Poslanici LSV odbili da glasaju za zaduživanje Vojvodine i rebalans budžeta, podržali veće učešće žena u politici

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Petak, 21. 02. 2020. | Komentara: 0

Poslanici LSV odbili da glasaju za zaduživanje Vojvodine i rebalans budžeta, podržali veće učešće žena u politici

Novi Sad, 21. februar 2020 - Poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine neće glasati skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodine za Predlog odluke o rebalansu budžeta i Predlog odluke o zaduživanju, ne zato što su protiv programa iz oblasti zdravstva ili protiv ulaganja u protivgradnu zaštitu, poslanici LSV su protiv nerazumnog načina na koji je sve to izvedeno i protiv enormnog zaduživanja.

LSV

Obrazlažući ovu odluku poslaničke grupe LSV, Saša Šućurović  je rekao da je zanimljivo što predlog o rebalansu poslanici dobijaju već na početku godine. 

- Radićemo rebalans na početku godine, a da pri tome nemamo tačne podatke zato što završni račun nije urađen. Postavljamo pitanje zašto se nije sačekao završni račun, pa da imamo tačne podatke koliko imamo više sredstava i koliko neutrošenih sredstva će biti u 2019. i koliko ćemo sa njima moći da raspolažemo 2020. godine – zakao je on.

Što se tiče Predloga pokrajinske odluke o zaduživanju, pokrajinski poslanici LSV su i prilikom usvajanja budžeta bili protiv. Već tada se videlo da će zaduženja biti za dve milijarde 400 miliona.

- Nismo mi ni protiv Kamenice 3, jer jedna od retkih odluka u ovom sazivu Skupštine gde smo vam dali podršku su upravo program zdravstva. Mi jesmo za Kamenicu 3, ali nismo za zaduživanje - naveo je Šućurović.

On je dodao da poslanici LSV nisu ni protiv protivgradne zaštite. Da su govorili o posledicama suše, isticali da Sekretarijat za poljopriverdu treba da ima više sredstava, ali ne od zaduživanja. Kada se uporede neutrošena sredstva od prošle godine postavlja se pitanje da li je potrebno uopšte zaduživanje ili preciznija raspodela i planiranje budžeta.

Pokrajinska poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine mr Maja Sedlarević izjavila je danas da su žene u politici realnost, koliko god one nekome smetale. Dodala je i da nema kvota žena bi bilo drastično manje u parlamentima širom Srbije. Ona je to rekla  tokom rasprave o izmenama Odluke o izboru poslanika Skupštine AP Vojvodine, kojima se, između ostalog, obezbeđuje da manje zastupljenog pola, žena, bude 40 odsto na izbornim listama.

Sedlarević je rekla da statistički gledano, mi unazad nekoliko godina imamo više žena u parlamentima, imamo veći broj žena na najodgovornijim funkcijama na državnom, pokrajinskom i ponegde na lokalnom nivou, ali ako pričamo o stvarnoj ravnopravnosti ili, konkretno, rodnoj ravnopravnosti, još uvek ne možemo da pričamo o jednakom učešću muškaraca i žena na mestima moći i odlučivanja.  

Ona je podsetila  da je upravo amandmanom poslanica LSV uvedena kvota od najmanje 30% žena na svim izbornim listama. 

Ilustrujući delovanje kvote u praksi, Sedlarević je navela da Skupština AP Vojvodine na najbolji mogući način pokazuje da bez kvote nema žena u parlamentu.

- Dvehiljadite godine od 120 poslanika, bilo je osam poslanica, 2004. od 120 poslanika izabrane su 22 poslanice, 2008. svega 18, 2012. nas 20 i tek 2016. godine, kada je uvedena kvota od 30 procenata i kada je bila stvarno svaka treća žena na listi, evo danas nas ima 43 u parlamentu. Osam, 22, 18, 20, pa 43 od 120 – navela je ona.  

Poslanica LSV mr Maja Sedlarević rekla je da za predstavnička tela postoji kvota, ali da ona ne postoji za izvršnu vlast i to se vidi.

Replicirajući poslaniku Srpske napredne stranke Damiru Zobenici, Sedlarević je istakla da joj je žao što nije čuo sve njene dobronamerne sugestije, zbog čega se tokom izlaganja svađao sa samim sobom. Prema njenim rečima, vrhunac korektnosti nije ovo što je predloženo.

- Vrhunac korektnosti bi bilo da je paritet 50 : 50 procenata, ili zip sistem koji podrazumeva  redosled - jedan muškarac, jedna žena na listi. To je vrhunac korektnosti – naglasila je ona.

Sekretarijat za informisanje
Lige socijaldemokrata VojvodineSaopštenja | Ponedeljak, 30. 03. 2020. | Komentara: 0

UDS ZAHTEVA SMENU VULINA ZBOG PONIŽAVANJA GRAĐANA I DRŽAVE

Ujedinjena demokratska Srbija zahteva od predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić da u najkraćem roku podnese Narodnoj Skupštini predlog za razrešenje ministra odbrane Aleksandra Vulina. 
Odbori LSV | Subota, 28. 03. 2020. | Komentara: 0

Zašto nema proizvodnje i podele dezinfekta građanima u opštini Novi Bečej kada postoji oprema?

Opštinski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Bečej zahteva objašnjenje zašto novobečejska vlast ne organizuje proizvodnju i podelu dezinfekcionog sredstva, natrijumhipohlorita, u dogovoru sa JP „Komunalac“ građanima, kao što to u mnogim gradovima već uveliko funkcioniše.
Saopštenja | Petak, 27. 03. 2020. | Komentara: 0ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook