Nema boljeg i značajnijeg imena za novi most od - Most 23. oktobra!

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Petak, 23. 10. 2020. | Komentara: 0

Nema boljeg i značajnijeg imena za novi most od - Most 23. oktobra!

Novi Sad, 23. oktobar 2020 - Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad čestita svim građanima i građankama 76. godišnjicu od oslobođenja Novog Sada od fašizma u Drugom svetskom ratu.

LSV
 
Ponosno čuvamo uspomenu na sve borce koji su položili živote za slobodu.
 
Tim povodom delegacija Gradskog odbora LSV Novi Sad je danas na Spomen groblju položila venac na kojem piše: „Hvala za slobodu! Smrt fašizmu!“.
 
Podsećamo na to da je Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad prošle godine podneo Inicijativu da se novi železničko-drumski most u Novom Sadu nazove Most 23. oktobra.
 
U obrazloženju inicijative upućene Komisiji za nazive delova naselјenih mesta i javnih službi Skupštine grada ukazali smo na to da je dana 23. oktobra 1944. godine, nakon tri i po godine okupacije, Novi Sad oslobođen od fašizma.
 
Tog dana u Novi Sad su ušli borci 2. batalјona Novosadskog partizanskog odreda i na Gradskoj kući istakli zastavu Odreda.
 
Nešto kasnije tokom prepodneva, u grad ulaze i dve čete 1. batalјona Novosadskog partizanskog odreda, a zatim i delovi jedinica Glavnog štaba NOV i PO Vojvodine i 7. vojvođanske brigade. Istog dana, održana je sednica prvog narodnooslobodilačkog odbora, gde je obavlјena procedura oko njegovog konstituisanja i data su uputstva za preuzimanje vlasti.
 
– Imajući u vidu značaj ovog datuma - Dana oslobođenja, veliko stradanje Novog Sada - Grada heroja, odnosno njegovog stanovništva u Drugom svetskom ratu, kao i činjenicu da se antifašističke vrednosti nalaze u samim temelјima kulture života u našem gradu, predlažemo Komisiji da podrži ovu inicijativu od značaja za kulturu sećanja Novog Sada i usvoji ovakav predlog, verujemo na zadovolјstvo svih naših sugrađanki i sugrađana – zaključeno je u obrazloženju inicijative, koju smo podneli u junu prošle godine.
 
Duboko verujemo da ne postoji bolje niti značajnije ime za most u srcu ovog grada, kao i da je vreme da to ime i dobije.
 
Gradski odbor
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Novi Sad




Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Odbori LSV | Utorak, 12. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV - VOJVOĐANI pokrenuli inicijativu za osnivanje Banatskog univerziteta

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zalažu se za osnivanje Banatskog univerziteta, za šta su i pokrenuli inicijativu na 36. sednici Skupštine grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Ponedeljak, 11. 03. 2024. | Komentara: 0

Pružiti zaštitu Ani Lalić i otkriti osobe koje su joj uputile pretnje smrću

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od svih nadležnih državnih organa da pruže zaštitu Ani Lalić, predsednici Nezavisnog društva novinara Vojvodine, kojoj su, zbog javno iskazanog stava o gradnji crkve na novosadskom naselju Liman, upućene jezive pretnje da će biti zaklana u centru Novog Sada.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook