Pajtićeva vlada urušava institucije

 
 
Izbori u LSV
Iz medija | Četvrtak, 22. 09. 2011. | Komentara: 0

Pajtićeva vlada urušava institucije

NOVI SAD - Dešavanja oko takozvanih vojvođanskih amandmana na zakon o javnoj svojini dokaz su da izvršna vlast u Vojvodini u velikoj meri radi na destrukciji Skupštine Vojvodine i na taj način se, u stvari, rastaču pokrajinske institucije, a to je veoma opasan proces.

Nenad Čanak

Ne znam o čemu su se partijski drugovi Cvetković i Pajtić dogovarali, ni kada, ni kako, ali znam da Ligu niko ništa o tome nije pitao. Što se tiče dešavanja u Skupštini Srbije oko ovog zakona, stavovi LSV i SVM su se približili, ali ostaju neki problemi iz prošlosti - ističe u razgovoru za Danas Nenad Čanak, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Najavili ste konsultacije LSV s Vladom Srbije, kako bi unela dodatne izmene u zakon o javnoj svojini. Na šta to u aktuelnom tekstu zakona Liga ne može da pristane? Na čemu konkretno insistirate?
- Ustavni okvir za vraćanje imovine Vojvodine je vrlo sužen i zbog toga moramo videti u tim konsultacijama šta je zaista moguće učiniti i šta tu može da se konkretno uradi. Vojvodini se uglavnom vraća ono što novac troši, a ne ono što novac donosi. Mislim da to zaslužuje barem jedan ozbiljan razgovor i ja ću videti da u tim konsultacijama pronađemo maksimalna moguća rešenja.

U javnosti se stekao utisak da su vojvođanski zahtevi zapravo ispunjeni prihvatanjem „dela amandmana" Vlade Vojvodine. Bojan Pajtić je u utorak saopštio da je zadovoljan Predlogom zakona i da povlači amandmane. Vi, očigledno, mislite drugačije. Zašto?

- Prvo i pre svega, cela ta priča sa amandmanima Vlade Vojvodine je neozbiljna, jer ti amandmani nisu nikada podneti. Jer, da bi bili podneti, morali su da prođu proceduru. Procedura nije ispoštovana, nije bilo komunikacije između Narodne skupštine Republike Srbije i Skupštine AP Vojvodine. Jer, ne treba zaboraviti da se ovde radi o zakonima, a zakone može da predlaže, po zakonima ove zemlje, Skupština AP Vojvodine. Znači, Skupština AP Vojvodine je morala Skupštini Srbije da uputi amandmane. To što su se u neformalnom razgovoru sreli Bojan Pajtić i Mirko Cvetković, partijski drugovi, ja to ne znam ni kad su se sreli, ni o čemu su razgovarali, ni čime je Vlada AP Vojvodine zadovoljna.
Mislim da je to još jedan dokaz da izvršna vlast u Vojvodini u velikoj meri radi na destrukciji predstavničkog tela Skupštine AP Vojvodine i na taj način se, u stvari, rastaču institucije u Vojvodini, a to je veoma opasan proces. Ja ne znam, ponoviću, šta je bio dogovor i kada se u stvari taj dogovor i dogodio između Cvetkovića i Pajtića. Ali, znam da je cela ta situacija pokazala da u jednom delu Vlade AP Vojvodine postoji uverenje da je Skupština nepotrebna, da je potrebna samo da postoji nekakva Vlada koja će vladati, bez obzira imala Skupštinu ili ne. Još malo pa ćemo doći u poziciju da se ukine i Skupština i Vlada AP Vojvodine i da postoji „Vlada Srbije, odeljenje u Novom Sadu". To je jedan opasan proces i nešto o čemu ćemo politički ozbiljno morati da porazgovaramo.

Predstavnici LSV, kao i SVM, sede u Vladi Vojvodine. Pa, kako to da ono što tražite nije sadržano u dogovoru dvojice premijera, Cvetkovića i Pajtića?

- Pa, zato što niko nije ništa ni pitao predstavnike Lige socijaldemokrata Vojvodine, niti je bilo kakvih razgovora na tu temu sa predstavnicima LSV. I tu i jeste glavna poenta.

Da li su se njih dvojica uopšte sastali, i kako su se uopšte dogovorili? Kao koalicioni partner DS i u Vojvodini i u Beogradu, šta znate o tome?
- Ne znam ništa o tome. Ni kad su se sreli, ni da li su se sreli, a naročito ne šta su se dogovorili. I tu i jeste ono što me ispunjava nezadovoljstvom. Jer se institucija Skupštine AP Vojvodine koristi kao pretnja u unutarstranačkim razgovorima. To je nepojamno, ja to ne mogu da razumem i mislim da bi to neko iz Vlade AP Vojvodine morao da objasni.

Šta će biti ako se zahtevi LSV u vezi sa zakonom o svojini ne usvoje? Koje poteze će Liga povući, ali i, malo opštije, kakva bi atmosfera u Vojvodini mogla da se stvori?
- Nema tu mnogo izbora. Mi ne možemo da ovu vladu, koja je ispunila ono o čemu smo se dogovorili pre njenog formiranja, oborimo sada, par meseci pred izbore. To ne bi bilo politički mudro. Ali, sasvim sigurno ne bismo glasali za ovaj zakon.

Ima li razlike u stavovima LSV i SVM u vezi s vojvođanskom svojinom? Hoćete li zajedno biti protiv aktuelnog Predloga zakona?

- Izgleda da smo se dosta približili u mišljenjima. Ali, moram podsetiti da Savez vojvođanskih Mađara nije podržao Ligu socijaldemokrata Vojvodine kada su poslanici Lige u Skupštini AP Vojvodine 20 puta tražili da se taj parlament izjasni o potrebi obeštećenja Vojvodine po osnovu ulaganja građana Vojvodine u Naftagas, koji čini gotovo ceo NIS. Samo ovogodišnjom eksploatacijom nafte u Vojvodini izvađeno je nafte u vrednosti koliko je ukupno plaćen NIS, što govori da je taj poslovni potez, ako je uopšte bio poslovni, urađen na ogromnu štetu svih građana Vojvodine i jedino pošteno rešenje je da se Rusima vrate pare, a Vojvodini Naftagas.

(Danas, 22. 09. 2011.)Iz medija | Petak, 13. 03. 2020. | Komentara: 0

Insistiraćemo na rasvetljavanju zločina i kažnjavanju odgovornih

LSV se još od devedesetih godina snažno zalagala za kažnjavanje odgovornih za počinjene ratne zločine. Nažalost, malo je onih čija su dela sankcionisana. Bez konkretnog obračuna sa protagonistima politike zločina, društva u našem regionu neće biti zdrava, tako da ćemo i u narednom periodu insistirati na rasvetljavanju svih zločina i kažnjavanju odgovornih za njih - ocenjuje za Danas Aleksandar Marton.
Iz medija | Subota, 22. 02. 2020. | Komentara: 0

Vreme je za izbore

Ako želimo da razvijamo demokratiju, moramo biti svesni da jedino borba na izborima i u parlamentu može i sme da ukloni režim koji nam ne odgovara, a posle pobede na izborima, kad god se ona desila, imaćemo puno posla da izgradimo bolju Srbiju. Za sada je samo jedno jasno - alternativa izborima može biti samo ulično nasilje ili oružana borba. Da li smo spremni da građanima Srbije kažemo istinu?! - pita generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš u autorskom tekstu za nedeljnik „Vreme“.
Iz medija | Četvrtak, 20. 02. 2020. | Komentara: 0

Velikom broju građana Srbije je dosta nacionalizma i ekonomskog poniranja, oni su uglavnom za Evropski blok

Po aktivnostima Lige socijaldemokrata Vojvodine, kao i intenzivnoj kampanji Vojvođanskog fronta, koji već mesecima organizuje tribine po Vojvodini, može se pretpostaviti da će Vojvođanski front izaći na predstojeće izbore, navodi Novi magazin. Kako ističu, bile su zapažene i izjave rukovodilaca LSV-a da je matematički dokazano da se bojkotom izbora Srpskoj naprednoj stranci daje mnogo veća vlast nego što bi ta stranka dobila kada bi ljudi izašli na izbore. Zbog svega toga pitanje za generalnog sekretara LSV Bojana Kostreša jeste da li sve to zajedno znači da je LSV doneo odluku o izlasku na izbore. ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook