Protesti su legitimno pravo građana

 
 
Izbori u LSV
Iz medija | Sreda, 20. 02. 2019. | Komentara: 0

Protesti su legitimno pravo građana

BEOGRAD - Vlast se menja na izborima, a ne na ulici.Koliko se sećam samo su dva puta demonstracije dale rezultat i to protesti 1996/97, kada su branjeni izborni rezultati, i 05.oktobra 2000. kada je branjena pobeda Vojislava Koštunice nad Slobodanom Miloševićem na predsedničkim izborima. Dakle, u oba navrata su to bili protesti posle izbora, a ne umesto izbora, istakao je Nenad Čanak, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine gostujući u Jutarnjem programu Happy televizije. Kako je rekao, svi protesti umesto izbora, počevši od devetomartovskih demostracija 1991, uvek su bili osuđeni na propast i nikada nisu dali rezultate.

LSV

- Ljudi moraju i imaju svo pravo da puste iz sebe tenziju, napetost koju osećaju, jer u Srbiji postoji jako mnogo problema koji su očigledni – korupcije, nepotizma... i u tom svetlu razumem proteste, a i članovi LSV učestvuju u njima, ali bez stranačkih obeležja. To je legitimno pravo svakog građanina i ima pravo da se buni i da skloni vlast koja je loša. Ono što je drugi deo te priče je pokušaj političke manipulacije tom energijom. I tu počinje suštinski problem – istakao je Čanak.

Prema njegovim rečima, ispred svake zagrade je da Aleksandar Vučić i SNS treba da odu sa vlasti, ali to treba da se verifikuje na izborima.

- Smene bez izbora se zovu državni udar. I to je legitimno, ali mora da postoji ozbiljna podrška kod građana koji će to da prihvate kao legitimnu stvar. No, postavljam pitanje zašto se pravi nesporazum koji je štetan za politički proces u Srbiji: s jedne strane su građanski protesti, koji su dobri, korisni i važni da bi se ukazalo na probleme u društvu, ali odjendaput vi imate zaokret u smislu političke retorike koja nema veze sa tim, nego su direktno stranačke stvari. Pa tako najedanput imate priču da Kosovo je srce Srbije. Tu se onda postavlja novo pitanje: da li mi pričamo o Kosovu kao srcu Srbije ili o stanju u društvu? – ukazao je Čanak.

Neoljotićevska grupacija Dveri

Kako kaže, tu se radi o dve različite stvari: jedno su građanski protesti, a druga je pokušaj političke uzurpacije.

- Došli smo u poziciju da se relativizuje uloga neoljotićevske grupacije Dveri, e ja u tome nemam šta da tražim. Ne može da se desi da ja demonstriram sa Dveri. Mi nemamo šta da razgovaramo – istakao je lider LSV i ponovio da je njegova izjava o vešanju bila stilska figura u jasnom kontekstu i jasnim kordinatama, u vremenu kada su se SPS i okupljeni oko njih koristili svim nepolitičkim sredstvima u tzv. političkoj borbi.

- Neprijatelj domaćeg miša je pacov. Pacov pojede miša, a može da se uvuče u njegovo stanište i tamo gde ima pacova nema miševa, znači, puštati fašiste na ulice u ime domkratije vam je isto kao kada biste pacove puštali u dečju sobu u ime ekologije – kazao je Čanak.

Bojkot i balansiranje

Čanak ističe i da se stiglo do pozicije da postoji „zla vlast i Savez za Srbiju koji se bori protiv nje“, kao da između ne postoji ništa drugo, a to nije istina.

- Govoriću samo o sebi i LSV: mi nismo ni članice SZS niti smo deo režima. Mi smo opozicija i to u NSRS kao i u pokrajinskom parlamentu, gde smo i izašli sa sednice koja je bila potpuno besmislena. Takođe, ja  Administrativni odbor skupštine Srbije bojkotujem od samog formiranja, jer je Aleksandar Martinović iz SNS, uskratio govor bilo kom predstavniku opozicije i sve uradio mimo poslovnika. To radim već dve godine, ali u tom činu mi se niko nije pridružio.  A sada odjendanput su se dosetili da napuštaju skupštinu, a ko je napušta? Boško Obradović je napušta? Taj koji dok bojkotuje skupštinu svoje zemlje sedi u Ruskoj Dumi, a prima pare i od parlamenta Srbije i od ruske Dume. Kakav je to bojkot?  - pitao je Čanak.  

On je još kazao i da korist od destabilizacije Srbije ima isključivo ruska administracija – putinov režim koji ima potrebu da na Balkanu da destabilizuje situaciju kako bi se pokazao kao pregovarač.

- Ne interesuju njih  ni Srbija, ni Kosovo, ni Crna Gora ni Republika Srpska... njih interesuje Krim, Ukrajina, a mi smo čipovi u njihovoj pokeraškoj igri sa zapadom. Jer ako Rusi njima puste ovo pobrojano, onda će tražiti da se Zapad ne meša u Ukrajinu. Nude Kosovo za Krim – ocenio je Čanak dodajući da je veliko pitanje zašto mi pristajemo na to.

On smatra da se odgovor krije u balansiranju Srbije i sa Rusijom i EU.

- Upravo u pokušaju balansiranja između energetske omče koju Rusija drži Srbiji oko vrata i EU koja nam je najveći donator, mi treba da izbalansiramo da ne padnemo – smatra Čanak.

Automobil i plan

Priča o ekspertskim vladama je koještarija, smatra Čanak, navodeći metaforu prema kojoj je ekspert osoba koja upravlja automobilom, a dok je političar taj koji zna kuda se vozi.

- Političar mora da osmisli plan koji obuhvata rešenja za situacije u kojima se društvo nalazi, a ekspert je taj koji iznalazi najbolje ideje kako da projekat uspe – objasnio je Čanak dodajući da se demokratija se gradi, a diktatura se uvodi i baš za tu demokratiju mora da postoji.

Skandalozno uključenje Mladića

Čanak je u emisiji ukazao voditelju iste, Milomiru Mariću da je direktno uključenje osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića u program nedopustivo i za svaku osudu.

- Besramna je zloupotreba nacionalne frekvencije koja je vlasništvo svih građana. Ona nije propagandno sredstvo za ljude koji su osuđeni za ratne zločine. I sam čin je sraman, jer je još to bio i pokušaj podizanje  rejtinga – zaključio je predsednik LSV.

    (SzILSV, 20.02.2019)Iz medija | Ponedeljak, 23. 12. 2019. | Komentara: 0

Nikada nije osuđena ideologija koja je dovela do ratova devedesetih

Kada imate crkvene skupove sa kojih se šalju političke poruke i ultimatum državnim organima kao što je bio skup u Nikšiću potpuno je jasno da crkva kao deo čitave te političke bespravne gradnje, ili rečeno medicinskim rečnikom tih malignih izraslina na državnom telu - jasno je da se protiv toga mora boriti svim sredstvima da bi država uopšte opstala - jer će se inače pretvoriti isključivo u instrument za teror nad građanima - kaže u intervjuu za Pobjedu Nenad Čanak.
Iz medija | Petak, 01. 11. 2019. | Komentara: 0

Čanak: Dejtonska podela BiH nanela je štetu stabilnosti regiona

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak jedan je od najvećih kritičara društveno-političkih prilika na prostoru bivše Jugoslavije, a u razgovoru za bosanski portal Klix.ba iznio je svoj stav u smislu da je dejtonska podjela BiH nanijela više štete nego koristi, kako stabilnosti naše zemlje, ali i cijelog regiona.
Iz medija | Utorak, 29. 10. 2019. | Komentara: 0

Bojkot je znatno opasnija verzija belih listića

Nenad Čanak, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine, izjavio je nedavno da se niko od aktuelnih političara ne bavi ljudima koji žive na Kosovu ili očuvanjem kulturnog nasleđa, već da „svi pričaju o parama i svađaju se oko plena“. Stoga je Danas, pisanim putem, upitao predsednika LSV, kako u tom smislu, borbe za plenom, određuje vrlo konkretna imena koja su na čelu srpske zajednice na Kosovu, a koje direktno kontroliše SNS, odnosno Aleksandar Vučić.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook