Liga tražila punu platu za trudnice i pre pet godina

 
 
Izbori u LSV
Odbori LSV | Četvrtak, 24. 11. 2011. | Komentara: 0

Liga tražila punu platu za trudnice i pre pet godina

NOVI SAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine je još 2006. godine pokrenula inicijativu koja se ticala izmene Zakona o zdravstvenom osiguranju, kojom je traženo da trudnice na porodiljskom osustvu dobijaju punu platu umesto 65 odsto, istakao je danas potpredsednik LSV Aleksandar Jovanović.

Aleksandar Jovanović i Jasmina Nikčević

On je na konferenciji za novinare podsetio da je ta inicijativa usvojena u Skupštini Vojvodne i prosleđena Skupštini Republike Srbije. Jovanović je kazao i da je te godine visoki funkcioner G17 plus i tadašnji ministar zdravlja Tomica Milosavljević odbacio taj predlog komentarišući da je to pitanje "politikanstva". Jovanović je naveo da je zadovoljan što se stav prema porodiljama menja, ali zapitao i ko zaista radi na njihovoj dobrobiti.

– Sada od iste stranke, koja je samo izmenila naziv, dobijamo predlog da trudnice imaju besplatan javni prevoz, a da onim nezaposlenima bude isplaćena naknada od 20.000 dinara. Postavlja se pitanje ko se bavi dnevno-političkim marketingom koji nema veze sa nekom dugoročnom politikom – istakao je Jovanović podsetivši da je Forum žena LSV još pre godinu dana pokrenuo akciju pod nazivom "Puna plata za trudnice".

Skupe besplatne karte

Članica Foruma žena i odbornica u Skupštini grada, inicijatorka pomenute akcije, Jasmina Nikčević osvrnula se na današnjoj konferenciji za novinare na stanje u JGSP-u. – U Novom Sadu godišnje se rodi oko 6000 dece. Mesečna karta iznosi 1712 dinara, pa kad se ta dva broja pomnože, dobijamo da će besplatne karte  JGSP koštati oko 100 miliona dinara. Podsetimo da održavanje voznog parka iznosi oko 120 miliona dinara – rekla je ona. Nikčevićeva je podsetila da je svojevremeno Maja Gojković potpisala inicijativu kojom je udvostručen broj besplatnih karata što se odrazilo na poslovanje gradskog saobraćajnog preduzeća.
– Od 2006. do 2008. godine gorivo nije plaćeno i njihov dug je 760 miliona dinara, a tu je i dug od 40 miliona dinara za plate radnicima, koji se isplaćuje tek ove godine – navela je ona.

Srbija je sekularna država

Aleksandar Jovanović osvrnuo se i na inicijativu Lige povodom ukidanja slave grada, podsetivši da su nju 2007. izglasali odbornici radikala, socijalista i DSS-a, koji su činili tadašnju većinu u gradskom parlamentu. Istakao je da Srbija, kao sekularna država, što je Ustavom uređeno, ne sme da dozvoli da se crkva meša u državne poslove, a da Novi Sad jeste grad različitosti gde žive i građani koji ne pripadaju pravoslavnoj veroispovesti.

– Mržnja prema srpskom je samo zamena teza, ovo je samo zloupotreba svega onog što je srpsko – kazao je Jovanović. Komentarišući pretnje koje je ovih dana dobio lidere LSV Nenad Čanak, Jovanović je kazao da su nadležni organi obavešteni i da je istraga u toku, ali da se pretnje neće odraziti na rad Lige.

– Pre četiri godine pokrenuli smo inicijativu da se zabrani neonacistička parada u organizaciji "Nacionalnog stroja" čiji je rad, opet našom inicijativom, zabranjen. Bilo kakva ideja ili koketiranje sa idejama kojima se propagira mržnja prema različitosti ne može se tolerisati – zaključio je predsednik novosadskog parlamenta. On je podsetio i da je na Fejsbuku otvorio stranicu "Prekrečimo novosadsku mržnju" koja ima za cilj da locira sve parole mržnje ispisane po gradu, kako bi one bile uklonjene.

(BILSV, 24. 11. 2011.)Omladina LSV | Subota, 20. 07. 2019. | Komentara: 0

Begović: Termin fašizam se zloupotrebljava i tendenciozno se zamagljuje relativizacijom

Sve više su prisutni nacionalistički diskurs i fašistički ispadi. Termin fašizam se zloupotrebljava i tendenciozno se zamagljuje relativizacijom. Upravo smo reagovali da ne bismo dolazili u ovakve situacije - izjavila je Bojana Begović, predsednica Omladine Lige socijaldemokrata Vojvodine. Ona je za Radio Slobodna Evropa komentarisala kako je slučaj iz Niša kada 21. juna na ulici nožem izboden dvadesetčetvorogodišnji student Elektronskog fakulteta, jer je nosio majicu sa antifašističkim obeležjem, bila kap koja je prelila čašu.
Saopštenja | Petak, 19. 07. 2019. | Komentara: 0

Papuga: Zašto država ne plaća kamate za kašnjenje isplata poljoprivrednicima, a poljoprivrednici plaćaju zbog greške države i o izmenama lošeg Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom

Zašto je 13 meseci bilo potrebno Upravi za agrarna plaćanja da obradi zahteve poljoprivrednika kojima se refundiraju troškovi prilikom kupovine poljoprivredne mehanizacije, sa državnog konkursa, i još sedam meseci da pošalju rešenja o isplati novca? - pitala je na sednici Narodne skupštine Republike Srbije, premijerku Anu Brnabić i ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga. Ona je naglasila, da ceo taj postupak traje 20 meseci i u tom periodu poljoprivrednici moraju da izmiruju obaveze, među kojima su i kamate na tu kupovinu, iako je za nabavku novac država obezbedila.
Saopštenja | Četvrtak, 18. 07. 2019. | Komentara: 0

LSV u Beloj Crkvi pristupila odbornica i celo članstvo Slobodne inicijative

Odbornica belocrkvanske Slobodne inicijative Dijana Ninić Milenković i kompletno članstvo ove organizacije juče je potpisalo pristupnicu Lige socijaldemokrata Vojvodine, saopštila je pokrajinska poslanica Sandra Ristić dodajući da je time odbornička grupa LSV u lokalnom parlamentu dobila još jednu odbornicu.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook