Otimanje NIS-a bilo je sramotno. Putina pitati šta je time dobila Srbija

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Nedelja, 13. 01. 2019. | Komentara: 0

Otimanje NIS-a bilo je sramotno. Putina pitati šta je time dobila Srbija

Novi Sad, 13. januar 2019 - Liga socijaldemokrata Vojvodine traži od predstavnika vlasti naše zemlje da, prilikom predstojeće posete predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, pokrenu pitanje revizije međudržavnog sporazuma kojim je Srbija ruskom partneru prodala Naftnu industriju Srbija (NIS). Energetski sporazum između Srbije i Ruske Federacije ima katastrofalne posledice po našu državu i njene građane.

LSV

Naftna industrija Srbije je prodata uz obećanje da će Srbija zaraditi od izgradnje Južnog toka. Ruska Federacija je pre četiri godine odustala od Južnog toka, a Srbija je ostala bez nacionalne naftne kompanije, naftnih i gasnih rezervi, geotermalnih izvora, imovine NIS-a i bez tri milijarde dinara koje je uložila u zajedničku firmu formiranu zbog izgradnje Južnog toka.

Pre jedanaest godina su najavljene „blagodeti sporazuma koje će osetiti svaki građanin u Srbiji“. Očito je da su blagodeti osetili samo ruski partneri, koji su za svega 400 miliona evra došli do najvećeg bogatstva koje naša država podeduje.

Vlasti u Srbiji godinama se ponašaju kao da im je interes strane države važniji od interesa sopstvenih građana. Ruskom partneru je, čak, omogućeno da državi ne plaća zakonsku rudnu rentu u iznosu od 7%, kako propisuje Zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima, već svega 3%.

Na taj način se dramatično zanemaruju intereresi građana vojvođanskih mesta u kojima se nalaze nalazišta nafte i gasa, te postrojenja NIS-a.

Mokrin, Kikinda, Elemir, Jermenovci, Turija ili Janošik svakodnevno se suočavaju sa problemom niske rudne rente. Uništava se infrastruktura, a saniranja izostaju.

Želimo da se prestane sa politikom nepoštovanja interesa građana Srbije i Vojvodine.

U Srbiji je već postala praksa da se svako ko se pobunio protiv katastrofalnog Energetskog sporazuma proglašava za izdajnika.

Zapravo je suprotno. Redefinisanje Energetskog sporazuma u pravcu koristi za državu Srbiju i njene građana bio bi vrhunski patriotizam!


Generalni sekretar
Lige socijaldemokrata Vojvodine 
Bojan Kostreš



Saopštenja | Četvrtak, 22. 02. 2024. | Komentara: 0

Nedopustiv pritisak na prosvetne radnike

Liga socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI poziva Ministarstvo prosvete da obezbede nesmetani rad prosvetnih radnika, kako onih u nastavi, tako onih koji učestvuju u kreiranju nastavnog sadržaja.
Saopštenja | Sreda, 21. 02. 2024. | Komentara: 0

Vojvodina je naša kuća - očuvaćemo vojvođanski način života

Dan maternjeg jezika prilika je da se naglasi potreba afirmisanja višejezičnosti u Vojvodini.
Odbori LSV | Utorak, 20. 02. 2024. | Komentara: 0

Nesposobna zrenjaninska vlast prevazilazi samu sebe u neradu

Predstavnici Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani su danas obeležili godinu dana nerada na parkingu u centru grada.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook