MACURA: VLADA SRBIJE DA REVIDIRA PREDLOŽENE EKONOMSKE MERE

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Sreda, 08. 04. 2020. | Komentara: 0

MACURA: VLADA SRBIJE DA REVIDIRA PREDLOŽENE EKONOMSKE MERE

Beograd, 8. april 2020 - Vladine mere za pomoć privredi koja trpi posledice pandemije korona virusa još uvek nisu usvojene i nije počela njihova primena, iako su najavljene krajem marta a srpskoj privredi je što hitnija pomoć nužna. Kako je najavljeno, mere bi trebalo da budu usvojene do 10. aprila.

LSV

Tatjana Macura, kopredsednica Stranke moderne Srbije, stranke koja je članica političkog saveza Ujedinjene demokratske Srbije, a koji pored SMS-a čine i Srbija 21, Vojvodjanski front predvodjen LSV i Gradjanski demokratski forum, prokomentarisala je 
predložene mere:

“Iskreno se nadam da će ministar finansija razumeti potrebe realnog sektora i revidirati predložene mere pre nego što ih Vlada, odnosno Skupština usvoje. Nadam se i da će buduću Vladu ovo iskustvo motivisati da se sprovedu hrabrije reforme jednom kada nam pandemija 
bude samo ružna uspomena.“

Što se tiče mera koje su pre desetak dana najavljene, ministar je najavio je da će se iz budžeta izdvojiti čak 608 milijardi dinara kao podršku privredi. Medjutim, postavlja se pitanje koliko pojedine mere zaista imaju smisla i da li u suštini predstavljaju rasipanje novca svih gradjana ove države akumuliranog u budžetu. Jedna od mera koja je prema mom mišljenju sporna jeste linearna podrška svim punoletnim gradjanima u vrednosti od 100 evra. Videćemo koji će model na kraju biti izabran, ali nije racionalno ni fer da ta podela bude linearna, bez pravljenja razlike. Naime, postoje gradjani kojima ova podrška nije potrebna i koji se čak i javno od te podrške ogradjuju, a sa druge strane postoje oni gradjani koji su bili bez primanja pre pandemije, koji su zbog pandemije ostali bez posla i primanja ili pripadaju nekoj od ugroženih kategorija. Za njih je ova pomoć premala i nedovoljna. Takvu raspodelu sredstava iz budžeta možemo posmatrati i kao deo predizborne kampanje u kojoj je  “vrednost glas” na istorijskom maksimumu i praktično predstavlja rasipanje novca svih gradjana.”  

Komentarišući ostale mere, ona je dodala:

“Srbija neminovno mora da menja poresku politiku i to mnogo, mnogo hrabrije nego što je to do sad činila. Mi spadamo u države sa najvišim poreskim stopama u Evropi i veoma visokim nametima. Ako znate da je prosečno opterećenje na zarade ukupno oko 62% onda je jasno zbog čega su privrednici oštro reagovali na podršku države kojom se u periodu od tri meseca radnicima isplaćuje samo zarada u visini minimalca bez pokrivanja onog dela obaveza koji odlaze u budžet. Odlaganje nije dovoljno zbog proste činjenice da je privreda stala, a u takvim okolnostima je i odlaganje samo po sebi teret. Sektor mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetničkih radnji jesu kičma naše privrede. Ovaj sektor broji jako veliki broj zaposlenih, pa gotovo u rangu javnog sektora, i s tim u vezi ovi ljudi sa pravom očekuju snažniju podršku države. Ako podrška ostane na ovom nivou plašim se da to neće biti dovoljan motiv koji može da zaustavi zatvaranje firmi ili otpuštanje radnika na šta apeluje i ministar za rad izmedju ostalih.”


UJEDINJENA DEMOKRATSKA SRBIJAIz medija | Ponedeljak, 01. 06. 2020. | Komentara: 0

Srbija već dugo lažima truje odnose sa Crnom Gorom

Ja sam predsjednik Odbora za evropske integracije Narodne skupštine Republike Srbije i mi sa velikim interesovanjem, pa čak bih rekao i malo zavisti, gledamo na uspjehe Crne Gore u približavanju evropskim standardima – pitajući se zašto mi ne možemo da idemo tom brzinom. To je razmišljanje onih koji su iskreni zagovornici evropske ideje. Oni koji su zagovornici ideje da je Crna Gora samo još jedna "odmetnuta srpska zemlja" njima je naravno evropski put Crne Gore potpuno neprihvatljiv - kaže Nenad Čanak
Saopštenja | Ponedeljak, 01. 06. 2020. | Komentara: 0

UDS: Pravna država i jednaka zaštita na sudu za sve

Nenad Konsantinović, jedan od lidera Ujedinjene demokratske Srbije kazao je u Čačku da će, kroz izgradnju pravne i demokratske države, UDS obezbediti zagarantovanu pravdu na sudu svim preduzetnicima.
Odbori LSV | Ponedeljak, 01. 06. 2020. | Komentara: 0

Kisačani: Vojvođanski front pokazao da ima ko da nas čuje i razume

Po ko zna koji put u proteklom periodu, i danas su kandidati i kandidatkinje liste Vojvođanski front – ujedinjeni za demokratski Novi Sad za odbornike u Skupštini grada razgovarali sa građanima ispred pijace u Kisaču.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook