Vojvodini je potreban i KBC Novi Sad

 
 
Izbori u LSV
Odbori LSV | Petak, 16. 12. 2011. | Komentara: 0

Vojvodini je potreban i KBC Novi Sad

NOVI SAD – Zahvaljujući angažmanu stručnih saveta i poslanika Lige socijaldemokrata Vojvodine, Regionalnim prostornim planom AP Vojvodine predviđena je izgradnja Kliničko-bolničkog centra u Novom Sadu.

Sedlarevic i Kolar

I, prioritet u radu LSV Novi Sad biće rad na uspostavljanju svih preduslova za početak formiranja i izgradnje tog Kliničko-bolničkog centra, istaknuto je danas na konferenciji za novinare potpredsednice Izvršnog odbora Glavnog odbora LSV Maje Sedlarević i predsednika Izvršnog odbora GrO LSV Novi Sad Roberta Kolara. Sedlarevićeva je podsetila da je na prethodnom zasedanju Skupštine APV, 7. decembra, usvojen Regionalni prostorni plan AP Vojvodine, u čijoj izradi je Liga socijaldemokrata Vojvodine, kao jedina politička partija, aktivno učestvovala stručnim primedbama koje su sastavili njeni stručni saveti.

Više od polovine primedbi prihvaćeno

Od ukupno 81 primedbe koju su stručno i ozbiljno obradili stručni saveti LSV, tokom javne rasprave u potpunosti je prihvaćeno 43, a još četiri delimično, čime je predloženi tekst regionalnog prostornog plana kvalitativno poboljšan, dodala je Sedlarevićeva.

– Regionalni prostorni plan AP Vojvodine je nešto što je izuzetno bitno. To je strateški dokument na osnovu kojeg može da se dalje planira razvoj i funkcionisanje AP Vojvodine i upravo zbog toga smo se sa ovoliko pažnje posvetili ovom dokumentu, posebno što je on donet posle punih 35 godina od prethodnog – navela je Maja Sedlarević. Ona je istakla da se jedna od nabitnijih prihvaćenih primedbi odnosi na plan izgradnje KBC Novi Sad, dodajući da je nedopustivo da Novi Sad, kao glavni grad Vojvodine i grad sa tolikom brojem stanovnika nema svoju bolnicu

– Naše nastojanje u nekom narednom periodu, a već posle izbora, svakako će biti insistiranje na planiranju izgradnje Kliničko bolničkog centra Novi Sad zbog toga što ćemo ovim olakšati ne samo život građana Novog Sada, nego i život građana u celoj Vojvodini, jer će se time rasteretiti i Kliničko-bolnički centar Vojvodine – navela je Sedlarevićeva odajući da je oko ovog pitanja neophodan najširi društveni konsenzus.

– Volela bih da vidim ko je taj ili koja je to stranka koja će imati nešto protiv izgradnje Kliničko bolničkog centra Novi Sad – dodala je Maja Sedlarević.

Rasterećenje i kvalitetnija zdravstvena usluga


Robert Kolar je upozorio da nepostojanje opšte bolnice ili Kliničko-bolničkog centra Novi Sad sada izaziva neverovatne gužve u Kliničko-bolničkom centru Vojvodina, kao ustanove koja pokriva celu teritoriju Vojvodine, a da je ista situacija i u institutima u Sremskoj Kamenici, zbog čega oni ne mogu da se u potpunosti bave svojim primarnim aktivnostima.

– Trpi ono što bi u velikoj meri trebalo da bude posao instituta, a to je prvenstveno najviši mogući nivo specijalizovane zdravstvene zaštite, edukacije stručnih lica, lekara i naučno-istraživački rad. Da bi se to sve dovelo u red, potrebno je postojanje Kliničko bolničkog centra Novi Sad – naveo je on dodajući da Novi Sad ispunjava i zakonske uslove za osnivanje svog KBC-a.

– Građani bi to najviše osetili tako što bi nestale gužve, nestale bi liste čekanja i višemesečna čekanja za najobičnije hirurške zahvate koji sada spadaju u običan rutinski posao. Na operaciju slepog creva ili žuči potrebno je čekati 4 do 6 meseci da bi se došlo na red u Kliničko-bolničkom centru Vojvodina, a to je zapravo posao Kliničko bolničkog centra  Novi Sad – istakao je Kolar. Zbog toga će, kako je naveo, jedan od prioriteta Gradskog odbora Novi Sad nakon predstojećih izbora, bez obzira na to da li će Liga učestvovali u vlasti ili biti opozicija, svakako biti insistiranje na konačnom uspostavljanju ovog projekta.

– Ovakav projekat bi morao da bude objedinjeni projekat i grada i Pokrajine i Republike, a za to postoje različiti fondovi i faze pripreme. Ne možemo da kažemo ni da će LSV u tome uspeti, ali je uspela da obezbedi preduslov da se o tome uopšte može razgovarati i da se to uopšte može planirati – zaključio je Robert Kolari.

(BILSV, 16. 12. 2011.)Odbori LSV | Sreda, 27. 05. 2020. | Komentara: 0

Kravić: Grad se neće razvijati bojkotom

Predsednik Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad Aleksandar Kravić izjavio je da od uvođenja višestranačja u Srbiji izborni uslovi nikada nisu bili dobri, ali je LSV uvek učestvovala na njima, pa je tako i sada. 
Odbori LSV | Utorak, 26. 05. 2020. | Komentara: 0

Institut za digitalnu transformaciju u Zrenjaninu prvi korak ka Banatskom univerzitetu

Vojvođanski front i Liga socijaldemokrata Vojvodine zalažu se za osnivanje Instituta digitalne transformacije u Zrenjaninu. Smatramo to prvim konkretnim koracima ka ostvarenju našeg dugogodišnjeg cilja – osnivanja Banatskog univerziteta.
Odbori LSV | Četvrtak, 21. 05. 2020. | Komentara: 0

Hitno zabraniti seču šume na Fruškoj gori!

Vojvođanski front – ujedinjeni za Novi Sad zahteva da se hitno zabrani seča šume i zaustavi ogoljavanje Fruške gore. Iako to ne spada u gradsku nadležnost, svako ko voli Novi Sad, voli i Frušku goru i zato pozivamo sve aktere na političkoj sceni grada da se angažuju i ulože sav svoj uticaj u njenu zaštitu.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook