Samo jaka Liga garant je jake Vojvodine

 
 
Izbori u LSV
Izbori LSV | Nedelja, 16. 09. 2018. | Komentara: 0

Samo jaka Liga garant je jake Vojvodine

Liga socijaldemokrata Vojvodine punih dvadeset osam godina hrabro vodi borbu za Vojvodinu.
Ta borba je bila teška. Uvek! Od početka. Ligaši su 1991.godine branili svoje komšije od  šovinističkih bandi. To isto su ligaši radili 1999. godine. Pa 2003. Sve vreme ligaši su hapšeni, odvođeni na front, otimani, napadani... 

LSV

Kako su nas sve nazivali? Bili smo izdajnici, strani plaćenici, ustaše, separatisti...

Na sreću, videli smo leđa Slobodanu Miloševiću. Ali nacionalistički koncept koji Srbiju vidi kao unitarnu državu još živi. Manje-više, sve vlasti u Beogradu neguju tu ideju.
Jesmo li mogli postići više u ovoj borbi?  Verovatno i jesmo, ali samo postojanje i rad Lige ogromna su stvar.

Da nema Lige, ne bi bilo ni Vojvodine. Sasvim je jasno da je samo snažna LSV garant snažne Vojvodine.

Šta treba da menjamo u našem radu?
Svakako da budemo glasniji. Samo svakodnevna i jasna politika mogu da nametnu putanju Vojvodine. Moramo svojim delanjem jasno ukazati na činjenicu da Vojvodina nije problem, nego pitanje. Pitanje o kojem se malo govorilo. Milošević je prvo udario na Vojvodinu. To mu danas malo ljudi u Beogradu zamera. Zameriće mu sve, ali Vojvodinu ne.

Posao Lige je da ubedi građane Vojvodine, ali i cele Srbije, da ideja o decentralizaciji Srbije nije separatistička. Ta ideja je odlična za Srbiju. Ta ideja znači autonomnu Vojvodinu, ali samo u sastavu Republike Srbije. Ta ideja znači i veća prava za ostale regione u Srbiji. Niš, Bor, Negotin ili Užice su, takođe, žrtve beogradizacije cele zemlje.

Liga socijaldemokrata Vojvodine mora postati stožer svih anticentralističkih stranaka u Srbiji. Za početak, cilj mora biti okupljanje svih vojvođanskih snaga. građanskih inicijativa, udruženja građana, organizacija nacionalnih zajednica, saveza antifašista... Svi građani AP Vojvodine kojima je ona na srcu moraju u LSV prepoznati zaštitnika svojih interesa.

Svaki dan LSV za Vojvodinu mora tražiti:
1.Vraćanje zakonodavne, izvršne i sudske vlasti.
2.Njenu imovinu.
3.Izvorne prihode.
4.Poništavanje privatizacije Naftagasa.
5.Veće subvencije za paore
6.Veća prava radnika.
7.Svoju policijsku upravu.
8.Svoj statistički zavod.
9.Promenu izbornog sistema i Vojvodinu kao posebnu izbornu jedinicu.
10.Ingerencije u oblasti obrazovanja.
11.Ingerencije u oblasti poštovanja ljudskih i manjinskih prava.

Cilj mora biti stvaranje funkcionalne autonomije koja će biti zaštićena putem snažnih institucija.

Vojvodina sa punom autonomijom zanačila bi decentralizaciju cele Srbije. Moramo pružiti ruku i prijateljima u Šumadiji, Timočkoj krajini, Nišu, Mačvi, Sandžaku, Užicu, Pirotu... Samo zajedno ćemo poraziti beogradski centralizam!

Ligu socijaldemokrata Vojvodine čekaju veliki izazovi. Bude li rada, hrabrosti i požrtvovanja, uspeh neće izostati.
Aleksandar MartonIzbori LSV | Ponedeljak, 10. 09. 2018. | Komentara: 0

Prvih deset godina...

Pre tačno deset godina, postala sam članica Lige socijaldemokrata Vojvodine, na šta je suprug u šali komentarisao da ne zna mnogo fudbalera koji su toliko dugo nosili dres istog tima, fudbalskim rečnikom rečeno. 
 
Izbori LSV | Subota, 08. 09. 2018. | Komentara: 0

Izbori u Ligi socijaldemokrata Vojvodine

Kandidatkinje i kandidati za Glavni odbor i Predsedništvo Lige socijaldemokrata Vojvodine, istakli su danas u Deliblatu  da stranku vide kao partiju koja se svojim aktivizmom bori za bolji položaj Vojvodine u okviru države Srbije, za poštovanje principa socijaldemokratije, afirmaciju  ljudskih i manjinskih prava, poboljšanje statusa poljoprivrednih proizvođača, bolje stanje zdravstvenog sistema.
Izbori LSV | Petak, 07. 09. 2018. | Komentara: 0

Jedinstvene liste kandidata i kandidatkinja za GO i Predsedništvo LSV

Jedinstvene liste kandidata i kandidatkinja za člana Glavnog odbora i Predsedništva Lige socijaldemokrata VojvodineARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook