomije Vojvodine, neka to jasno kažu. Ako misle da je sadašnja pozicija Vojvodine dobra - neka i to kažu, a ako misle da vojvođanska autonomija treba da bude iznuđena na neki drugi način, i to treba da kažu.
 
Ako je „autonomija Vojvodine istorijsko i prirodno pravo njenih građana, jer je nastala i potvrđena voljom naroda Vojvodine na skupštini u julu 1945, kada su oni odlučili da se priključe Srbiji“, da li to znači da, ako se ta volja i odluka naroda i građana Vojvodine eventualno nekada promeni, ona više neće biti u Srbiji?
 
- To što ste pročitali je istorijska činjenica. Odgovoriću kontrapitanjem. Da li negde u svetu postoji mogućnost da narodi ili građani jednog regiona ili dela države koji odluče da izađu iz te države budu u tome sprečeni? Nije tu pitanje Deklaracije, nego volje građana i građanki Vojvodine, a oni neće drugu nego drugačiju državu. Priče o mogućnosti da se Vojvodina otcepi su jednake priči da jednog dana može da padne meteor i izazove smak sveta. Pričom o separatizmu skreće se pažnja s teme da u Srbiji treba da dođe do redistribucije odgovornosti i korišćenja resursa. To što tražimo za Vojvodinu treba da imaju i ostali.
 
(BILSV, 15.05.2013)



Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Iz medija | Utorak, 05. 12. 2023. | Komentara: 0

Vreme je da se probudimo i pokrenemo Vojvodinu

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš kaže da na pokrajinskim izborima očekuje da se čuje glas Vojvodine i Vojvođana. U intervjuu za „Politiku“ prvi na listi „Vojvođani – Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Zajedno za Vojvodinu – Bojan Kostreš“ navodi da većina partija i koalicija koje učestvuju na pokrajinskim izborima nije našla za shodno čak ni da reč Vojvodina stavi u naziv svoje liste i ističe da to dovoljno govori o njihovom odnosu prema pokrajini.
Iz medija | Četvrtak, 23. 11. 2023. | Komentara: 0

Vojvodina je evropski motor Srbije

Ubrzani razvoj Vojvodine je zasigurno kraći put Srbije u Evropsku uniju. Vojvodina je za nas pokrajina kojoj je tolerancija drugo ime. Multietnička i multikulturalna Vojvodina primer je sklada kakav mora da postoji. Zato je važno da se ono što se u Vojvodini proizvede i pošalje prema Srbiji, u budžet Srbije, podeli na ravne časti. Samo decentrazovane države mogu brže napredovati, rekao je predsednik Vojvođana LSV Bojan Kostreš u intervjuu za Novi magazin.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook