Nova Vlada da uvaži interes Pokrajine

 
 
Izbori u LSV
Iz medija | Subota, 07. 04. 2012. | Komentara: 0

Nova Vlada da uvaži interes Pokrajine

BEOGRAD – Na republičkom nivou očekujem pobedu predsednika Borisa Tadića i liste koju on predvodi, a na kojoj su i naši kandidati. U Pokrajini i na lokalnom nivou, gde ne izlazimo na izbore u koaliciji sa DS, verujem da ćemo prvi put uspeti da osvojimo dvocifren procenat glasova - rekao je u intervjuu  "Novostima" zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš.

Bojan Kostres

  Priželjkujete li mesto u budućoj Vladi Srbije?
– Naravno, spremni smo da preuzmemo određeni nivo odgovornosti u Vladi, u skladu sa našim učešćem u vlasti. O tome ćemo kada se budu znali izborni rezultati. Ali, insistiraćemo da se, prilikom formiranja nove vlade, uvaže interesi Pokrajine, da završimo ono što smo započeli sa premijerom Cvetkovićem, a to je Zakon o finansiranju Vojvodine.

U koaliciji ste sa DS, a ne slažete se sa ključnim pitanjem - nivoom autonomije...
– Sasvim je sigurno da se LSV i DS ne slažu u vezi sa nivoom autonomije koji Vojvodina treba da ima. Mi tražimo veću. Želimo zakonodavnu, izvršnu, delimičnu sudsku vlast, prihode i imovinu, garantovanu Ustavom. LSV neće tražiti partnere u Vojvodini među drugim strankama. Ukoliko se ne budemo dogovorili o prioritetima, nije problem da posle 12 godina Liga ode u opoziciju.

Mnoge ste iznenadili žestokom kritikom "malih autonomaša" koji traže federaciju Srbije i Vojvodine. Da li je to samo zbog izbora?

– Njihovo ponašanje je neodgovorno. Na taj način se, upravo ljudima koji su najžešći protivnici autonomije Vojvodine, daju argumenti da su Vojvođani separatisti i da ne žele da žive u zajednici sa Srbijom. Pitanje autonomije mora da bude rešeno u okviru uređenja čitave države. Ne može Vojvodina separatno da se ponaša u odnosu na ostatak Srbije.

DA LI je to LSV potpuno odustala od "Vojvodine republike"?

– Nama je svejedno kako će se autonomija zvati, mi želimo da sav prihod koji se zaradi u Vojvodini, njoj i ostane. A državu Srbiju, to jest zajedničke službe, platićemo koliko god da koštaju.

(BILSV, 07.04.2012.)Iz medija | Nedelja, 18. 08. 2019. | Komentara: 0

Strah od uterivanja opozicije u jednoumlje

Od početnih polemika pre skoro deset meseci o tome ko (ne)treba da govori na protestima protiv vlasti, u opoziciji se u poslednje vreme raspravlja i o tome ko nije poželjan da prisustvuje javnim okupljanjima i šeta u protestnoj koloni, piše Politika.
Iz medija | Subota, 17. 08. 2019. | Komentara: 0

Dijalog političkih aktera važan i mora se održati u Narodnoj skupštini Republike Srbije

Dijalog koji se vodi između predstavnika vlasti i opozicije je, između ostalog, jako dobar i zbog iznalaženja rešenja za problem u vezi sa izbornim uslovima u Srbiji, rekao je na početku gostovanja u emisiji "Politbiro" portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton. Prema njegovim rečima, dijalog je veoma bitan, jer gde njega nema tu ima prostora za nasilje.
Iz medija | Utorak, 06. 08. 2019. | Komentara: 0

Ispraviti suštinske greške iz devedesetih godina

Od kraja sedamdesetih je postojala politika koja je vodila podvajanju i nedovoljnom integrisanju Kosova u društvene tokove na pravi način što je doprinelo, uz jezičke barijere, segregaciji odnosa prema Kosovu, izjavio je za prištinsku RTK lider Lige socijaldemokrata Vojvodine i predsednik Odbora za evropske integracije Narodne skupštine Republike Srbije Nenad Čanak.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook