Vojvodina mora da bude primer ekološke i energetski samoodržive regije

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izbori LSV | Subota, 22. 09. 2018. | Komentara: 0

Vojvodina mora da bude primer ekološke i energetski samoodržive regije

Autonomna Pokrajina Vojvodina raspolaže brojnim prirodnim resursima: plodnim zemljištem, rezervama vode, lekovitim biljem, termalnim izvorima, naftom i gasom. Međutim, sadašnji model prostornog i ekonomskog razvoja doveo je do sve očiglednijeg ugrožavanja ovih resursa, do vidljivih klimatskih promena i velikog gubitka biodiverziteta.

LSV

Samo klimatske promenele uticale su na pojavu toplotnih talasa, suše, ekstremnih padavina, poplava i trenda porasta smrtnosti stanovništva. Vođeni ovim podacima, uključili smo se u borbu za usvajanje Strategije adaptacije na klimatske promene. Jasno je da postojeća infrastruktura ne može da zadovolji današnje potrebe i zbog toga je neophodno da Strategija adaptacije obuhvati konkretne mere i aktivnosti koje će ublažiti posledice očigledne promene klime na stanovništvo i poljoprivredu.

AP Vojvodina ima specifičnosti i u ekološko energetskom pogledu. Mogućnost korišćenja obnovljive energije, naročito energije vetra, sunca i biomase daje joj prednost u odnosu na brojne evropske regije. Samo iz poljoprivede raspolažemo dovoljnom količinom biomase koja bi Vojvodini, uz obnovljive izvore energije, omogućila da funckioniše kao energetski samoodrživa regija. Iz tog razloga, LSV smatra da je naša obaveza da podržavamo energetski suverenitet koji bi nam omogućio da kontrolišemo način proizvodnje električne energije, kao i cenu njene distribucije.

Liga Socijaldemokrata Vojvodine je uvek smatrala da oblast životne sredine treba da bude sastavni deo svake Strategije razvoja. Samo na taj način može da se obezbedi zdravo i kvalitetno okruženje za naše građane. Proces pristupanja EU je pravo vreme da se uspostavi decentralizovani sistem upravljanja. Na taj način Pokrajina bi bila u mogućnosti da pojača svoje institucionalne kapacitete, obuči kadrove i efektivno sprovede konkretne mere zaštite.

Dejana Đurđević
Kandidat za člana Glavnog odbora

 




Izbori LSV | Ponedeljak, 24. 09. 2018. | Komentara: 0

Predstavljanje kandidata i kandidatkinja na izborima u LSV

Kratke biografije i poruke kandidatkinja i kandidata za Glavni odbor i Predsedništvo LSV
Izbori LSV | Nedelja, 23. 09. 2018. | Komentara: 0

LSV u EFI - višegodišnja borba za pravo na samoopredeljenje

Svaki narod i regija Evrope ima pravo da bira svoju sudbinu i institucionalni okvir u kojem će se najbolje razvijati. Da li je u pitanju poštovanje jezičkih ili kulturnih prava, zahtevanje autonomije ili postizanje nezavisnosti putem referenduma,  moraju se podržati svi predlozi koji omogućavaju ljudima da se izraze na demokratski, transparentan i miran način.
Izbori LSV | Sreda, 19. 09. 2018. | Komentara: 0

LSV je jedina politička snaga koja se bori za potpunu izmenu društveno ekonomskog sistema Srbije nužnog za dalji razvoj demokratije i ukupan razvoj zemlje

Sadašnji srpski politički spektar oslikava potpunu bezidejnost, bezličnost i apatiju svih tzv. opozicionih snaga, a sa druge strane vlast karakteriše bahatost i potpuno urušavanje i negiranje institucija sistema i koncentracija moći u rukama jednog čoveka.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook