Čanak: Rusija reketira energetski ucenjenu Srbiju prodajom oružja

 
 
Izbori u LSV
Izjave | Sreda, 27. 01. 2021. | Komentara: 0

Čanak: Rusija reketira energetski ucenjenu Srbiju prodajom oružja

PODGORICA/NOVI SAD - Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izneo je tvrdnju da Srbija kupuje oružje od Rusije jer Moskva tako „tajno naplaćuje 'reket'“ od Srbije koja je energetski ucenjena od te zemlje.

LSV

- To je čist reket koji Moskva naplaćuje Beogradu prodajući im gvožđuriju za ozbiljan novac, a ucenjuje ih tako što je vezala Srbiji energetsku omču oko vrata kupovinom Naftne industrije Srbije, a ima i monopol u snabdevanju prirodnim gasom, bez kojeg veliki deo industrije Srbije ne može da preživi - rekao je Čanak za podgoričku Antenu M.

Ocenio je da je Srpska pravoslavna crkva (SPC) „politička nevladina organizacija“, koja je posle NIS-a najprihodnija organizacija u Srbiji, a istovremeno ne plaća ni dinar poreza.

- A njenim službenicima iz budžeta država isplaćuje socijalno i zdravstveno osiguranje. Istovremeno kad kažete da je to protivustavno, onda podrivate osnove srpstva. Kad kažete da je to kršenje Ustava, onda nije važno, jer je u pitanju crkva. A kad neko kaže da Kosovo nije u pravnom sistemu Srbije, onda se pozivaju na preambulu Ustava i hoće da ga linčuju - kazao je Čanak.

Govoreći o situaciji u Crnoj Gori, Čanak je rekao da mu to sve liči na pokušaj imperijalnog konstituisanje Ruske Federacije na tlu Evrope.

- Rusija je finansijer svega što se dešava u Crnoj Gori poslednjih godina, jer je to jedina preostala šansa za Moskvu da izadje na toplo more - tvrdi Čanak.

Dodao je da nije previše zabrinut za budućnost Crne Gore, jer su duboko pušteni koreni svesti o tome da je ta zemlja nezavisna, suverena i demokratska i da može očuvati svoju samobitnost, identitet i blagodeti svih građana.

- Nemojmo zaboraviti da je Crna Gora, od nerazvijene republike u SFRJ, došla do države koja ima veći bruto domaći proizvod (BDP) po glavi stanovnika od Srbije, čak i od Vojvodine - naveo je Čanak i poručio: „Nek je večna Crna Gora“.
(SzILSV, 27.01.2021)
 



Izjave | Petak, 23. 04. 2021. | Komentara: 0

Čanak: Cepanje BiH bi bilo katastrofalno za Srbiju

Predsednik Lige socijaldemokarata Vojvodine Nenad Čanak rekao je da veruje Aleksandru Vučiću kada kaže da poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine jer bi, kako je istakao, svako cepanje BiH bilo katastrofalno i za samu Srbiju. On je gostujući na televiziji N1 Sarajevo naveo da je mirni razlaz formula koja je neuspešno isprobana pre trideset godina.
Izjave | Sreda, 21. 04. 2021. | Komentara: 0

Ljudska prava na prvom mestu

Državna sekretarka u Ministarstvu za Ijudska i manjinska prava i funkcionerka Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga izjavila je da je Zakon o istopolnim zajednicama samo objašnjavanje očiglednog za Ijude koji žive u takvim zajednicama. 
Izjave | Sreda, 21. 04. 2021. | Komentara: 0

Čanak: Zakon o legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe što pre usvojiti

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak podržao je skup koji je juče održao Socijalni kanabis klub, kojim je Srbija pozvana da usvoji zakon o legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook