Efikasnijim merama do veće poljoprivredne proizvodnje

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 24. 05. 2011. | Komentara: 0

Efikasnijim merama do veće poljoprivredne proizvodnje

ZRENJANIN - Predsednik Saveta za poljoprivredu Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin Petar Mihajlov pozvao je danas na konferenciji za novinare Vladu Srbije da ukine obaveznu godišnju registraciju traktora.

- Liga socijaldemokrata Vojvodine je pokrenula inicijativu za promenu Odluke Vlade Republike Srbije, kojom se ukida trajna registracija traktora i ostalih poljoprivrednih mašina. Podsećam da je do pre par meseci mogla biti izvršena trajna registracija, uz obavezu jednogodišnjeg tehničkog pregleda. Mi se ni u  kom slučaju ne zalažemo za ukidanje pregleda tehničke ispravnosti, jer smo svesni da poljoprivredna mehanizacija učestvuje u saobraćaju i da može biti uzročnik nesreća. Zbog svega toga mora biti tehnički ispravna. Ono na čemu insistiramo je da Vlada RS ispuni deo svojih obećanja i ukidanjem Odluke smanji troškove, koji su već i ovako visoki " istakao je Mihajlov. On je dodao da bi na taj način ušteda bila 400 do 500 evra godišnje, i pozvao poljoprivredne proizvođače da podrže ovu akciju Lige i svojim potpisom sačuvaju svoj budžet i direktne troškove.

Drugi problem, koji muči sprskog poljoprivrednika, prema njegovim rečima, su nedovoljno efikasne mere države, kojima se podstiče poljoprivredna proizvodnja.

- Svrha subvencije u svakoj državi je da pomogne proizvodnju i da je organizuje na kvalitetniji način, kako bi se radovi obavili u optimalnom roku. U našoj zemlji je izgleda sve suprotno, pa i subvencije. Podsetio bih da za nešto više od mesec dana počinje žetva. Seljak je počeo da ulaže u nju još septembra prošle godine, trošeći svoja sredstva, a subvencije za prozvodnju su izostale. Deplasarino je pričati da li je 14 hiljada dovoljno da se stimuliše proizvodnja po hektaru, kada znamo da su repro materijal i direktni troškovi enormno poskupeli. Mi u LSV smo protiv svake mere koja je na štetu proizvođača i upravo su subvencije intervencija države kojima se pokriva razlika troškova zbog niske prodajne cene poljoprivrednih proizvoda i velike cene na svetskom tržištu " objasnio je Petar Mihajlov. On je zaključio da zbog toga nije sasvim dobra mera Vlade kojom je zabranila izvoz pšenice, jer bi visokom prodajnom cenom na svetskom tržištu dobijena sredstva mogla biti utrošena za podsticanje proizvodnje u Srbiji.

(BILSV, 24.05.2011.)




Odbori LSV | Utorak, 12. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV - VOJVOĐANI pokrenuli inicijativu za osnivanje Banatskog univerziteta

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zalažu se za osnivanje Banatskog univerziteta, za šta su i pokrenuli inicijativu na 36. sednici Skupštine grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Ponedeljak, 11. 03. 2024. | Komentara: 0

Pružiti zaštitu Ani Lalić i otkriti osobe koje su joj uputile pretnje smrću

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od svih nadležnih državnih organa da pruže zaštitu Ani Lalić, predsednici Nezavisnog društva novinara Vojvodine, kojoj su, zbog javno iskazanog stava o gradnji crkve na novosadskom naselju Liman, upućene jezive pretnje da će biti zaklana u centru Novog Sada.

Odbori LSV | Ponedeljak, 11. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvodina i Novi Sad brane se na Limanu

Stanovnici Limana pokazali su juče svojim primerom kako se brane vrednosti demokratskog i modernog društva. U velikom broju odazvali su se pozivu Saveta Mesne zajednice Liman i složno dali crveni karton gradskoj vlasti.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook