Sa virusom HIV-a danas se može živeti

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Omladina LSV | Ponedeljak, 03. 12. 2012. | Komentara: 0

Sa virusom HIV-a danas se može živeti

VRŠAC – Članice i članovi Omladine Lige socijaldemokrata Vojvodine Vršac, obeležili su 1.decembar, Svetski dan borbe protiv HIV/AIDS, uličnom akcijom, tokom koje su sugrađane upoznali sa ovom opakom bolešću. Članica LSVO Vršac Suzana Lazin istakla je tom prilikom da je u svetu oko 33,3 miliona ljudi zaraženo HIV-om.

LSV

– Oko 90 odsto svih zaraženih osoba živi u zemljama u razvoju. Godišnje od side umre oko 1,8 miliona dece, žena i muškaraca - upozorila je ona. A članica LSVO Vršac Ivana Munćan je ukazala na to da virus HIV-a napada imuni sistem organizma koji je zadužen za borbu protiv različitih infekcija i bolesti, pa nema načina da se bori protiv HIV-a.
– Osobe zaražene HIV-om mogu i ne moraju da imaju bilo kakve simptome i znake bolesti, upravo iz tog razloga jedini način da neko sazna svoj HIV status je da uradi test na HIV. Tokom nekoliko nedelje nakon infekcije HIV-om kod 60 odsto zaraženih može da se razvije akutna bolest nalik gripu: povišena temperatura, malksalost, bolovi u mišićima, ili infektivnoj mononukleozi, koja za nedelju do dve nedelje spontano prolazi - navela je Munćanova.
Ona je ukazala da je osoba u toj fazi veoma zarazna, a da nakon te faze osobe mogu biti bez simptoma mesecima i godinama, što ne znači da nisu zarazne. Članica LSVO Vršac Anita Boldiš rekla je da za sada ne postoji lek ili vakcina za izlečenje HIV-a, ali da se sa HIV-om,  zahvaljujući postojanju visokoefikasne antiretrovirusne terapije (HAART), danas može živeti, te da lečenje finansira država.

(BILSV, 03. 12. 2012.)



Omladina LSV | Nedelja, 13. 10. 2019. | Komentara: 0

Seminar mladih članova i članica Lige socijaldemokrata Vojvodine

Centar za edukaciju LSV ovog vikenda zajedno sa Omladinom Lige socijaldemokrata Vojvodine realizuje edukaciju mladih.
Omladina LSV | Subota, 20. 07. 2019. | Komentara: 0

Begović: Termin fašizam se zloupotrebljava i tendenciozno se zamagljuje relativizacijom

Sve više su prisutni nacionalistički diskurs i fašistički ispadi. Termin fašizam se zloupotrebljava i tendenciozno se zamagljuje relativizacijom. Upravo smo reagovali da ne bismo dolazili u ovakve situacije - izjavila je Bojana Begović, predsednica Omladine Lige socijaldemokrata Vojvodine. Ona je za Radio Slobodna Evropa komentarisala kako je slučaj iz Niša kada 21. juna na ulici nožem izboden dvadesetčetvorogodišnji student Elektronskog fakulteta, jer je nosio majicu sa antifašističkim obeležjem, bila kap koja je prelila čašu.
Omladina LSV | Četvrtak, 01. 02. 2018. | Komentara: 0

Srećan ti rođendan Novi Sade!

Gradski odbor Omladine Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad čestita Dan grada sugrađanima, sugrađankama i svima koji vole naš Novi Sad.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook