Poražavajući rezultati izveštaja o realizaciji budžeta AP Vojvodine

 
 
Izbori u LSV
Događaji | Sreda, 06. 11. 2019. | Komentara: 0

Poražavajući rezultati izveštaja o realizaciji budžeta AP Vojvodine

NOVI SAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine neće glasati za Izveštaj o izvršenju budžeta za period januar-septembar 2019. godine, izjavio je danas poslanik LSV u Skupštini AP Vojvodine Saša Šućurović. On je naglasio da je naplata poreza dobra, što je pohvalno, ali su ustupljeni prihodi i dalje problem. 

LSV

Ne zanosimo se pričom o razvoju poljoprivrede

- Od planiranih 5,6 milijardi imamo ostvarenje od 3,6 milijardi ili 65%. Tu najviše mislim na sredstva od zakupa poljoprivrednog zemljišta. Od planiranih nešto više od dve milijarde imamo ostvarenje od 1,2 milijarde ili 59%. Konstantni pad od 2016. godine, koji se u 2017. merio milijardama, a sad iako se svake godine smanjuje pad i dalje postoji i meri se u stotinama miliona. Svima nama je jasno da je to posledica lošeg zakona o poljoprivrednom zemljištu. Niko ne spominje nijednu reč vezanu za ovu problematiku, niti postoji bilo kakva analiza ovog stanja, odnosno problema – kazao je Šućurović i istakao da se programi za izdavanje poljoprivrednog zemljišta, koji na lokalnim skupštinama treba da budu usvojeni u prvih par meseci tekuće godine, usvajaju tek krajem leta ili početkom jeseni. I to bez ikakvih sankcija za kašnjenje.

- Ako znamo da su sredstva zakupa, namenska sredstva, osnov budžeta Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, a iz godine u godinu se smanjuju, onda nemojte da se zanosimo pričom o razvoju poljoprvrede i ulaganjem u istu – naglasio je on.

Šućurović je skrenuo pažnju i na naknadu za korišćenje mineralnih sirovina, takozvane rudne rente. 

- Planirano je 163 miliona, a ostvareno 115 miliona ili 70%. Realizacija je dobra, ali je loš procenat rudne rente koji je određen lošim ugovorm, tj. sporazumom. LSV će uvek skretati pažnju na loše posledice energetskog sporazuma sa Rusima sve dok se isti ne izmeni – naglasio je on. 

Realizacija kapitalnih projekata niska

Poslanik LSV je zamerio i što je realizacija kapitalnih projekata niska, sa svega 32% realizacije, a da je Uprava za kapitalna ulaganja realizovala svega 31% planiranih sredstava.

- Najveća realizacija je na projektu Žeželjevog mosta i iznosi 78% i to su sredstva koja dižu prosek realizacije, iako je reč o novcu koji nam republika prebacuje, da prebacimo investitoru i tu se uloga APV i završava. Na ostalim pozicijama gde realizacija zavisi od uprave, procenti su poražavajući. Podrška projektima iz oblasti vodoprivrede, zaštite životne sredine, realizacija je 31%. Podrška projektima u oblasti saobraćajne infrastrukture realizacija je 28%. Podrška projektima u oblasti razvoja sporta realizacija je 9,7% - ukazao je Saša Šućurović.

- Uprava za kapitalna ulaganja bi bila svakako rekorder po lošoj realizaciji da ne postoji opština Novi Bečej, koja je za prvih šest meseci ove godine imala prihodnu stranu do 24%, a rashodnu jedva 20%. I sigurno će biti rekorder ne samo u Vojvodini nego i u čitavoj Srbiji po lošoj realizaciji budžeta – kazao je poslanik LSV koji dolazi upravo iz opštine Novi Bečej.

Kao posebno interesantnu situaciju Šućurović je izdvojio izradu tehničke dokumentacije za izgradnju brze saobraćajnice državnog puta Novi Sad – Zrenjanin, Zrenjanin – Borča, tj. Vojvođansko P. 

- Planirano 536 miliona, nije bilo realizacije, imali smo u njemu neuspešan tender, a onda su se sredstva prebacila u budžetsku rezervu a od projekta se odustalo. Najavilo se da će izgradnju preuzeti republički budžet direktno, što je svojevrsni budžetski ping-pong čiji je rezultat da projekti stoje, a veliko je pitanje kad i da li će se uopšte realizovati. Ovo je jako bitno ako imamo činjenicu da je u centralnoj Srbiji u proteklom periodu izgrađeno 167 kilometara autoputa, a u Vojvodini je započeto samo 17 km autoputa. Zbog svega toga LSV neće glasati za ovaj izveštaj o izvršenju budžeta – zaključio je Šućurović.

(SzILSV, 06.11.2019)Saopštenja | Četvrtak, 27. 02. 2020. | Komentara: 0

Ispred Pokrajinske vlade obeležen rođendan zastave Vojvodine

Vojvođanski front je razvijanjem vojvođanske zastave od 15 metara, ispred zgrade Pokrajinske vlade, obeležio 16 godina od kada je ona odlukom Skupštine AP Vojvodine ušla u zvaničnu upotrebu.
Izjave | Četvrtak, 27. 02. 2020. | Komentara: 0

Kostreš: Važna je jedinstvena lista koja će se suprotstaviti Vučićevom režimu

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak zakazao je sednicu Predsedništva i Glavnog odbora za danas, a generalni sekretar LSV Bojan Kostreš izjavio je da očekuje donošenje odluke o izlasku na izbore.
Odbori LSV | Četvrtak, 27. 02. 2020. | Komentara: 0

Zahtevamo istinu o zrenjaninskoj vodi

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine odbija da učestvuje u radu Skupštine grada Zrenjanina jer neodgovorna vladajuća većina ni na 34. sednici nije našla za shodno da u dnevni red uvrsti informisanje odbornika i građana o tome šta se dešava sa isporukom zdrave pijaće vode.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook